Vad möjliggör vår kopieringslicens?
Med vår kopieringslicens får såväl lärare, studerande och elever som annan personal på läroanstalter framställa kopior.
Med vår kopieringslicens får du kopiera
- utdrag ur inhemska och utländska publikationer – såsom böcker, tidningar, notpublikationer och andra tryckta publikationer samt
- bild- och textmaterial som är fritt tillgängligt på internet – såsom artiklar ur webbtidningar, digitala publikationer, rapporter och utdrag ur e-böcker.
Läs här om hur mycket du får kopiera och vad du inte får kopiera med vår licens.
Vår kopieringslicens gäller inte för musik, rörliga bilder eller dataprogram. Den gäller inte heller för material som omfattas av särskilda licens- eller användningsavtal eller användningslicenser, såsom elektroniska läromedel och material som delats med Creative Commons-licens. Sådana material får användas i enlighet med de licens- och användningsvillkor som gäller för dem.
Med vår kopieringslicens får du
- fotokopiera och skanna utdrag ur tryckta publikationer
- spara och skriva ut bild- och textmaterial från internet
Kopiorna får
- delas ut till undervisningsgruppen i form av papperskopior och utskrifter,
- användas som en del av eget undervisningsmaterial samt i elevers eller studerandes övnings- och projektarbeten,
- sparas i en sluten kursplattform eller annan sluten webbmiljö där den är tillgänglig för den undervisningsgrupp som kopiorna är avsedda för, samt
- användas i översättnings- och bearbetningsövningar.
Läs här om hur mycket du får kopiera och vad du inte får kopiera med vår licens.
Notkopior får användas under lektioner och vid avgiftsfria tillställningar som ordnas av läroanstalten, där publiken huvudsakligen består av läroanstaltens studerande och deras närstående samt läroanstaltens personal.
Kör-, ensemble- och orkesternoter får endast kopieras för undervisning i teoriämnena i musik samt för forskning.
Kopiorna får vara tillgängliga för undervisningsgruppen i läroanstaltens slutna lärmiljö eller ett motsvarande slutet närverk eller lagringsplats hela läsåret eller i gymnasiet hela kursen.
Med vår kopieringslicens får du sammanställa undervisningsmaterial i en sluten undervisningsmiljö genom att kopiera och skanna inhemska och utländska vetenskapliga artiklar samt utdrag ur olika publikationer.
Läs här om hur mycket du får kopiera och vad du inte får kopiera med vår licens.
Du får spela in undervisningstillfällen och i samband med detta även spela in verk som du visar vid undervisningstillfället, såsom utdrag ur böcker. Inspelningarna får förmedlas som videofilmer till ett annat rum eller laddas upp i en sluten lärmiljö som är tillgänglig för undervisningsgruppen.
Med vår kopieringslicens får du även redigera eller bearbeta text- och bildmaterial i liten skala för att åskådliggöra något som lärs ut. I en undervisningssituation kan ni till exempel öva på att översätta en text ur en webbtidning till ett annat språk eller behandla bilder eller lägga till markeringar i en text eller bild för att åskådliggöra det som lärs ut.
Vid bearbetningen av materialet ska man respektera upphovsmannens moraliska rättigheter. Rätten att bearbeta och översätta material gäller inte musikaliska verk eller läromaterial som utgetts av förlag. Det bearbetade materialet får inte distribueras på nätet.
Kom ihåg att hänvisa till källan och upphovsmannen
När du kopierar eller använder ett verk ska du komma ihåg att i anslutning till kopian eller verket ange upphovsmannens och verkets namn i enlighet med god sed.
Hjälp oss att dela ut ersättningar
För utbetalningen av kompensationerna för kopiering till upphovsrättsinnehavarna behövs information om kopiering och användning av verk. Du kan rapportera digitala kopior som du skannat och kopierat i vår rapporteringstjänst (på finska). Vi genomför också regelbundet kopieringsutredningar i form av stickprovsundersökningar.