Uutisvirta

Sisältö suodatettu

Kopiosto tilitti 1,7 miljoonaa euroa lainauskorvausta kuvantekijöille

Tilitimme kuvataiteellisten teosten ja valokuvateosten tekijöille 1,7 miljoonaa euroa korvausta teosten kirjastolainaamisesta. Kuvantekijöiden uusin lainauskorvauksen jako perustuu vuoden 2021 lainaustilastoihin.
Lue lisää

Tekijänoikeuksien on toteuduttava myös tekoälyn kehittämisessä

Tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa hyödynnetään laajasti tekoälyn kouluttamisessa. Euroopan unioni on nyt yhdenmukaistamassa tekoälyn sääntelyä. Lausunnossamme sivistysvaliokunnalle korostamme läpinäkyvyyden tärkeyttä tekijänoikeuksien toteutumiselle.
Lue lisää

Kolme elokuvaa valittu Uutta lasten lyhytelokuvaa -hankkeeseen

Suomen elokuvasäätiön, AVEKin, Kirkon Mediasäätiön ja Ylen yhteistyöhankkeeseen lähetettiin 38 hakemusta.
Lue lisää
Paljon ihmisiä kulkee nurmikentällä, taustalla ja etualalla näkyy telttoja.

Kesällä jaettiin tukea yli 500 000 €

Kesä- ja elokuussa myönsimme tukea yhteensä 518 515 euroa 56 hankkeelle.
Lue lisää

Kopiostolta tv-ohjelmien tekijöille ja esittäjille 10 miljoonaa euroa tekijänoikeuskorvauksia

Tilitimme reilut 10 miljoonaa euroa tekijänoikeuskorvauksia audiovisuaalisten teosten oikeudenomistajille. Korvaukset on kerätty vuonna 2022 esitettyjen televisio-ohjelmien käytöstä.
Lue lisää
Taiteilija Pilvi Takala

AVEK-palkinto jaetaan 20. kerran: Vuoden 2023 -palkittu Pilvi Takala haastaa sosiaalisia normeja

Suomen merkittävin mediataiteen palkinto myönnetään tänä vuonna taiteilija Pilvi Takalalle. Videon ja performanssin parissa työskentelevän Takalan teos Valvonnan alla (Close Watch) edusti Suomea viime vuonna Venetsian biennaalissa.
Lue lisää
Ministeri Sari Multala on keskellä kuvaa, hymyilee ja katsoo kameraan.

”Tekijänoikeuksilla varmistetaan tekijöiden toimeentulo”, korostaa tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala

Kulttuuri on sekä itseisarvo että tärkeä elinkeino, jolla on potentiaalia vientiin ja matkailun vetovoimatekijäksi, korostaa ministeri Multala. Hallitusohjelmassa mainitulla kulttuuripoliittisella selonteolla halutaan luoda pohjaa kulttuurin pitkäjänteiseen kehittämiseen.
Lue lisää

Kopiosto tilitti 13,3 miljoonaa euroa kopiointikorvauksia tekijöille ja kustantajille

Tilitimme 13,3 miljoonaa euroa kopiointikorvauksia 26:lle kulttuurin ja viestinnän eri aloja edustavalle jäsenjärjestöllemme.
Lue lisää
Kuvittaja Antti Kalevi on kuvan keskellä, seisoo, hymyilee ja katsoo kameraan. Hän on ulkona, lehtipuiden ympäröimänä ja aurinko paistaa.

Kuvittaja Antti Kalevin työssä yhdistyvät kaupalliset projektit ja omaehtoinen piirtäminen

Vapaan piirtämisen ja tilaustyönä kuvittamisen väliin jää harmaa alue, jolla Antti Kalevi viihtyy hyvin. Vuoden kuvittaja 2023 -palkittu pitää tekijänoikeuksia edellytyksenä luovalle työlle.
Lue lisää

Kuvituksen pilottilupa kirjastoille uudistui ja samalla tarkistettiin luvan hintaa

Uudistimme alkuvuodesta lanseeratun kuntatasoisen pilottilupamme kuvituksen käyttöön kirjastoissa. Kevään aikana saimme luvasta paljon palautetta, jonka pohjalta muokkasimme sitä vastaamaan paremmin kirjastojen tarpeita.
Lue lisää

Haemme data-analytiikan ja tutkimuksen osaajaa tutkimustiimiimme

Data-analytiikan ja tutkimuksen asiantuntija, onko haaveissasi työpaikka, jossa pääset tekemään merkityksellistä työtä luovan alan hyväksi?
Lue lisää

Vuoden 2023 AVEK-palkinnon saajan valitsee Tornionlaakson taidehallin johtaja Theodor Ringborg

Kokenut ruotsalainen kuraattori Theodor Ringborg valitsee seuraavan AVEK-palkitun ennalta laaditulta ehdokaslistalta. Suomen merkittävin mediataiteen palkinto jaetaan 6. syyskuuta.
Lue lisää

Tv-ohjelmien ja muun audiovisuaalisen aineiston esittämiseen opetuksessa aiempaa kattavammat mahdollisuudet

Opetushallitus on hankkinut tekijänoikeusluvat tv-ohjelmien käyttöön lähes kaikissa oppilaitoksissa sekä varhaiskasvatuksessa. Lupa on laajentunut aiemmasta kattamaan ulkomaisetkin ohjelmat sekä suoratoistopalveluista nyt myös MTV:n Katsomo-palvelun. Uuden lain myötä opetuksen havainnollistamiseen saa käyttää mainos- ja YouTube-videoita.
Lue lisää

Digitaalista osaamista voi kehittää Kopiraittilassa

Tekijänoikeusosaaminen on olennainen osa kaikenikäisten oppijoiden digitaitoja. Kopiraittilasta löydät harjoitukset ja materiaalit digitaitojen opettamisen tueksi.
Lue lisää

Audiovisuaalisen alan sopimussuhteet tutkijoiden tarkastelussa

Tuore tutkimus tuo esiin audiovisuaalisen alan sopimusehtojen herättämän tyytymättömyyden sekä luovan työn tekijöiden että tuotantoyhtiöiden keskuudessa. Tutkimuksessa ehdotetaan ratkaisuja tekijänoikeusjärjestelmän kehittämiseksi, jotta se vastaisi entistä paremmin alan muutospaineisiin.
Lue lisää

AVEKin aikataulut kesällä 2023

Tukipäätöksiä ei tehdä 28.6.–6.8. Hakemuksia voi kuitenkin jättää normaalisti.
Lue lisää

Huhti-toukokuussa tukea yöperhosista kertovalle lyhytelokuvalle

Myönsimme huhti-toukokuussa tukea 58 hankkeelle yhteensä 325 358 €. Yksi tukea saaneista hankkeista on Lotta Petronellan lyhytelokuva Psyche.
Lue lisää
AVEKin tuotantoneuvoja Mikko Peltonen ja johtaja Ulla Simonen. Taustalla seinä, jossa on AVEKin logo.

AVEK etsii tuotantoneuvojaa

Uteliaan, rohkean ja sosiaalisen joukkuepelaajan paikka aukeaa AVEKissa. Hae meille tekemään merkityksellistä työtä audiovisuaalisen alan edistämiseksi.
Lue lisää
Katri Myllyniemi seisoo kuvan keskellä, toinen käsi on taskussa. Hän hymyilee ja katsoo kameraan. Taustalla vaalea kangas.

Automatisoitu onni maailman maitotiloilla

Katri Myllyniemen elokuvaprojektin keskiössä on ihmisen ja teknologian välinen suhde. Esittelemme juttusarjassamme vuoden 2023 Kehittämö-ohjelmaan mukaan päässeet viisi elokuvantekijää.
Lue lisää
Elokuvantekijä Sawandi Groskind on kuvan keskellä ja katsoo kameraan. Kädet ovat taskussa. Taustalla vaalea kangas.

Isoisän muistelmista tämän päivän laitoksiin

Sawandi Groskind toivoo Kehittämöltä tukea epätavanomaisille hankkeille. Esittelemme juttusarjassamme vuoden 2023 Kehittämö-ohjelmaan mukaan päässeet viisi elokuvantekijää.
Lue lisää
Lataa lisää