Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Televisio- ja radio-ohjelmat opetuksessa

Tekijänoikeuslaki antaa televisio- ja radiolähetysten oikeudenomistajille, kuten ohjaajille, säveltäjille ja näyttelijöille, yksinoikeuden päättää ohjelmiensa käytöstä. Yksinoikeus koskee myös ohjelmien käyttämistä opetuksessa ja tutkimuksessa, joten esimerkiksi ohjelmien tallentamiseen tarvitaan lupa. Televisio- ja radiolähetysten oikeudenomistajia ovat myös lähettäjäyritykset eli esimerkiksi Yleisradio.

Kopiosto edustaa laajasti suomalaisia televisio- ja radio-ohjelmien tekijöitä ja esittäjiä. Kopiosto voi tekijänoikeuslain ja saamiensa valtuutusten perusteella myöntää tallennus- ja käyttölupia.

Opetushallitus on hankkinut Kopiostolta, lähettäjäyrityksiltä ja elokuvatuottajia edustavalta Tuotokselta luvat ohjelmien tallentamiseen. Lisäksi on sovittu Yle Areenan ja Elävän arkiston opetuskäytöstä.

Opetushallituksen hankkima lupa koskee perusopetuslain mukaista esi- ja perusopetusta, lukiolain mukaista lukiokoulutusta sekä ammatillisissa oppilaitoksissa annettavaa maksutonta ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta.

Opetushallituksen hankkima lupa ei kata ostettujen, lainattujen ja vuokrattujen tallenteiden julkista esittämistä opetuksessa. Siihen tarvitaan erillinen lupa oikeudenomistajilta.

Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Käyttökorvaus

Kopiosto sopii tv-ohjelmien tallennus- ja käyttöluvista av-tekijöiden puolesta.

Opetushallituksen kanssa sovittu korvaus perustuu av-teosten opetuskäyttötutkimukseen perustuvaan tv-ohjelmien tallennusten määrään ja tallennekohtaiseen tekijänoikeuskorvaukseen. 

Vuonna 2018 kuvatallenteisiin liittyvä tekijänoikeuskorvaus on 60 € / tallenne.

Lisäksi Kopiosto ja Opetushallitus ovat sopineet Yle Areenan ja Elävän arkiston opetuskäytöstä.

Korvauksiin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero.

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun