Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Yhteistyö Suomessa ja maailmalla

Kopioston aktiivinen toiminta luovan työn puolustajana ja tekijänoikeudellisena vaikuttajana näkyy myös useiden tahojen kanssa tehdyssä yhteistyössä.


Lyhty

Kopiosto on jäsenenä kattavassa kultturialan yhteistyöprojektissa Lyhdyssä. Vuonna 2003 perustettu Lyhty eli Luovan työn tekijät ja yrittäjät tekee pitkäjännitteistä, aloittellista työtä luovan työn edellytysten parantamiseksi. Lyhdyn toimintasuunnitelmaan kuuluvat niin yhteiskunnallinen vaikuttaminen, tekijänoikeudellisten argumenttien valmistelu kuin tiedottaminenkin. Lyhdyllä on kaksitoista jäsenjärjestöä, jotka edustavat muun muassa taiteilijoita, elokuva-alaa, tietokonepelialaa sekä tekijänoikeusjärjestöjen kautta niin luovan työn tekijöitä ja esittäjiä kuin kustantajia ja AV-alan sekä äänitteiden tuottajiakin.


TTVK

Kopiosto valvoo edustamiensa teosten luvatonta käyttöä yhteistyössä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksens (TTVK) kanssa. Väärinkäyttötapauksissa Kopiosto selvittää loukattujen aineistojen oikeudenhaltijat ja valtuutukset ja TTVK vastaa tapausten esitutkinnan ja syyteharkinnan eteenpäinviennistä viranomaisissa sekä tapausten oikeusvaatimusten ajamisesta tuomioistuimissa. Kopiosto ja TTVK tekevät yhteistyötä myös muun muassa kouluihin suunnatussa tekijänoikeusdellisessa tiedotus- ja valistustyössä.


IPR University Center Association

Kopiosto on jäsenenä IPR University Center Association ry:ssä, jonka tarkoituksena on edistää, tukea ja kehittää immateriaalioikeuden alan asiantuntemusta, tutkimusta ja opetusta monitieteisesti ottaen huomioon talouden ja tekniikan alalla tapahtuva kehitys. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys tukee yliopistojen keskinäisen IPR University Center -nimisen laitoksen toimintaa ja julkaisee IPRinfo-lehteä viisi kertaa vuodessa.


Kansainvälinen yhteistyö

Kansainvälisesti Kopiosto on mukana valokopiojärjestöjen kansainvälisessä keskusjärjestössä IFRROssa (International Federation of Reproduction Rights Organisations) sekä av-alan ja musiikin tekijäjärjestöjen yhteenliittymässä CISACissa (Confédération Internationale des Sociétés d'Auteurs et Compositeurs). Lisäksi Kopiosto kuuluu Society of Audiovisual Authors (SAA) -järjestöön. Järjestöt ovat aktiivisia vaikuttajia EU:n suuntaan, ja CISAC ja IFRRO ovat Maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPOn tarkkailijajäseniä.

Copyrightlink on IFRROn ylläpitämä sivusto, joka tarjoaa tietoa ajankohtaisista tekijänoikeudellisista, erityisesti tekstiä ja kuvaa koskevista, aiheista.

Kopiosto on mukana myös vapaasti järjestäytyneessä pohjoismaisessa yhteistyössä.

Kopiosto on solminut oikeuksien valvontaa ja korvausten tilitystä koskevia vastavuoroisuussopimuksia ulkomaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa. Vastavuoroisuussopimusten perusteella saamiensa valtuutusten perusteella Kopiosto voi esittää kunkin järjestön valvomia oikeuksia koskevat vaatimukset, myöntää niitä koskevat luvat sekä periä niihin perustuvat korvaukset. Vastavuoroisuussopimukset on tehty seuraavien järjestöjen kanssa:

AV-oikeudet

Copyswede (Ruotsi), Norwaco (Norja), Copydan (Tanska), SABAM (Belgia), SGAE ja DAMA (Espanja), SDCSI (Irlanti), ALCS, Directors UK ja Screen Craft Rights (Englanti), SIAE (Italia), VDFS (Itävalta), AKKA/LAA (Latvia), SFP-ZAPA (Puola), SACD ja SCAM (Ranska), Bildkunst (Saksa), Lita (Slovakia), SSA ja Suissimage (Sveitsi), Hungart ja Filmjus (Unkari), EAÜ (Viro), OAZA, Dilia ja OOA-S (Tsekki), Albautor (Albania), AWGACS ja ASDACS (Australia), WGJ (Japani), CSCS ja DRCC (Kanada), SOGEM (Meksiko), DAC ja Argentores (Argentiina).

Graafiset oikeudet

ACCESS (Kanada), Bonus Copyright Access (Ruotsi), CAL (Australia), Copyright Lisensing Agency CLA (Iso-Britannia), Copyright Clearence Center CCC (USA), CEDRO (Espanja), Copydan Writing (Tanska), Newspaper Lisensing Agency NLA (Iso-Britannia), Reprobel (Belgia), VG Musikedition (Saksa), Kopionor (Norja), CFC (Ranska), CADRA (Argentiina), CopyRus (Venäjä), Fjölis (Islanti), HARR (Unkari), HKRRLS (Hongkong), Jamcopy (Jamaika), KOPIPOL (Puola), Literar-Mechana (Itävalta), MASA (Mauritius), ProLitteris (Sveitsi), TTRRO (Trinidad and Tobago), VG Wort (Saksa), ALCS (Iso-Britannia) ja CLASS (Singapore).

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun