Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Hyvitysmaksu (yksityisen kopioinnin korvaus)

Hyvitysmaksulla kompensoidaan luovan työn tekijöille sitä, että heidän teoksiaan, kuten musiikkia tai elokuvia, kopioidaan yksityiseen käyttöön.

Kopioinnilla yksityiseen käyttöön tarkoitetaan kopiointia henkilön omaan tai hänen perheenjäsenensä käyttöön. Vuoden 2014 hyvitysmaksukertymä oli 6,1 miljoonaa euroa, josta Kopioston, henkilökohtaisina korvauksina jaettava, osuus oli 1,4 milj. euroa ja AVEKin, tekijöiden yhteisiin tarkoituksiin tarkoitettu, osuus oli 1,3 milj. euroa.

Vuoden 2014 loppuun asti maksu sisältyi tallennuslaitteiden ja -alustojen myyntihintaan. 1.1.2015 alkaen yksityisen kopioinnin korvaus rahoitetaan valtion budjetista ja sen taso tulee olemaan 11 miljoonaa euroa kahden seuraavan vuoden ajan. Kopioinnin määrää seurataan jatkossa OKM:n teettämillä tutkimuksilla.

Hyvitysmaksu tukee luovaa työtä

Hyvitysmaksuvarat tilitetään luovan työn tekijöille ja esittäjille. Valtaosa maksuista tilitetään suoraan tekijöille ja esittäjille. Koska tv-ohjelmia tallennetaan kodeissa runsaasti, korvauksia jaetaan esimerkiksi kotimaisten tv-ohjelmien oikeudenomistajille. Oikeudenomistajia voivat muun muassa olla ohjelmissa esiintyvät näyttelijät tai niiden ohjaajat.

Hyvitysmaksuvaroja käytetään myös tekijöiden yhteisiin tarkoituksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että niillä edistetään musiikki-, elokuva-, televisio- ja videokulttuuria. Hyvitysmaksuvaroilla on vuodesta 1985 lähtien tuettu noin tuhatta dokumenttia ja lyhytelokuvaa sekä saman verran musiikkivideoita ja -dokumentteja. Lisäksi hyvitysmaksuvaroilla on tuettu tuhansia äänilevyjä. Varoilla tuetaan myös tekijöiden kouluttautumista.

Noin 70 % hyvitysmaksun liikkuvan kuvan tallentamiseen liittyvistä korvauksista jaetaan Kopioston kautta. Korvausta jaetaan suoraan tv-ohjelmien tekijöille ja esittäjille sekä Kopioston yhteydessä toimivan Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin toimesta elokuva-, video- ja televisiokulttuurin edistämiseen. 

Hyvitysmaksu perustuu lakiin

Yksityinen kopiointi on Suomessa lain mukaan sallittua. Nauhureiden yleistyessä 1970-luvulla myös kodeissa tapahtuva kopiointi lisääntyi räjähdysmäisesti. Tätä yksityistä kopiointia hyvittämään on vuodesta 1984 lähtien peritty hyvitysmaksua.

EU:n tekijänoikeuksia tietoyhteiskunnassa koskeva direktiivi edellyttää, että teosten oikeudenomistajat saavat sopivan hyvityksen yksityiskopioinnista. EU-maista hyvitysmaksua perivät Belgia, Espanja, Hollanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro. EU:n jäsenvaltiot päättävät itse siitä, miten sopiva kompensaatio luovan työn tekijöille järjestetään.

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun