Yksityisen kopioinnin hyvitys on lakiin perustuva korvaus siitä, että jokainen kansalainen saa kopioida laillisia teoksia omaan käyttöönsä. Esimerkiksi suosikkisarjan tallentaminen digiboksille on yksityistä kopiointia.
Varat yksityisen kopioinnin hyvitykseen tulevat valtion budjetista (11 milj. euroa vuonna 2019). Hyvityksiä maksetaan meiltä Kopiostosta suorina korvauksina tekijöille sekä osanamme toimivan AVEKin kautta alan edistämiseen osoitettuina yhteisinä varoina.
Korvauksen määrä on noin 4 senttiä/kopiointikerta. Se jaetaan kaikkien teoksesta tekijänoikeuksia saavien tekijöiden kesken. Esimerkiksi yhdestä elokuvateoksesta korvauksia saa noin 10–15 tekijää.
Yksityisen kopioinnin korvauksen reaalinen taso on romahtanut vuosien varrella. Suomessa korvaus on pieni myös kansainvälisesti vertailtuna. Hyvitysjärjestelmän kehittäminen on tärkeää kotimaisen av-alan menestyksen edistämiseksi.
Yksityisen kopioinnin hyvitys tukee luovaa työtä
Hyvitysvarat tilitetään luovan työn tekijöille ja esittäjille. Meidän kauttamme tilitetään korvauksia tv-ohjelmien tekijöille, eli esimerkiksi ohjelmissa esiintyville näyttelijöille ja ohjelmien ohjaajille.
Hyvitysvaroja käytetään myös tekijöiden yhteisiin tarkoituksiin, eli edistämään esimerkiksi elokuva- ja televisiokulttuuria. Osanamme toimiva AVEK on vuodesta 1987 tukenut hyvitysvaroin kotimaisia dokumenttielokuvia, animaatioita ja lyhytelokuvia sekä mediataideteoksia. Yhteensä olemme jakaneet av-alan tekijöille noin 65 miljoonaa euroa hyvitysvaroja ja tukeneet noin 2600 elokuvan tai muun audiovisuaalisen teoksen tekemistä.
Audiovisuaalisten teosten tallentamiseen liittyvistä hyvityskorvauksista noin 70 % jaetaan Kopioston kautta.
Yksityisen kopioinnin hyvitys perustuu lakiin
Yksityinen kopiointi on Suomessa lain mukaan sallittua. Tätä yksityistä kopiointia on vuodesta 1984 hyvitetty yksityisen kopioinnin hyvityksellä (aiemmin hyvitysmaksu).
EU:n tekijänoikeuksia tietoyhteiskunnassa koskeva direktiivi edellyttää, että teosten oikeudenomistajat saavat sopivan hyvityksen yksityiskopioinnista. EU:n jäsenvaltiot päättävät itse siitä, miten sopiva kompensaatio luovan työn tekijöille järjestetään.