Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Tietoa lainauskorvauksesta

Lainauskorvausta myönnetään ETA-maista peräisin oleville musiikin-, tekstin- ja kuvantekijöille. Lain mukaan tekijällä on oikeus korvaukseen, kun hänen teoksiaan – kirjan tekstiä tai kuvitusta, nuotteja tai äänitteitä – lainataan yleisölle. Opetus- ja kulttuuriministeriön maksaman korvauksen jakaminen tekijöille perustuu yleisten kirjastojen lainaustilastoihin. Lainauskorvaukseen käytettävä määräraha määritellään vuosittain valtion talousarviossa. 

Suomessa lainauskorvauksen hallinnointi ja korvausten tilitys jakaantuu kolmen tekijänoikeusjärjestön kesken. Kopiosto vastaa lainauskorvauksesta kuvataiteellisten teosten ja valokuvateosten tekijöiden osalta, Sanasto kirjallisten teosten tekijöiden ja Teosto säveltaiteen alan teosten osalta. 

Kopiosto maksoi lainauskorvausta kuvantekijöille ensimmäisen kerran vuonna 2010.

Korvausta saavat julkaisut

Lainauskorvaus koskee yleisistä kirjastoista lainattavaa kirja- ja äänitemateriaalia. Käytännössä tämä tarkoittaa painettujen kirjojen ja äänikirjojen sekä musiikkiäänitteiden ja nuottijulkaisujen sisältämää tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa: tekstiä, kuvaa ja musiikkia.

Lainauskorvauksen perustana on otos yleisten kirjastojen lainaustilastoista sisältäen merkittävän osan lainatuimmista julkaisuista. 

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun