Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Luovan työn asialla

Kopiosto toimii monipuolisesti luovan työn puolesta. Tavoitteena on parantaa teosten käyttömahdollisuuksia siten, että oikeudenomistajat ja kulttuuri laajemminkin hyötyvät Kopioston toiminnasta. Tätä tavoitetta Kopiosto toteuttaa myöntämällä erilaisia käyttölupia ja jakamalla kerätyt tekijänoikeuskorvaukset teosten tekijöille, esittäjille ja kustantajille.

Valokopioinnista perityt korvaukset Kopiosto tilittää jäsenjärjestöilleen. Järjestöt jakavat rahat edelleen esimerkiksi erilaisina apurahoina ja palkintoina sekä suorina korvauksina kustantajille. Esimerkiksi Warelius-, Mikael Agricola- ja Finlandia-palkinnot rahoitetaan joko kokonaan tai osittain Kopioston keräämillä tekijänoikeusvaroilla.

Televisio-ohjelmien korvaukset tilitetään ohjelmien tekijöille ja esittäjille henkilökohtaisesti. Osa opetusta varten tapahtuvan nauhoittamisen korvauksista jaetaan Yleisradion, MTV3:n ja ohjelmien tekijöiden yhteisen koulutusrahaston Kouran kautta apurahoina.

Kopioston yhteydessä toimiva AVEK käyttää tekijänoikeuskorvauksia suomalaisen audiovisuaalisen kulttuurin tukemiseen.

Kopiosto vie luovan työn asiaa eteenpäin myös tekijänoikeudellisen neuvonnan ja luentopalvelun avulla. Kopiosto pyrkii myös vaikuttamaan luovaan toimialaan liittyvän lainsäädännön myönteiseen kehitykseen antamalla lausuntoja kotimaisille ja EU-tason vaikuttajille. Tavoitteena on luovuuteen kannustava ja luovuutta palkitseva toimintaympäristö.

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun