Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Kopiointikorvauksilla rahoitetaan useita kulttuuri- ja viestintäalan palkintoja

Kopioston jäsenjärjestöjen jakamia palkintoja rahoitetaan suojatun aineiston kopioinnista kerätyillä tekijänoikeuskorvauksilla. Alla on lueteltu kopiointikorvauksilla rahoitettuja kaunokirjallisuuden, 
kuva-alan, tietokirjallisuuden, lehdistön ja musiikin palkintoja. Lisätietoja palkinnoista saa järjestöjen verkkosivuilta.

Kaunokirjallisuus

Suunta-palkinto (Suomen Kirjailijaliitto ry)
Summa: 1 000 €
Myönnetään vuosittain tapahtumalle tai henkilölle, joka on erityisellä tavalla edistänyt kirjallisuutta ja kirjallisuuden harrastamista omalla paikkakunnallaan. Palkinto on jaettu vuodesta 2004 alkaen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto (Suomen Kirjasäätiö)
Summa: 30 000 €
Vuonna 1984 perustettu kirjallisuuspalkinto, joka jaetaan vuosittain ansiokkaalle suomalaiselle romaanille. Suomen Kustannusyhdistys lahjoittaa osan korvausvaroista Suomen Kirjasäätiölle jaettaviksi erilaisina palkintoina. Finlandia-palkinto rahoitetaan pääosin kopiointikorvauksilla.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto (Suomen Kirjasäätiö)
Summa: 30 000 €
Myönnetään ansiokkaalle suomalaiselle lasten- ja nuortenkirjalle, rahoitetaan pääosin kopiointikorvauksilla. Palkintoa on jaettu vuodesta 1997.

Mikael Agricola -palkinto (Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry ja Suomen Kirjasäätiö)
Summa: 10 000 €
Jaetaan edellisenä vuonna julkaistusta merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta. Palkinto on perustettu suomen kielen isän, Mikael Agricolan muistovuonna 1957.

Topelius-palkinto (Suomen Nuorisokirjailijat ry)
Summa: 2 017 €
Vuonna 1946 perustettu maamme vanhin nuorisokirjallisuuspalkinto myönnetään vuosittain korkeatasoisesta nuortenkirjasta.

Arvid Lydecken -palkinto (Suomen Nuorisokirjailijat ry)
Summa: 2 017 €
Suomen Nuorisokirjailijoiden perustajajäsenen nimeä kantava palkinto myönnetään vuosittain korkeatasoisesta lastenkirjasta.

Lea-palkinto (Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry)
Summa: 5 000 €
Vuodesta 1985 alkaen jaettu palkinto myönnetään tekstin, ei esityksen, perusteella näytelmäkirjailijalle vuoden parhaasta näytelmäteoksesta.


Kuva

Fotofinlandia-palkinto (Finnfoto – Suomen valokuvajärjestöt ry)
Summa: 20 000 €
Palkinto myönnetään joka toinen vuosi järjestettävän Fotofinlandia-kilpailun voittajalle. Fotofinlandia on laajamuotoinen ja kaikille valokuvaajille avoin kilpailu, joka käsittää seitsemän kategoriaa.

Rudolf Koivu -palkinto (Grafia ry)
Summa: 10 000 €
Vuonna 1949 taiteilija Rudolf Koivun elämäntyön kunniaksi perustettu palkinto myönnetään parhaasta kotimaisesta lasten- tai nuortenkirjakuvituksesta. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi.

Vuoden sarjakuvateko (Sarjakuvantekijät ry)
Summa: –
Palkinto myönnetään vuosittain suomalaiselle sarjakuvan kentällä ansioitununeelle vaikuttajalle. Kunnianosoituksena palkitulle luovutetaan jättikokoinen sivellin, joka symboloi ansiokasta työrupeamaa alalla.


Tietokirjallisuus

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto (Suomen Kirjasäätiö ja Suomen tietokirjailijat ry)
Summa: 30 000 €
Tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen. Tietokirjailijoille perustettiin oma Finlandia-palkintonsa vuonna 1989.

J. A. Hollon palkinto (Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry, Suomen arvostelijain liitto ry ja Suomen tietokirjailijat ry)
Summa: 10 000 €
Juho August Hollon mukaan nimetty palkinto myönnetään edellisenä vuonna julkaistun vaativan tietokirjan korkeatasoisesta suomennoksesta tai pitkään jatkuneesta ansiokkaasta tietokirjallisuuden suomentamistyöstä. Palkintoa on jaettu vuodesta 1991 lähtien.

Vuoden tiedekirja -palkinto (Suomen tiedekustantajien liitto ry)
Summa: 12 500 €
Myönnetään edellisenä vuonna Suomessa julkaistulle erityisen ansiokkaalle ja korkeatasoiselle suomalaiselle tiedeteokselle. Palkintoa on jaettu vuodesta 1989 alkaen.

Warelius-palkinto (Suomen tietokirjailijat ry)
Summa: 12 000 €
Vuodesta 1985 lähtien jaettu palkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen teostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen. Palkinto on nimetty ensimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana pidetyn Antero Wareliuksen mukaan.

Oppikirjailijapalkinto (Suomen tietokirjailijat ry)
Summa: 8 000 €
Myönnetään yksittäiselle kirjailijalle tai työryhmälle tunnustukseksi erityisen laajasta ja ansiokkaasta oppikirjatuotannosta. Palkintoa on jaettu vuodesta 1987 alkaen.

Tietokirjailijapalkinto (Suomen tietokirjailijat ry)
Summa: 8 000 €
Myönnetään vuosittain usealle tietokirjailijalle tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Palkintoa on jaettu vuodesta 2001 alkaen ja sitä ennen, vuosina 1985–2000, sitä jaettiin nimellä Tunnustuspalkinto.

Lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllö (Suomen tietokirjailijat ry)
Summa: 8 000 €
Myönnetään tietokirjailijalle tai tekijäryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Vuonna 1999 perustettu palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle.


Lehdistö

Julius-palkinto (Aikakauslehtien Päätoimittajat ry)
Summa: 990 €
Jaetaan vuosittain yhdelle tai useammalle ansioituneelle aikakauslehden tekijälle.

Paikallislehtien journalistipalkinto (Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ry)
Summa: 3 000 €
Palkinnon tarkoituksena on kannustaa paikallislehtien tekijöitä laadukkaaseen journalismiin sekä valokuviin, tutkivaan journalismiin, sananvapauden edistämiseen, rehelliseen kriittisyyteen, ammatilliseen rohkeuteen sekä paikallislehtien kehittämiseen. Palkinto on perustettu vuonna 2009.

Kritiikin kannukset (Suomen arvostelijain liitto ry)
Summa: –
Myönnetään vuosittain luovalle tai esittävälle taiteilijalle tai ryhmälle ansiokkaasta suorituksesta jollakin taiteen alalla. Palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana (jakopäivästä lukien) tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille. Kyseessä ei ole rahapalkinto, vaan palkittu saa hopeiset, taiteilija Börje Rajalinin suunnittelemat ja hopeaseppämestari Heikki Laakson tekemät hopeiset kannukset. Palkinto on perustettu vuonna 1961.

Kuvajournalisti-palkinto (Suomen Journalistiliitto ry)
Summa: 2 000 €
Myönnetään tasokasta ja pitkäjänteistä journalistista tai dokumentaarista työtä tehneelle kuvaajalle. Palkitulla tulee olla vahva visuaalinen näkemys ja tarinankerronnan taito. Palkinto rahoitetaan valokopiointikorvauksilla ja se maksetaan Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö Jokesin Lehtikuvaajarahastosta.

Vuoden tiedetoimittaja -palkinto (Suomen tiedetoimittajain liitto ry)
Summa: 5 000 €
Apurahan kaltainen tunnustus erityisistä ansioista tiedejournalismissa tai muussa tiedeviestinnässä. Palkintoa on jaettu vuodesta 1998 alkaen.

Tiedeviestintäpalkinto (Suomen tiedetoimittajain liitto ry)
Summa: 2 500 €
Palkinto jaetaan erityisistä ansioista tiedejournalismissa tai muussa tiedeviestinnässä. Palkintoa on jaettu vuodesta 2010 lähtien.


Musiikki

Juha Vainio -palkinto (Suomen Musiikintekijät ry)
Summa: 6 000 €
Kotkalaisen sanoittajan ja laulajan Juha Vainion nimeä kantava palkinto jaetaan vuosittain ansioituneelle suomalaiselle sanoittajalle. Palkinnon jakaa Juha Vainio Rahasto, ja se rahoitetaan osittain Suomen Musiikintekijöiden saamilla kopiointikorvauksilla.

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun