Asiakkaitamme ovat oppilaitokset, yritykset ja julkishallinto. Luvallamme ne voivat kopioida ja käyttää digitaalisesti tekijänoikeuden suojaamia julkaisuja ja teoksia sekä hyödyntää monipuolisesti tv-sisältöjä. Teosten käyttöluvista kerätyt korvaukset maksamme teosten tekijöille ja kustantajille.
Olemme 44:n kulttuuri- ja viestintäalan järjestön yhteinen tekijänoikeusjärjestö. Palvelemme yli 70 000:ta luovan työn tekijää ja haluamme edistää luovaa taloutta Suomessa.
Kopioston osana toimii Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK.
Toimimme arvojemme mukaisesti avoimesti, yhdessä ja rohkeasti luovan työn asialla.
Edustamme 44:n jäsenjärjestömme kautta luovan työn tekijöitä, kuten elokuvantekijöitä, graafikoita, kirjailijoita, kriitikoita, kuvittajia, kustantajia, kääntäjiä, muusikoita, näyttelijöitä, ohjaajia, radio- ja tv-selostajia, sanoittajia, sarjakuvantekijöitä, säveltäjiä, toimittajia ja valokuvaajia.
Yli 70 000 suomalaisen tekijän, esittävän taiteilijan ja kustantajan lisäksi edustamme ulkomaisten sisarjärjestöjemme kanssa tehtyjen sopimusten nojalla ulkomaisia tekijöitä.
Asiakkaitamme ovat oppilaitokset, valtio, kunnat, uskonnolliset yhteisöt, yritykset ja yhteisöt. Myymme lupia tekijänoikeuden suojaamien julkaisujen ja teosten kopiointiin ja digitaaliseen käyttöön sekä tv-sisältöjen erilaisiin käyttötapoihin.
Julkaisujen ja teosten kopiointi opetuksessa, yrityksissä ja julkishallinnossa
Kirjoja, lehtiä ja verkkoaineistoja saa luvallamme valokopioida, skannata, kopioida digitaalisesti ja käyttää opetuksessa, yrityksissä ja julkishallinnossa. Luvan laajuus vaihtelee eri käyttötilanteissa. Sovimme opetuksen ja julkishallinnon luvista pääsääntöisesti keskitetyin sopimuksin. Yritykset, yhteisöt ja muut koulutuksenjärjestäjät voivat ostaa lupamme meiltä suoraan.
Tv-ohjelmien verkkotallennuspalvelut
Myymme yhdessä Teoston, Gramexin ja APFIn kanssa operaattoreille tekijänoikeuslupaa verkkotallennuspalveluihin. Lupa kattaa televisio-ohjelmien kaikkien eri oikeudenomistajaryhmien oikeudet, lukuun ottamatta lähettäjäyritysten oikeuksia. Kopioston edustamien av-tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden lisäksi lupa kattaa myös av-tuotantoyhtiöiden, musiikin tekijöiden ja musiikinkustantajien sekä äänitetuottajien ja muusikoiden oikeudet.
Tv-kanavien edelleen lähettäminen
Televisio-ohjelmien edelleen lähettämiseen esimerkiksi taloyhtiön yhteisantenniverkossa tarvitaan tv-ohjelmien tekijöiden lupa. Tämän luvan hoidamme keskitetysti ohjelmien käsikirjoittajien, näyttelijöiden, ohjaajien ym. av-tekijöiden puolesta. Asiakkaitamme ovat mm. taloyhtiöt, hotellit ja kaapelitelevisioyhtiöt.
Tv-ohjelmien käyttö opetuksessa
Myönnämme av-tekijöiden puolesta luvan tv-ohjelmien tallentamiseen ja esittämiseen opetuksessa. Lupa kattaa myös Yle Areenan ja Elävän arkiston opetuskäytön. Luvat hoidetaan vuosittain keskitetysti valtion tasolla oppilaitoksille. Valtio hankkii vastaavan luvan myös lähettäjäyhtiöiltä ja elokuvatuottajilta.
Tv- ja radio-ohjelmien tallenteiden kirjasto- ja laitoskäyttö
Yleisradion tuottamia tv- ja radio-ohjelmien tallenteita saa luvallamme käyttää kirjastoissa sekä erilaisissa laitoksissa. Annamme luvat av-tekijöiden puolesta. Kirjastot ja laitokset sopivat tallenteiden käytöstä myös Yleisradion kanssa.
Kuvituksen käyttölupa kirjastoissa
Jos kirjan kuvitus tai kansikuva on videolla pääosassa tai näkyvämmin esillä, tarvitaan sen käyttöön videossa yleensä tekijänoikeudenhaltijan lupa. Kuvituksen käyttöluvan voit hankkia helposti Kopiostosta kuvittajien puolesta. Kopioston lupa kattaa sekä kotimaiset että ulkomaiset kuvantekijät.
Vanhojen lehtiaineistojen käyttö
Lehtikustantajat ja esimerkiksi Kansalliskirjasto voivat luvallamme digitoida ja julkaista verkossa vanhoja lehtiarkistojaan. Lupamme kattaa laajasti sanoma- ja aikakauslehtien teosten tekijät ja oikeudenhaltijat, kuten journalistit, valokuvaajat, kuvittajat, graafikot ja kääntäjät. Luvallamme on myös julkaistu verkkoon kotimaisten tieteellisten artikkelien kokoelma Elektra ja vanhoja sanoma- ja aikakauslehtiä Kansalliskirjaston Digi-palvelussa.
Maksamme käyttöluvista kerätyt korvaukset luovan alan tekijöille ja kustantajille.
Radio- ja tv-ohjelmien korvaukset maksamme pääosin henkilökohtaisina korvauksina ohjelmien tekijöille ja esittäjille, kuten ohjaajille, käsikirjoittajille ja näyttelijöille.
Kirjojen, lehtien ja internetissä julkaistujen teosten käyttökorvaukset maksamme jäsenjärjestöillemme, jotka jakavat ne edelleen tekijöille ja kustantajille muun muassa erilaisina apurahoina ja palkintoina.
Keräämillämme tekijänoikeuskorvauksilla rahoitetaan useita luovan alan tunnustuksia, kuten Kritiikin Kannukset-, Warelius-, Topelius-, Mikael Agricola-, Vuoden tiedetoimittaja-, Rudolf Koivu- ja Finlandia-palkinnot.
Kopioston tuottojen kehitykseen koronapandemialla ei ole ollut olennaista vaikutusta.
Vuonna 2021 korvaustuottomme olivat yhteensä 53,2 miljoonaa euroa, eli 1,7 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Merkittävin tekijä tuottojen vähenemisen taustalla on opetus- ja kulttuuriministeriön päätös leikata AVEKin luovan kulttuurin määrärahoja lähes 50 prosentilla.
Tuottomme kertyivät valtaosin audiovisuaalisten teosten käytöstä sekä julkaisujen kopioinnista ja käytöstä. Näiden lisäksi tuotot sisältävät yksityisen kopioinnin hyvityksen ja lainauskorvauksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön luovan kulttuurin määrärahat AVEKille.
Toimintamme kulut vuonna 2021 olivat yhteensä 5,2 miljoonaa euroa, kun ne edellisenä vuonna olivat 5,1 miljoonaa euroa. Koronapandemian aiheuttamat rajoitukset normaaliin toimintaamme vaikuttivat edelleen monelta osin kuluja vähentävästi.
Korvausvarat sijoitetaan Kopioston hallituksen hyväksymän sijoituspolitiikan mukaisesti korvausten keräämisen ja tilityksen väliseksi ajaksi. Vuonna 2021 sijoitus- ja rahoitustoiminnan tuotot olivat yhteensä 1,3 miljoona euroa, kun vastaava luku edellisenä vuonna oli 0,6 miljoonaa euroa. Sijoitustuottojen kasvu oli seurausta osakemarkkinoiden vahvasta kehityksestä, talouden toipuessa pandemiasta keskuspankkien massiivisen elvytyksen siivittämänä.
Vuoden 2021 tuotoista siirto jaettavaksi oikeudenhaltijoille oli 49,3 miljoonaa euroa, eli 0,7 % vähemmän kuin edellisenä vuonna.
Kartoitamme julkaisujen käyttöä oppilaitoksissa, yrityksissä ja julkishallinnossa. Lisäksi selvitämme audiovisuaalisten teosten käyttöä kotitalouksissa ja oppilaitoksissa.
Tutkimustietoa hyödynnämme korvausten hinnoittelussa ja jaossa sekä uusien lupamallien suunnittelussa ja tulevaisuuden luotaamisessa. Kehitämme jatkuvasti tutkimusmenetelmiämme, sillä tutkittava ympäristö muuttuu vinhaa vauhtia.
Teemme työtä luovan alan tekijöiden aseman turvaamiseksi, tekijänoikeuksien puolustamiseksi sekä tekijänoikeusmyönteisen ilmapiirin vahvistamiseksi.
Vierailemme vuosittain noin sadassa oppilaitoksessa kertomassa tekijänoikeuksista ja tekijänoikeusluvista. Vaikutamme lainsäädäntöön antamalla lausuntoja sekä tapaamalla päättäjiä. Kehitämme alaa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa ja tuomme viestinnässämme esiin tekijänoikeuksien ja luovan alan merkitystä.
Aktiivinen toimintamme luovan työn puolustajana ja tekijänoikeudellisena vaikuttajana näkyy myös useiden tahojen kanssa tehdyssä yhteistyössä.
IPR University Center
Olemme jäsenenä IPR University Center Association:issa, joka tuottaa ja levittää tietoa aineettomista oikeuksista. IPR University Center tuottaa aineettomiin oikeuksiin liittyvää tutkimusta ja koulutusta, tarjoaa tietopalvelua ja toimittaa IPRinfo-verkkolehteä. Se toimii yhteistyössä yliopistojen, yritysten, julkisen sektorin ja eri järjestöjen kanssa tavoitteena myötävaikuttaa aineettomien oikeuksien hyödyntämiseen ja alan kehitykseen.
Luovan työn tekijät ja yrittäjät -Luovat ry
Olemme jäsenenä kultturialan yhteistyöprojekti Lyhdyssä. Vuonna 2003 perustettu Luovat eli Luovan työn tekijät ja yrittäjät -Luovat ry on kotimainen yhteistyöverkosto, jonka tehtävänä on edistää luovan alan toimintaedellytyksiä vaikuttamalla lainsäädäntöön, tekemällä positiivista tekijänoikeusviestintää sekä toimimalla luovan alan keskustelufoorumina ja tiedonjakajana.
Luovan työn tekijät ja yrittäjät -Luovat ry
TTVK
Valvomme edustamiemme teosten luvatonta käyttöä yhteistyössä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksens (TTVK) kanssa. Väärinkäyttötapauksissa Kopiosto selvittää loukattujen aineistojen oikeudenhaltijat ja valtuutukset. TTVK vastaa tapausten esitutkinnan ja syyteharkinnan eteenpäinviennistä viranomaisissa sekä tarvittaessa tapausten oikeusvaatimusten ajamisesta tuomioistuimissa.
TTVK:n tehtävänä on myös lisätä yleistä tekijänoikeustietoisuutta muun muassa tarjoamalla tekijänoikeudellista koulutusta ja neuvontaa. Teemme TTVK:n kanssa yhteistyötä kouluihin suunnatussa tekijänoikeusdellisessa tiedotus- ja valistustyössä.
Kansainvälinen yhteistyö
Olemme mukana tekijänoikeusjärjestöjen kansainvälisessä keskusjärjestössä IFRROssa (International Federation of Reproduction Rights Organisations) sekä av-alan ja musiikin tekijäjärjestöjen yhteenliittymässä CISACissa (International Confederation of Societies of Authors and Composers). Lisäksi Kopiosto kuuluu Society of Audiovisual Authors (SAA) -järjestöön. Järjestöt ovat aktiivisia vaikuttajia EU:n suuntaan, ja CISAC ja IFRRO ovat Maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPOn tarkkailijajäseniä.
Olemme mukana myös vapaasti järjestäytyneessä pohjoismaisessa yhteistyössä sisarjärjestöjemme kanssa.
Vastavuoroisuussopimukset
Olemme solmineet oikeuksien valvontaa ja korvausten tilitystä koskevia vastavuoroisuussopimuksia ulkomaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa. Vastavuoroisuussopimusten nojalla voimme myöntää lupia myös ulkomaisen aineiston käyttöön ja vastaavasti saamme kerättyä tekijöille ja kustantajille korvauksia myös kotimaisen aineiston käytöstä ulkomailla.
Vastavuoroisuussopimukset on tehty seuraavien järjestöjen kanssa:
Av-oikeudet
AKKA/LAA | Latvia |
Albautor | Albania |
ALCS | Englanti |
Argentores | Argentiina |
ASDACS | Australia |
AWGACS | Australia |
Bildkunst | Saksa |
Copydan | Tanska |
Copyswede | Ruotsi |
CSCS | Kanada |
DAC | Kroatia |
DAMA | Espanja |
DHFR | Kroatia |
Dilia | Tsekki |
Directors UK | Englanti |
DRCC | Kanada |
EAÜ | Viro |
Filmjus | Unkari |
Hungart | Unkari |
Lita | Slovakia |
Norwaco | Norja |
OAZA | Tsekki |
OOA-S | Tsekki |
SABAM | Belgia |
SACD | Ranska |
Screen SCAM | Ranska |
Screen Craft Rights | Englanti |
SDCSI | Irlanti |
SFP-ZAPA | Puola |
SGAE | Espanja |
SIAE | Italia |
SOGEM | Meksiko |
SSA | Sveitsi |
Suissimage | Sveitsi |
VDFS | Itävalta |
WGJ | Japani |
Graafiset oikeudet
ACCESS | Kanada |
ALCS | Iso-Britannia |
Bonus Copyright Access | Ruotsi |
CADRA | Argentiina |
CAL | Australia |
CEDRO | Espanja |
CFC | Ranska |
CLASS | Singapore |
Copydan Writing | Tanska |
Copyright Licensing Agency CLA | Iso-Britannia |
Copyright Clearence Center CCC | USA |
CopyRus | Venäjä |
Fjölis | Islanti |
Fjölrit | Färsaaret |
HARR | Unkari |
HKRRLS | Hongkong |
Jamcopy | Jamaika |
Kopinor | Norja |
KOPIPOL | Puola |
Literar-Mechana | Itävalta |
MASA | Mauritius |
Newspaper Licensing Agency NLA | Iso-Britannia |
ProLitteris | Sveitsi |
Reprobel | Belgia |
TTRRO | Trinidad and Tobago |
VG Musikedition | Saksa |
VG Wort | Saksa |
Avoimesti
Olemme kiinnostuneita ja läsnä
Jaamme tietoa
Meitä on helppo lähestyä
Rohkeasti
Ajamme rohkeasti omaa asiaamme
Näemme mahdollisuuksia
Ideoimme ja kokeilemme
Otamme kantaa
Yhdessä
Kuuntelemme ja kysymme
Kunnioitamme eri näkökantoja
Löydämme ratkaisut yhdessä
Luomme luottamusta yhteistyöllä
Luovan työn asialla
Visio
Tekijänoikeudet ovat arvossaan.
Perustehtävä
Mahdollistamme teosten laajan ja laillisen käytön tekijänoikeudenhaltijoiden yhteistyöllä.
Strategia
Saanko luvan?
Kopiostosta saa tekijöiden ja kustantajien valtuuttamana helposti ja nopeasti ratkaisut teosten käyttäjien tarpeisiin. Oikeudenhaltijoille kertyy niistä oikeudenmukaiset korvaukset. Laajan jäsenkuntamme vahva yhteinen ääni varmistaa tekijänoikeuksien arvostuksen kasvamisen ja puolustamisen. Toimimme monikanavaisen mediamaailman ytimessä tehokkaasti, avoimesti ja yhteistyöhakuisesti.
Strategian kulmakivet
1. Käyttäjien tarpeiden syvä ymmärrys
- Meillä on kyky ja taito ratkaista eri käyttötarpeet oikeudellisesti varmalla sekä turvallisella tavalla. Lupamme ovat selkeitä sekä helppoja hankkia.
- Olemme haluttu sopimus- ja yhteistyökumppani
- Kehitämme uutta lisensointitoimintaa innovatiivisesti
- Luomme käyttäjille sähköisiä ratkaisuja
2. Oikeudenhaltijoille tärkeät palvelut ja tieto
- Vahvistamme luottamusta jatkuvalla vuorovaikutuksella
- Tilitämme oikeudenhaltijoille korvaukset kustannustehokkaasti ja nopeasti
- Hallinnoimme ja suojelemme meille annettuja tekijänoikeusvaltuuksia
- Kehitämme oikeudenhaltijoille sähköisiä ratkaisuja
3. Tekijänoikeuksien jatkuva kehittäminen
- Verkostoidumme ja vaikutamme aktiivisesti
- Teemme suunnitelmallista, ennakoivaa ja myönteistä tekijänoikeusviestintää
- Työskentelemme oikeudenhaltijoiden itsemäärämisoikeuden turvaamiseksi
4. Tehokas ja avoin toiminta
- Meillä on selkeä ja tehokas hallintomalli
- Käsittelemme ja ratkaisemme eturistiriidat avoimesti
- Oikeudenhaltijat ymmärtävät ja hyväksyvät, mitä teemme, miksi ja miten
- Meillä on yhteistyötä tekevä, osaamistaan kehittävä henkilöstö
Laki tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista (1494/2016) edellyttää, että yhteishallinnointiorganisaatio laatii kollektiivihallinnointia koskevan direktiivin (2014/26/EU) liitteen mukaisen vuotuisen avoimuusraportin. Kopioston avoimuusraportti sisältää toimintakertomuksen, tilinpäätöksen, tilintarkastuskertomuksen sekä direktiivin liitteessä tarkoitetut muut tiedot. Avoimuusraportista ja siihen liittyvistä taloudellisista tiedoista on annettu tilintarkastajan raportti, joka on liitetty avoimuusraporttiin.
Raportit vuodesta 2017 lähtien ovat tämän sivun alalaidassa pdf-muodossa.
Kopioston osana toimiva AVEK edistää tekijänoikeusvaroilla audiovisuaalista kulttuuria tukemalla alan ammattilaisten teoksia, tuotantoja ja hankkeita. AVEKin varat ovat pääasiassa peräisin valtion budjetista saatavasta yksityisen kopioinnin hyvityksestä.
AVEK tukee dokumenttielokuvien, lyhytelokuvien ja lyhyiden animaatioelokuvien sekä mediataideteosten tuotantoa, alan kansainvälistymistä, audiovisuaalisen alan ammattilaisten täydennyskoulutusta ja alan tapahtumien ja festivaalien järjestämistä.
Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämistä, valtionavustuksiin perustuvista Luovan kulttuurin määrärahoista AVEK myöntää DigiDemo-, CreaDemo/CreMa- ja StepDemo-tukea kulttuuristen sisältöjen ja kulttuuriyrittäjyyden kehittämiseen.
AVEKilla on johtokunta, koulutusjaosto sekä DigiDemo-, CreaDemo-, CreMa-, StepDemo- ja Mediarata-asiantuntijaryhmät. Ne nimittää Kopioston hallitus.
Kopiosto on WWF Green Office -toimisto. Green Officessa rakennetaan valmiin mallin pohjalta oman organisaation tarpeisiin sopiva ympäristöjärjestelmä, jonka avulla pienenennetään työpaikan hiilijalanjälkeä ja käytetään luonnonvaroja viisaasti. Sertifikaatti on tunnustus siitä, että organisaation ympäristöjärjestelmän toiminta vastaa ulkoisesti asetettuja kriteerejä ja jatkuvaan parantamiseen on sitouduttu.
Green Office -toimenpiteitä Kopiostossa ohjaa eri osastojen jäsenistä koostuva ekotiimi, joka suunnittelee Kopiostolle vuosittain uuden ympäristöohjelman. Toimenpiteitä toteutetaan yhdessä koko henkilöstön kanssa.