Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Televisio-ohjelmien tekijänoikeuskorvausten korvauslajit


YKSITYISEN KÄYTÖN KORVAUS / HYVITYSMAKSU (HYMATV)

Yksityisen käytön korvauksella eli hyvitysmaksulla kompensoidaan tekijöille ja esittäjille kuluttajien oikeutta tallentaa tv-ohjelmia yksityiseen käyttöön.  

Kopiosto tilittää perityt korvaukset Yle TV1:n, Yle TV2:n, MTV3:n ja Nelosen lähettämien ohjelmien oikeudenomistajille. Lisäksi korvauksia maksetaan muutamien kanavien eniten tallennetuille ohjelmille (v. 2017 Yle Teema, Sub, AVA ja Liv).

Korvaukset tilitetään vakituisessa työsuhteessa työskenteleville ja freelancereille.

Opetustallennuskorvaus (OPKO)

Kouluissa saa Kopioston luvalla tallentaa Yle TV1:n, Yle TV2:n, Yle Teeman ja Yle Femin sekä MTV3:n lähettämiä kotimaisia ja ulkomaisia ohjelmia. Tämän korvauksen piiriin eivät kuulu opetusohjelmat, elokuvateatteri- tai videolevitykseen tarkoitetut elokuvat (ELO), kilpailu- ja ajanvieteohjelmat (AVI), tosi-tv-ohjelmat (TTV), ulkomaiset sarjat (SDR, ELK) ja ulkomaiset animaatiot (ANI).

Kopioston kautta tilitetään henkilökohtaiset korvaukset freelancereille. Ylen ja MTV3:n vakinaisessa palveluksessa olleiden oikeudenomistajien osuus siirretään KOURA-koulutusrahastolle.

yle areena -KORVAUS (opar)

Opetustallennuskorvauksia maksetaan myös Yle Areenassa esitetyistä (streaming) kotimaisista ohjelmista. Korvauksen piiriin eivät kuulu opetusohjelmat, elokuvateatteri- tai videolevitykseen tarkoitetut elokuvat (ELO), kilpailu- ja ajanvieteohjelmat (AVI), tosi-tv-ohjelmat (TTV), ohjelmien uusinnat eivätkä ulkomaiset ohjelmat. Korvaus tilitetään freelancereille.

TV Finland -korvaus (TVFIN)

Ylen televisio-ohjelmia lähetetään myös Tukholman alueella TV Finland -kanavalla, johon on poimittu Yle TV1:n, Yle TV2:n, Yle Femin ja Yle Teeman kotimaisia ohjelmia.

Esittävät taiteilijat, kuten näyttelijät, ovat oikeutettuja korvauksiin vain suorien lähetysten osalta. Korvaus tilitetään freelancereille.

Laitoskäyttökorvaus (LAITV)

Yleisradion ja Kopioston välillä on sopimus Yle Tallennemyynnin televisio-ohjelmien levittämisestä tallenteina esimerkiksi sairaaloihin, vanhainkoteihin, vankiloihin, lastentarhoihin ja lähetystöihin. Korvaus tilitetään freelancereille.

Kirjastokäyttökorvaus (KIRTVL, KIRTVO)

Kopioston ja kunnan välinen sopimus antaa kirjastoille oikeuden lainata Yle Tallennemyynnin ohjelmia. Korvaus tilitetään freelancereille.

Pohjoismainen kaapelijakelukorvaus (KAPO)

Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa tapahtuva paikallisten yleisradiokanavien jakelu, johon sisältyy suomalaisia ohjelmia. Esittävät taiteilijat, kuten näyttelijät, ovat oikeutettuja korvauksiin vain suorien lähetysten osalta. Korvaukset tilitetään vakituisessa työsuhteessa työskenteleville ja freelancereille.Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun