Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Kopiosto tilitti 11 miljoonaa euroa tekijänoikeuskorvauksia

7.9.2018
Tilitimme syyskuun alussa yhteensä runsaat 11 miljoonaa euroa tekijänoikeuskorvauksia tekijöille, kustantajille ja esittäville taiteilijoille. Korvaukset ovat peräisin myymistämme av-teosten käyttöluvista sekä julkaisujen kopiointiluvista.

Av-teosten tekijöille 5,7 miljoonaa euroa

Yksityisen käytön korvauksia sekä korvauksia opetustallennuksesta ja Yle Areenan kotimaisten ohjelmien käytöstä opetustilanteessa vuodelta 2017 tilitettiin yhteensä 5,7 miljoonaa euroa. Näitä henkilökohtaisesti maksettavia korvauksia saivat useat tuhannet televisio-ohjelmien tekijät ja esittäjät.

Maksettavista korvauksista
- 2,3 miljoonaa euroa on hyvitysmaksua vuonna 2017 esitettyjen ohjelmien tallentamisesta
- 2,6 miljoonaa euroa on opetustallennuskorvausta kouluissa tallennetuista ohjelmista
- 0,8 miljoonaa euroa on korvausta Yle Areenan kotimaisista, opetuskäytössä olevista ohjelmista.

Korvauksiin ovat oikeutettuja freelancerit ja yksityisen käytön korvausten eli hyvitysmaksun osalta myös lähettäjäyritysten aikapalkkaiset henkilöt. Yksityisen käytön korvauksia maksettiin Yle TV1:n, Yle TV2:n, MTV3:n ja Nelosen kaikille ohjelmille. Korvauksia saavat myös AVA-, Liv-, SUB- ja Yle Teema -kanavien tallennetuimmat ohjelmat. Opetuskäytön korvauksia maksettiin ohjelmille, jotka esitettiin kanavilla Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema, Yle Fem ja MTV3.

Kopiointikorvauksia tekijöille ja kustantajille 5,5 miljoonaa euroa

Maksoimme jäsenjärjestöillemme valokopiointikorvauksia yhteensä 5,5 miljoonaa euroa. Korvaukset olemme keränneet kirjojen, lehtien ja nuottien valokopioinnista sekä tulostamisesta eri oppilaitoksissa ja julkishallinnossa. Tilitämme valokopiointikorvauksia jäsenjärjestöillemme kaksi kertaa vuodessa.

Myymillämme luvilla oppilaitokset, julkishallinto ja yritykset voivat kopioida kirjoissa, lehdissä ja internetissä julkaistuja tekijänoikeuden alaisia aineistoja, esimerkiksi artikkeleita ja kuvia. Tilitämme näistä luvista kertyneet korvaukset jäsenjärjestöillemme, jotka jakavat ne edelleen oman alansa tekijöille ja kustantajille esimerkiksi apurahoina. Korvauksia saavat 26 jäsenjärjestöämme edustavat laajasti kulttuurin ja viestinnän eri aloja.

Lisätietoja: Sari Ahonen, johtaja, oikeudenomistajapalvelut, puh. 040 526 7257

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun