Uutisvirta

Sisältö suodatettu
Lari Kotilainen istuu ruskeilla portailla ja katsoo kameraan ja hymyilee.

Suomen kielen puolustaja innostaa nuorisoa tarttumaan äidinkielen oppikirjoihin

Yleistajuinen kirjoittaminen kiehtoo Lari Kotilaista, joka on nähnyt äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjojen muutoksen 2000-luvulta tähän päivään. Vuoden 2023 Oppikirjailijapalkinnon saanut kielentutkija ja opettaja pitää tekijänoikeuksia lähtökohtana ammattimaiselle kirjoitustyölle.
Lue lisää

Viisi uutta kotimaista elokuvateosta muovautuu Kehittämössä

Suomen ensimmäiseen audiovisuaalisen alan tuoreille tekijöille suunnattuun kehittämisohjelmaan on valittu viisi elokuvahanketta. Kehittämöön valitut tekijät saavat mentorointia alan kansainvälisiltä osaajilta sekä 55 000 € tuen teoshankkeensa kehittämiseen. Tavoitteena on synnyttää uusia, korkeatasoisia audiovisuaalisia teoksia ja myös vahvistaa lahjakkaiden tekijöiden omaäänisyyttä.
Lue lisää
Kuva teoksesta Balvvosbaiki.

Helmikuussa tukea Saamenmaalle sijoittuvalle videoteosten sarjalle

Helmikuussa myönsimme tukea 20 hankkeelle yhteensä 166 430 €. Yksi tukea saaneista hankkeista on Ánnámáretin ja Marja Viitahuhdan teoksista Bálvvosbáiki, Sieidi ja Nuppi bealde koostuva videoteossarja.
Lue lisää

Kopioston uusi tilitysvalmistelija pääsee tarkastelemaan tuttuja asioita uudesta näkövinkkelistä

Meri Teperille tv-sarjojen ja elokuvien tekeminen on tuttua. Kopioston uutena tilitysvalmistelijana hän iloitsee työnsä olevan nyt puolestaan osa prosessia, joka turvaa tekijöille korvaukset teosten jälkikäytöstä.
Lue lisää

Uusi digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä modernisoi Kopioston asiakashallintaa

Kopiostossa helmikuun alussa aloittaneella Minna Kivistöllä on monipuolinen kokemus digitaalisen liiketoiminnan kehittämisestä. Ensimmäisten työviikkojensa aikana hän on huomannut, kuinka oma arvomaailma sopii hyvin yhteen Kopioston arvojen kanssa.
Lue lisää

Uusi kuorojen ja orkestereiden kopiointilupa tekee tekijänoikeuksien kunnioittamisesta helppoa

Tekijänoikeus suojaa nuottijulkaisuja, joiden kopioimiseen tarvitaan usein lupa. Kopioston laatima uusi kopiointilupa mahdollistaa nuottien ja laulun sanojen kopioimisen kuorojen ja orkestereiden käyttöön.
Lue lisää
Kannettava tietokone on ruskealla pöytätasolla. Kuvassa tausta on harmaa.

Opettajan arki helpottuu - päivitetty tekijänoikeuslaki voimaan huhtikuussa

Jatkossa teosten käyttö opetuksen havainnollistamiseen on mahdollista ilman tekijänoikeudenhaltijan lupaa, mikäli tarjolla ei ole käyttölupaa.
Lue lisää

Tekijänoikeuslakia uudistettiin – luovan alan tekijöiden oikeudet vahvistuvat

Tekijänoikeuslain päivitys hyväksyttiin maanantaina eduskunnassa. Lakiin tehdyt muutokset parantavat tekijöiden, kustantajien ja esiintyvien taiteilijoiden asemaa EU-direktiivien edellyttämällä tavalla.
Lue lisää
Kirjahyllyjä kirjastossa

Kirjastojen mahdollisuudet käyttää kirjallisuutta ja kuvitusta verkkoympäristössä helpottuivat

Kirjastot voivat tuottaa kirjasisältöistä materiaalia verkkoon entistä sujuvammin uuden tekijänoikeussopimuksen myötä.
Lue lisää

DigiDemo- ja CreaDemo-tukien haku alkaa

Ensimmäisenä alkaa konseptiavustusten haku. Tuilla kehitetään uusia kulttuurisisältöjä, innovoidaan luovan alan tuotteita ja palveluja sekä edistetään kulttuurialan ja muiden alojen välistä yhteistyötä. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä erillisrahoituksesta jaetaan yhteensä 600 000 euroa.
Lue lisää
Kaksi hahmoa seisoo lumisella jäällä. Taustalla näkyy metsää.

Joulu-tammikuussa 386 400 € tukea 50 hankkeelle

AVEKin ja Suomen Kulttuurirahaston uudessa Kehittämö-ohjelmassa haun toiseen vaiheeseen pääsi 10 tekijää teosideoineen.
Lue lisää

Tarinoiden ja tiedon lähettiläs uskoo rikkaan televisiosisällön tulevaisuuteen

Utelias elämänasenne ja sosiaalinen luonne ovat johdattaneet toimittaja ja juontaja Sonja Kailassaaren monenlaisiin televisiotuotantoihin. Välittäessään tarinoita ja tietoa katsojille hän arvostaa sitä, jos yksikin henkilö saa tv-ohjelmasta vertaistukea tai apua.
Lue lisää

Hallituksemme uudet jäsenet esittäytyvät

Kopioston hallitukseen valittiin joulukuun syyskokouksessa äänestyksellä kolme uutta jäsentä. Haastattelimme Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovilaa, freelancetoimittaja Jani Tanskasta ja Suomen Säveltäjät ry:n toiminnanjohtaja Vappu Verrosta. Tutustu uusiin luottamushenkilöihimme!
Lue lisää

E-aineistojen kirjastokäytöstä maksettava tekijöille lainauskorvausta

Lausuimme opetus- ja kulttuuriministeriölle lainauskorvausjärjestelmän laajentamisesta e-aineistoihin. Kannatamme lausunnossamme vahvasti e-lainauskorvauksen sisällyttämistä tekijänoikeuslakiin. Lainauskorvauksen nykyinen korvaustaso on säilytettävä ja määrärahaa kasvatettava tarvittaessa.
Lue lisää
Kopiostolta 54 miljoonaa euroa luovalle alalle. 27,1 M€ audiovisuaalisten teosten tekijöille ja esittäjille; 21,6 M€ julkaisujen tekijöille ja kustantajille; 2,5 M€ lainauskorvausta kuvantekijöille; ja 2,7 M€ AVEKin tukina av-kulttuurille ja luoville aloille. Luvut ovat Kopioston vuonna 2022 luovan alan oikeudenomistajille tilittämiä summia.

Luovalle alalle 54 miljoonaa euroa tekijänoikeuskorvauksia Kopiostolta

Kopiosto tilitti vuonna 2022 tekijöille, kustantajille ja esittäville taiteilijoille tekijänoikeuskorvauksia 54 miljoonaa euroa.
Lue lisää

Mediarata-tukea voi hakea 1.2.–14.3.2023

AVEKin Mediarata-tukea jaetaan tänäkin vuonna mediataiteen tuotantokulttuuria edistäville hankkeille. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä erillisrahoituksesta on jaettavissa tällä kertaa 173 000 euroa.
Lue lisää

Oppilaitoksissa kopioimiseen riittää jatkossa 20–20-säännön muistaminen

Opettajan työtä helpottava Kopioston kopiointilupa on uudistunut. Lähes jokaiselle oppilaitokselle ja kaikille korkeakouluille hankittu lupa mahdollistaa täydentävän materiaalin kopioimisen opetukseen, tekijänoikeuksia kunnioittaen. Nyt luvan kattavuutta on laajennettu ja lupaehtoja selkeytetty.
Lue lisää

Kopiraittilan pelejä nyt myös helpolla suomella

Kopioston ylläpitämä Kopiraittila-sivusto sai loppuvuodesta lisäyksen, kun mukautimme sisältöjämme helpolle suomen kielelle. Uudessa osiossa on tarjolla kaksi tekijänoikeuspeliä, Onnenpyörä ja Hedelmäpeli.
Lue lisää

Haemme osa-aikaista tilitysvalmistelijaa

Tule meille Kopiostoon työskentelemään luovan työn puolesta! Etsimme oikeudenomistajapalveluihimme määräaikaiseen työsuhteeseen osa-aikaista työntekijää tilitysvalmistelun avustaviin tehtäviin.
Lue lisää

Tukiohjeet päivitetty vuodelle 2023

Kaikkien tukiemme haku- ja tukiohjeet on päivitetty. Luethan ohjeet huolellisesti ennen hakemuksen jättämistä.
Lue lisää
Lataa lisää