Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Kopioston rooli tv-kanavien kaapeliverkkojakelussa

2.3.2017
Tv-kanavien jakelu kaapeliverkoissa on tekijänoikeudellisesti edelleen lähettämistä, kun sen tekee joku muu kuin alkuperäinen lähettäjäyritys ja se tapahtuu samanaikaisesti ja muuttamattomana alkuperäisen lähetyksen kanssa. 


Kopiosto toimii edelleen lähettämisessä tekijänoikeuslain mukaisena sopimuslisenssijärjestönä, joka sopii ja kerää korvaukset tv-kanavien edelleen lähettämisestä kaapeliverkossa. Edelleen lähettämisestä saadut korvaukset Kopiosto tilittää tv-ohjelmien tekijöille, tuottajille ja lähettäjäyrityksille.

Kopiosto on lisensioinut kaapeliverkoissa tapahtuvaa tv-kanavien edelleen lähettämistä 1980-luvulta asti. Tv-kanavien edelleen lähettäminen kaapeliverkoissa ja siihen liittyvistä tekijänoikeuksista sopiminen tekijänoikeusjärjestöjen kanssa on Pohjoismaissa ja EU:ssa vakiintunutta toimintaa.

Edelleen lähettäminen tekijänoikeusnäkökulmasta

Tv-kanavien edelleen lähettämisen tekijänoikeudellisen tarkastelun kannalta ratkaisevaa on yhtäältä se, että edelleen lähettäjänä toimii tekijänoikeudellisesti relevantti muu toimija kuin alkuperäinen lähettäjäyritys. Toisaalta ratkaisevaa on se, että edelleen lähettäminen tapahtuu samanaikaisesti ja muuttamattomana alkuperäisen lähetyksen kanssa.

Edelleen lähettäminen on vakiintunut tekijänoikeudellinen käsite, ja se on määritelty mm. Suomen tekijänoikeuslain 25 h §:ssä, Bernin sopimuksessa (11 bis ii), Euroopan yhteisön satelliitti- ja kaapelidirektiivissä (93/83/ETY) ja tietoyhteiskuntadirektiivissä (2001/29/EY) sekä niiden tulkintaa täsmentävissä EU-tuomioistuimen ratkaisuissa. 

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun