Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Ohjeita tv- ja radio-ohjelmien opetuskäyttöön

Opetushallitus on hankkinut oppilaitoksia varten luvan televisio- ja radio-ohjelmien tallentamiseen opetus- ja tutkimuskäyttöön. Lisäksi on sovittu Yle Areenan ja Elävän arkiston opetuskäytöstä.

Opetushallituksen hankkima lupa on voimassa peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa maksuttomassa ammatilliseen perustutkintoon johtavassa koulutuksessa.

YLE Areena ja Elävä arkisto

Opetuksessa voidaan käyttää Yle Areenassa ja Elävässä arkistossa olevia kotimaisia televisio-ohjelmia. Elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevat elokuvat ja mainokset eivät kuulu luvan piiriin. Ohjelmien tallentaminen Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta ei ole sallittua.

Ohjelmien tallentaminen opetuskäyttöön

Opettajat ja oppilaitoksen henkilökunta saavat tallentaa ohjelman suoraan televisio- tai radiolähetyksestä. Tallennuksia voivat tehdä myös kunnalliset oppimateriaali- ja av-keskukset edelleen oppilaitoksille toimitettavaksi.

Tallennuksen voi tehdä esimerkiksi dvd-levylle tai digiboksiin. Lisäksi ohjelmia voi tallentaa ja välittää verkkopalvelimilla, jotka ovat käytössä oppilaitoksen omassa sisäisessä verkossa tai opetustallennusluvan piiriin kuuluvassa oppilaitoksia yhdistävässä suljetussa verkossa.

Lisäksi oppilaitokset ja muut opetustallennusluvan piiriin kuuluvat tahot voivat tilata Yleisradion opetusohjelmia Yleisradion Tallennemyynnistä. 

Televisio-ohjelmat

Pysyvään käyttöön saa tallentaa Yle TV1 -, Yle TV2 -, Yle Teema & Fem - ja MTV3-kanavien kotimaisia opetusohjelmia.

Kahden (2) vuoden ajaksi saa tallentaa Yle TV1 -, Yle TV2 -, Yle Teema & Fem - ja MTV3-kanavien muita televisio-ohjelmia. Seuraavien ohjelmien tallennus ei kuitenkaan ole sallittua:

  • kotimaiset tai ulkomaiset elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevat elokuvat
  • ulkomaiset jatkuvajuoniset sarjat
  • mainokset
  • muiden kuin Yle TV1 -, Yle TV2 -, Yle Teema & Fem - ja MTV3-kanavien ohjelmat, mukaan lukien ulkomaisten tv-kanavien ohjelmat

Radio-ohjelmat

Radiosta saa tallentaa pysyvään käyttöön Yleisradion opetusohjelmia. Muiden ohjelmien tai muiden radiokanavien tallennus ei ole sallittua.

Lisäksi

  • Jokaiseen tallenteeseen on merkittävä ohjelman nimi, kesto, lähetysajankohta ja sallittu käyttöaika (esim. yllämainittujen ohjeiden mukainen 2 vuotta).
  • Ajallisesti ja asiasisällöltään vanhentunut ohjelma on poistettava käytöstä. Tutkimuskäytössä radio- ja televisio-ohjelmia saa käyttää tutkimuksen edellyttämän ajan. 
  • Video- tai dvd-elokuvan esittämiseen tarvitaan erillinen lupa. Lisätietoja voi kysyä esimerkiksi elokuvatuottajia edustavalta Tuotokselta.
  • Ostettuja, lainattuja tai vuokrattuja tallenteita, kuten äänitteitä, kielikasetteja tai video- ja dvd-elokuvia ei saa kopioida opetuskäyttöön.
  • Opetushallituksen hankkiman luvan nojalla valmistettujen tallenteiden käyttö muuhun kuin opetus- ja tutkimustoimintaan on myöhemminkin kielletty.
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun