Opetushallituksen sopimus ei koske ammatillista lisäkoulutusta, aikuiskoulutusta, täydennyskoulutusta, työvoimakoulutusta, yritysten tilaamaa henkilöstökoulutusta tai muuta koulutusta tai kopiointia, josta oppilaitos perii maksun. Tällaiseen koulutukseen ja kopiointiin koulutuksenjärjestäjän tulee hankkia kopiointilupa itse suoraan Kopiostosta.
Lisätietoa ammatillisen lisäkoulutuksen kopiointiluvastamme löydät täältä.
Kopiointilupamme maksulliseen kopiointiin voit tilata ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.
Mitä kopiointilupamme mahdollistaa
Kopiointiluvallamme kopioita saavat valmistaa oppilaitoksen opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta.
Kopiointiluvallamme saat kopioida
- kotimaisia ja ulkomaisia julkaisuja – kuten kirjoja, lehtiä, nuottijulkaisuja ja muita painettuja julkaisuja sekä
- internetissä vapaasti saatavilla olevia kuvia ja tekstiaineistoja – kuten verkkolehtien artikkeleita, digitaalisia julkaisuja, raportteja ja otteita sähkökirjoista.
Katso täältä kuinka paljon saat kopioida ja mitä ei saa kopioida luvallamme.
Kopiointilupamme ei koske musiikkia, liikkuvaa kuvaa eikä tietokoneohjelmia. Se ei myöskään koske aineistoja, joita koskevat omat lisenssi- tai käyttösopimukset tai käyttöluvat, kuten sähköisiä oppimateriaaleja ja Creative Commons -luvalla jaettuja aineistoa. Näitä aineistoja saat käyttää niiden omien lisenssi- ja käyttöehtojen mukaisesti.
Kopiointiluvallamme saat
- valokopioida ja skannata otteita painetuista julkaisuista
- tallentaa ja tulostaa kuva- ja tekstiaineistoja internetistä.
Kopioita saat
- jakaa opetusryhmälle paperikopioina ja tulosteina,
- liittää osaksi omaa opetusmateriaaliasi sekä opiskelijoiden harjoitus- ja projektitöitä,
- tallentaa suljetulle oppimisalustalle tai muuhun suljettuun verkkoympäristöön sen opetusryhmän saataville, jolle kopiot on tarkoitettu, sekä
- käyttää käännös- ja muunnelmaharjoituksissa.
Katso täältä kuinka paljon saat kopioida ja mitä ei saa kopioida luvallamme.
Nuottikopioita saat käyttää oppitunnilla tai oppilaitoksen järjestämässä maksuttomassa tilaisuudessa, jossa yleisönä on pääasiassa oppilaitoksen opiskelijoita, heidän läheisiään sekä oppilaitoksen henkilökuntaa.
Kuoro-, yhtye- ja orkesterinuotteja saat kopioida vain musiikin teoria-aineiden opetusta ja tutkimusta varten.
Kopiot saavat olla opetusryhmän saatavilla oppilaitoksen suljetussa oppimisympäristössä tai vastaavassa suljetussa verkossa tai tallennustilassa koulutuskauden tai kurssin ajan.
Kopiointiluvallamme saat koota suljetulle kurssialustalle kurssimateriaalia kopioimalla ja skannaamalla koti- ja ulkomaisia tieteellisiä artikkeleita ja otteita eri julkaisuista.
Katso täältä kuinka paljon saat kopioida ja mitä ei saa kopioida luvallamme.
Opetustilanteesta saat tehdä tallenteen ja tallentaa sille myös opetustilanteessa näyttämäsi teokset, esimerkiksi otteet kirjoista. Tallenteen saat välittää videokuvana toiseen tilaan tai laittaa opetusryhmän saataville suljetulle kurssialustalle.
Kopiointiluvallamme saat myös muokata tai muunnella teksti- ja kuvamateriaalia vähäisessä määrässä jonkin opetettavan asian havainnollistamiseksi. Esimerkiksi voitte opetustilanteessa harjoitella verkkolehden tekstin kääntämistä toiselle kielelle tai kuvankäsittelyä tai liittää kuvaan tai tekstiin korostus- tai huomiomerkkejä havainnollistamaan opetettavaa asiaa.
Materiaalia muokattaessa tulee kunnioittaa tekijän moraalisia oikeuksia. Muuntelu- ja käännösoikeus ei koske sävellysteoksia eikä kustannettua oppimateriaalia. Muokattua materiaalia ei saa jakaa verkossa.
Muista merkitä lähde ja tekijä
Kun kopioit tai käytät teoksia, muistathan merkitä kopioon tai teoksen yhteyteen tekijän ja teoksen nimen hyvän tavan mukaisesti.
Auta meitä jakamaan korvauksia
Kopioinnista maksettavien korvausten jakamiseksi oikeudenhaltijoille tarvitaan tietoa teosten kopioinnista ja käytöstä. Voit raportoida skannaamasi ja kopioimasi digitaaliset kopiot Raportointipalvelussamme. Teemme myös säännöllisesti kopiointiselvityksiä otantatutkimuksina.