Uutisvirta

Sisältö suodatettu
Puolikuva näytelmäkäsikirjoittaja E. L. Karhusta. Hän katsoo kameraan ja hymyilee. Toinen puoli kasvoista on varjossa. Tausta on musta.

Mysteerin äärellä – näytelmäkirjailija E. L. Karhu luo uutta teatteritaidetta

E. L. Karhu on kansainvälisesti tunnettu näytelmäkirjailija, jonka teoksia on esitetty eri puolilla maailmaa. Hän haluaa tietoisesti uudistaa suomalaista näytelmäkirjallisuutta. Karhu puhuu apurahajärjestelmän puolesta, jotta korkealaatuinen näytelmäkirjallisuus säilyisi elinvoimaisena.
Lue lisää
Oskar Forstén katsoo kameraan ja hymyilee.

Elokuvatuottajasta tekijöiden ammatillisen polun tukijaksi

AVEKin uudella tuotantoneuvojalla Oskar Forsténilla on vuosikymmenen kokemus elokuvatuottajana. Työssään hän pääsee tukemaan niin kokeneita kuin uusiakin elokuvantekijöitä.
Lue lisää

Tammikuun 2024 tukipäätökset

Tammikuussa myönsimme tukea kuudelle hankkeelle yhteensä 32 500 euroa.
Lue lisää
Johanna Sandberg har klätt sig på svart blus. Hon tittar leende på kamera.

Johanna Sandberg Kopioston hallitukseen

Finlands svenska författareföreningin toiminnanjohtaja Johanna Sandberg korostaa yhteistyön merkitystä hallitustyössä.
Lue lisää
Valtteri Niiranen katsoo kameraan ja hymyilee.

Toimitusjohtajan katsaus vuoteen 2023: Uusi tekijänoikeuslaki ja tekoälyn EU-tasoinen sääntely värittivät vakaata toimintavuotta

Tekijänoikeuslain osittaisuudistus toi parannuksia edustamiemme tekijöiden, kustantajien ja esittävien taiteilijoiden asemaan. Kopiostolle avautui myös uusia lisensiointimahdollisuuksia. Luovalle alalle tilitimme 50 miljoonaa euroa.
Lue lisää
Kopiostolta 50 miljoonaa euroa luovalle alalle. 23,0 M€ audiovisuaalisten teosten tekijöille, esittäjille ja muille oikeudenhaltijoille. 21,6 M€ julkaisujen tekijöille ja kustantajille. 2,3 M€ lainauskorvausta kuvantekijöille. 3,0 M€ AVEKin tukina av-kulttuurille ja luoville aloille.

Kopiostolta luovalle alalle 50 miljoonaa euroa tekijänoikeuskorvauksia

Kopiosto maksoi tekijänoikeuskorvauksia oikeudenhaltijoille sekä henkilökohtaisesti että heitä edustavien järjestöjen kautta. Televisio-ohjelmien tekijöille ja esittäville taiteilijoille tilitettiin yhteensä 23 M€ ja kirjojen, lehtien ja nuottien tekijöille ja kustantajille 22 M€. Kuvantekijöille tilitettiin lainauskorvausta 2 M€.
Lue lisää

Opettajat toivovat käytännön esimerkkejä tueksi immateriaalioikeuksien opettamiseen

Opettajat kokevat ymmärtävänsä tekijänoikeudet hyvin, selviää syyskuussa 2023 tekemästämme kyselystä. Oman osaamistasonsa arvioinnin lisäksi vastaajat kertoivat, millaiselle materiaalille immateriaalioikeuksien opetuksessa on tarvetta.
Lue lisää

Kohokohtia vuodesta 2023

Uuden vuoden lähdettyä jo vauhdilla käyntiin on hyvä hetki kerrata, mitä kaikkea teimme luovan alan ja tekijänoikeuksien edistämiseksi viime vuonna.
Lue lisää

Mediarata-tuen haku on auki 1.2.–14.3.2024

AVEKin Mediarata-tuki on tarkoitettu mediataiteen tuotantokulttuuria edistäville hankkeille. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä erillisrahoituksesta on jaettavissa tällä kertaa 120 000 euroa.
Lue lisää
Nuori nojaa puun oksaan metsässä ja katsoo jonnekin edessään. Ilme on vakava. Taustalla puita.

AVEKin vuosi 2023 lukuina

Vuonna 2023 AVEK myönsi tukea 331 hankkeelle yhteensä 3 033 900 euroa. Hakemusten määrä kasvoi merkittävästi edellisvuoteen verrattuna.
Lue lisää

Kehittämössä luodaan uusien elokuvien alkuja – 10 teosideaa jatkoon

AVEKin ja Suomen Kulttuurirahaston Kehittämö-ohjelma käynnistyi jo toista kertaa. Yli sadan hakijan joukosta jatkoon valikoitui kymmenen tekijää teosideoineen. Tavoitteena on synnyttää korkeatasoisia audiovisuaalisia teoksia sekä tukea alan uusia tekijöitä.
Lue lisää

Tekijänoikeuslaissa huomioitu e-aineistojen kirjastokäyttö

Vuoden vaihtuessa tuli voimaan uusi tekijänoikeuslain säännös, joka varmistaa luovalle alalle korvaukset e-aineistojen kirjastokäytöstä. E-aineistojen kirjastokäyttökorvauksia maksetaan kirjailijoille, kääntäjille, kuvantekijöille, musiikin tekijöille sekä äänikirjojen lukijoille.
Lue lisää

Joulumieltä kaikille!

Hyvää joulunaikaa! Toimistomme on suljettu 24.12.2023–1.1.2024.
Lue lisää
Mikko Peltonen katsoo kameraan ja hymyilee, taustalla talvinen maisema.

Kautensa päättävä tuotantoneuvoja Mikko Peltonen korostaa kohtaamisten merkitystä

Henkilökohtaiset tapaamiset ja keskustelut hakijoiden kanssa ovat olleet Peltoselle erityisen merkityksellisiä. Kohtaamiset ovat tuoneet tietoa paitsi tekeillä olevista elokuvahankkeista myös tekijöiden ja av-alan ajankohtaisista kuulumisista.
Lue lisää

Ella Kiviniemelle kuvajournalismi tarjoaa tavan osallistua maailmaan

Valokuva kutsuu pysähtymään jonkin merkityksellisen äärelle. Kuvajournalisti Ella Kiviniemi luottaa avoimuuteen ja empatiaan, kun hän dokumentoi maailmanmenoa. Hänen mielestään kaikenlaiset ihmiset ja ilmiöt ansaitsevat tulla nähdyiksi.
Lue lisää

Kulttuuripoliittisessa selonteossa huomioitava luovan alan toimintaedellytykset

Kopioston näkemyksen mukaan luovien alojen elinvoimaisuudessa, kehityksessä ja kasvussa olennaisessa roolissa ovat ajantasainen tekijänoikeuslainsäädäntö ja riittävät määrärahat kulttuurille.
Lue lisää

Kopiosto tilitti 5 miljoonaa euroa kopiointikorvauksia tekijöille ja kustantajille

Tilitimme 5 miljoonaa euroa kopiointikorvauksia 26:lle kulttuurin ja viestinnän eri aloja edustavalle jäsenjärjestöllemme. Korvaukset koostuvat tekstien, kuvien ja nuottien valokopioinnista ja tulostamisesta sekä verkkoaineiston kopioinnista keräämistämme tekijänoikeuskorvauksista.
Lue lisää
Kaksi pelastajaa maastopalon keskellä.

Marraskuun 2023 tukipäätökset

Marraskuussa myönsimme tukea yhteensä 178 410 euroa 34 hankkeelle. Tukea sai muun muassa John Websterin dokumenttielokuva, joka kertoo suomalaisten pelastajien työstä ilmastonmuutoksen aiheuttamien maastopalojen torjunnassa.
Lue lisää

AVEKin infotilaisuus 23.1.2024

Infotilaisuudessa kerromme AVEKin ajankohtaisista asioista, kuten 15.1. päivittyvistä tukiohjeista. Myös elokuvien uusi tuotantoneuvoja Oskar Forstén esittäytyy.
Lue lisää

Suomalaiset arvostavat luovan alan tekijöitä ja pitävät tekijänoikeuksia tärkeänä

Tuoreimman Tekijänoikeusbarometrin mukaan suomalaiset pitävät tekijänoikeuksia enemmän mahdollistavina kuin rajoittavina. Tekijänoikeuskorvaukset nähdään tarpeellisina ja oikeutettuina. Barometrissa kysyttiin myös tekoälyyn liittyviä tekijänoikeudellisia näkemyksiä.
Lue lisää
Lataa lisää