Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Korvausten maksaminen

Jotta tekijänoikeuskorvaukset voidaan maksaa, tulee Kopiostolla olla tekijän ajan tasalla olevat henkilö-, pankkiyhteys- ja verotiedot sekä tekijänoikeussopimus tai maksuvaade.

Kopioston AV-tekijän extranet-palvelu on kätevin tapa asioida ja toimittaa korvauksiin tarvittavat tiedot. Palveluun kirjaudutaan omilla pankkitunnuksilla. Mikäli et käytä pankkitunnuksia, ota yhteyttä Kopioston AV-tilitykseen, tilitys(at)kopiosto.fi tai  puh. 09 4315 2340.

Kopiosto ei saa automaattisesti ilmoitusta henkilötiedoista tapahtuvista muutoksista, joten tekijän tulee aina itse huolehtia siitä, että Kopiostolla olevat tiedot ovat ajan tasalla.

Kun tekijä on saamassa ensimmäistä kertaa korvauksia, tulee hänen toimittaa Kopiostoon kopio sivutulo-, freelancer- tai käyttökorvausverokortista. Myös eläkeläisten ja alaikäisten tulee toimittaa vuosittain verokortti Kopiostoon. Ulkomailla pysyvästi asuva eli rajoitetusti verovelvollinen tekijä toimitaa Kopiostoon lähdeverokaavakkeen (lomake sivun oikeassa laidassa). Tekijän on toimitettava verokortti, mikäli rajoitettu verovelvollisuus päättyy.

Virheiden oikaisu

On tärkeää, että tekijä tarkistaa saamansa tilityslaskelman tiedot. Jos tilityslaskelmassa on virheellisiä tai puutteellisia tietoja ohjelmien osalta, tekijä voi pyytää lähettäjäyritystä tai tuotantoyhtiötä lähettämään tekijätiedot Kopiostoon (ohjelman valmistumis- ja/tai sisältöilmoitus tai Yleisradion käyttämä stairs-tuloste). Ilmoitus tulee tehdä aina kirjallisesti. Tekijä voi myös itse lähettää Kopiostoon listan tekemistään ohjelmista. Luettelosta tulee käydä ilmi ohjelman nimi, lähetyspäivä, -kanava sekä tekijän ominaisuus ohjelmassa. Jos samassa ohjelmassa ja ominaisuudessa on useita tekijöitä, tulee kaikkien nimet ja osuudet merkitä erikseen.

Oikaisupyyntöjä voi esittää kunkin tilityslajin kolmesta edellisestä tilityksestä. Tilityksen jälkeen tehtävät korjaukset saattavat aiheuttaa myös miinusmerkkisiä korvaussummia eri tekijöille. Negatiivisia korjauksia syntyy muun muassa seuraavissa tapauksissa:

  • ohjelmaan lisätään sulkeissa oleva ominaisuus
  • ohjelmaan lisätään henkilö/henkilöitä johonkin tekijäryhmään (kuvaajat, käsikirjoittajat, näyttelijät jne.).

Jos tekijä on tyytymätön siihen, miten ohjelma on luokiteltu, voi asiasta tehdä oikaisupyynnön tilitysreklamaatiolautakunnalle. Tilitysreklamaatiolautakunta koostuu AV-tuotannon ammattilaisista, ja se kokoontuu tarvittaessa. Saatekirjeen lisäksi oikaisupyynnön mukaan on liitettävä näyte ohjelmasta. Oikaisupyyntö näytteineen tulee osoittaa tilitysreklamaatiolautakunnalle, ja sen voi toimittaa Kopiostoon.

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun