Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Kopiosto tilitti tekijänoikeuskorvauksia yhteensä 10 miljoonaa euroa

8.9.2017
Kopiosto tilitti syyskuun alussa tekijänoikeuskorvauksia tekijöille, kustantajille ja esittäville taiteilijoille yhteensä 10 miljoonaa euroa. Korvaukset kerättiin av-teosten käyttöluvista ja julkaisujen kopiointiluvista. 

AV-teosten oikeudenomistajille 5 miljoonaa euroa

Yksityisen käytön korvauksia sekä korvauksia opetustallennuksesta ja Yle Areenan kotimaisten ohjelmien käytöstä opetustilanteessa vuodelta 2016 tilitettiin useille tuhansille AV-tekijöille ja
-esittäjille yhteensä 5 miljoonaa euroa. Näihin korvauksiin ovat oikeutettuja freelancerit ja yksityisen käytön korvausten eli hyvitysmaksun osalta myös lähettäjäyritysten aikapalkkaiset henkilöt.

Yksityisen käytön korvauksia maksettiin tv-kanavien Yle TV1, Yle TV2, MTV ja Nelonen kaikille ohjelmille. Korvaukseen ovat oikeutettuja myös AVA-, FOX-, SUB- ja Yle Teema -kanavien tallennetuimmat ohjelmat. Opetuskäytön korvauksia maksettiin kanavilla Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema, Yle Fem ja MTV esitetyille ohjelmille.

Kopiointikorvauksia tekijöille ja kustantajille 5 miljoonaa euroa

Kopiosto maksoi jäsenjärjestöilleen valokopiointikorvauksia yhteensä 5 miljoonaa euroa. Korvaukset ovat kertyneet kirjojen, lehtien ja nuottien valokopioinnista sekä tulostamisesta eri oppilaitoksissa ja julkishallinnossa. Valokopiointikorvauksia tilitetään jäsenjärjestöille kaksi kertaa vuodessa.

Kopioston luvilla oppilaitokset, julkishallinto ja yritykset voivat kopioida kirjoissa, lehdissä ja internetissä julkaistuja tekijänoikeuden alaisia aineistoja, esimerkiksi artikkeleita ja kuvia. Kopiosto tilittää näistä luvista kertyneet korvaukset jäsenjärjestöilleen, jotka jakavat ne edelleen oman alansa tekijöille ja kustantajille esimerkiksi apurahoina. Korvauksia maksetaan 26:lle kulttuurin ja viestinnän eri aloja edustavalle Kopioston jäsenjärjestölle.

Lisätietoja: Sari Ahonen, johtaja, oikeudenomistajapalvelut, puh. 040 526 7257.

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun