Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Ajankohtaista lainauskorvauksesta


Kopiosto tilitti 1,4 miljoonaa euroa lainauskorvausta kuvantekijöille

(22.12.2017)

Kuvataiteellisten teosten ja valokuvateosten tekijöille kirjastolainauksista tilitetty korvaus oli yhteensä 1,4 miljoonaa euroa. Korvaustenjako pohjautuu vuoden 2015 lainaustilastoihin.

Yksittäisen julkaisun korvaussumma määräytyy julkaisun lainausmäärän sekä kirjastoluokkakohtaisen kuvakertoimen perusteella. Kuvantekijöiden lainauskorvausta maksetaan 50 000 lainatuimmalle julkaisulle ja korvaus kattaa 85 % kaikista lainoista.

Nyt maksamatta jääneitä korvauksia voi hakea takautuvasti kolmen vuoden ajan Kopioston lainauskorvauspalvelussa, https://kopiostoextra.fi/lainauskorvaus. Lisäksi edelleen on haettavana takautuvasti korvauksia, joiden jaon perustana ovat lainaustiedot vuosilta 2012–2014.

Lainauskorvaus perustuu tekijänoikeuslakiin, jonka mukaan tekijällä on oikeus korvaukseen, kun hänen teoksiaan lainataan yleisölle. Opetus- ja kulttuuriministeriön tekijöille maksama korvaus koskee kuntien ylläpitämissä yleisissä kirjastoissa tapahtuvaa lainausta.


Kuvantekijöiden lainauskorvaushaku on alkanut

(11.12.2017)

Lainauskorvauspalvelu on Kopioston extranetissä osoitteessa https://kopiostoextra.fi/lainauskorvaus.  Lainauskorvauspalvelussa asiakas voi hakea korvausta kuvittamistaan kirjoista, selata korvaukseen oikeutettujen julkaisujen listaa ja omia julkaisujaan, joista on kuvantekijänä jo hakenut korvausta, sekä tarkastella ja päivittää asiakastietojaan.

Lainauskorvaushaku toteutetaan tässä kohdin tiiviillä aikataululla, jotta korvaukset voidaan tilittää vielä tämän vuoden puolella. Korvaukset maksetaan tekijöille ennen joulua niistä julkaisuista, joista hakemus on tehty 18.12. mennessä. Sellaisten julkaisujen osalta, joista tekijä on hakenut korvausta jo aiempina vuosina, lainauskorvaus maksetaan automaattisesti eikä tekijän ole tarpeen päivittää hakemuksiaan.

Ne tekijät, jotka eivät nyt ehdi mukaan korvauksenhakuun, voivat tehdä sen myöhemminkin. Korvauksia maksetaan tekijöille seuraavan kerran näillä näkymin helmikuun alkupuolella.

Korvauksenhakijan on ensiarvoisen tärkeää tarkistaa käyttäjätietonsa ja verotietonsa, jotta maksettavat korvaukset löytävät perille ja jotta niistä suoritetaan ennakonpidätys oikean veroprosentin mukaan.

  • Rekisteröidyttyäsi palvelun käyttäjäksi tarkista ja tarvittaessa päivitä henkilö- ja yhteystietosi.
  • Tarkista palvelun Verotiedot-kohdassa, onko voimassa oleva veroprosenttisi Kopiostolla tiedossa. Mikäli verotietosi puuttuvat, lähetäthän sivutuloa, freelance-tuloa tai käyttökorvausta koskeva verokorttisi osoitteeseen lainauskorvaus@kopiosto.fi ensi tilassa, kuitenkin viimeistään sunnuntaina 17.12. Yli 20 euron suuruisesta korvauksesta suoritetaan 60 prosentin ennakonpidätys, jos verokorttia ei ole toimitettu.

Korvauksenjako perustuu tällä kertaa vuoden 2015 lainaustilastoihin. Lisäksi haettavana on takautuvasti edellisten vuosien korvauksia, jotka jaetaan vuosien 2012–2014 lainaustilastojen perusteella.

Vinkkejä julkaisukohtaisen korvauksen hakemiseen:

  • Kuvitusta koskevat tiedot ovat korvaustenjaon perustana olevissa lainausluetteloissa valitettavasti usein puutteellisia. Tämän vuoksi kuvittamiaan kirjoja kannattaa etsiä lainauskorvausta saavien julkaisujen listalta päätekijän nimen lisäksi kirjan nimellä ja/tai ISBN-numerolla. ISBN-numero merkitään ilman väliviivoja.
  • Tekijän tulee hakemuksessa ilmoittaa, millaista kuvitusta (esim. piirroskuva, sarjakuva, valokuva) hän on julkaisuun tehnyt. Mikäli olet julkaisussa useammassa eri kuvantekijäroolissa, ilmoita tekemäsi kuvituksen tyypiksi se, mitä olet tehnyt kyseiseen kirjaan eniten.
  • Yksittäistä julkaisua koskevan, tekijäkohtaisen korvausosuuden muodostumiseen vaikuttaa hakijan ilmoittama omien kuviensa määrä suhteessa julkaisun kokonaiskuvamäärään. Hakija ilmoittaa osuutensa julkaisun kuvituksesta prosentteina (1–100 %) tai lukuina (omien kuvien lukumäärä julkaisussa/kaikkien kuvien lukumäärä julkaisussa). Hakijan ilmoitus kuvitusosuudestaan voi perustua tapauksesta riippuen joko arvioon, tarkkaan tietoon tai tekijöiden keskinäiseen sopimukseen.

Lainauskorvauksen asiakaspalvelu (p. 09 4315 2360, lainauskorvaus@kopiosto.fi) vastaa mielellään kysymyksiin ja auttaa tarvittaessa hakemuksen tekemisessä. Myös kaikenlainen palaute uutta palvelua koskien on erittäin tervetullutta.

Lisätietoa lainauskorvauksesta löydät Kopioston lainauskorvaussivustolta, http://www.kopiosto.fi/lainauskorvaus.

Tervetuloa myös Kopioston lainauskorvauspalvelun Facebook-ryhmään osoitteessa https://www.facebook.com/groups/kopioston.lainauskorvauspalvelu/. Liittymällä ryhmään saat ajankohtaista tietoa kuvantekijöiden lainauskorvauksesta ja voit kysyä sekä osallistua keskusteluun lainauskorvaukseen liittyvistä yleisistä asioista.


Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun