Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Kopiointi ja teosten digitaalinen käyttö varhaiskasvatuksessa

Tekijänoikeuden suojaaman aineiston kuten kuvien, nuottien, laulunsanojen, kirjojen ja lehtien kopioimiseen ja skannaamiseen tarvitaan tekijänoikeudenhaltijan lupa. Kopioston syksyllä 2016 teettämän selvityksen mukaan varhaiskasvatuksessa kopioidaan ja skannataan muun muassa kuvia, nuotteja, laulunsanoja, otteita kirjoista ja lehdistä opetusta varten. Kuntien hankkiman kopiointilupa kattaa ainoastaan kopioinnin kuntien sisäiseen hallinnolliseen käyttöön. Varhaiskasvatuksen järjestäjän tulee hankkia varhaiskasvatusta varten erillinen kopiointilupa. 

Suomen Kuntaliitto ry ja Kopiosto ry ovat neuvotelleet suositussopimuksen koskien tekijänoikeudellisesti suojattujen teosten kopiointia kunnan järjestämässä varhaiskasvatuksessa. Kuntaliitto suosittelee kopiointisopimuksen solmimista Kopioston kanssa, mikäli kunnan varhaiskasvatuksessa kopioidaan tekijänoikeudellisesti suojattuja teoksia.

Varhaiskasvatuksen järjestäjän tulee hankkia varhaiskasvatusta varten erillinen kopiointilupa. 

Varhaiskasvatuksen kopiointilupa kattaa valokopioinnin, tulostamisen sekä teosten digitaalisen kopioinnin ja käytön.

Mitä luvalla saa tehdä?

Varhaiskasvatuksen kopiointiluvalla opettaja tai muu päiväkodin henkilökuntaan kuuluva saa

  • kopioida osia painetuista julkaisuista valokopioimalla, skannaamalla tai vastaavilla menetelmillä (kts. sallitun kopioinnin laajuus)
  • tulostaa ja tallentaa digitaalisessa muodossa olevia julkaisuja ja teoksia sekä
  • välittää tällä luvalla valmistettuja kopioita digitaalisesti siten, että ne ovat opettajan ja opetusryhmän saatavilla suljetussa verkossa ajasta ja paikasta riippumatta
  • kopioida sekä kotimaista että ulkomaista materiaalia

Lupa koskee kopiointia ja kopioiden käyttöä, joka tapahtuu opettajan toimesta, johdolla tai aloitteesta.

Teoksia saa kopioida opetus- ja oppimateriaalin täydentämiseksi sekä osaksi opettajan itse laatimaa opetusmateriaalia ja oppilaiden kanssa tehtäviä projektitöitä.


Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun