Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Ennakkoilmoittautuminen Lukuklaaniin käynnissä

12.4.2017
Lasten lukemista edistävän Lukuklaani-hankkeen ennakkoilmoittautuminen alkoi huhtikuun alussa. Suomen kaikille ala-kouluille ja yhtenäiskouluille suunnatussa hankkeessa Kopiosto lahjoittaa yhdessä Suomen Kulttuurirahaston kanssa kaksi miljoonaa euroa käytettäväksi lukemisen edistämiseen.


Lukuklaani-hankeen ensimmäisessä vaiheessa koulut kutsutaan osallistumaan kilpailuun koulukirjastonsa perustamiseksi tai kehittämiseksi. Parhaat ideat palkitaan. Varsinainen haku käynnistyy syyskuussa 2017.

"Opettajat ja lapset itse tietävät parhaiten, miten lukemista kouluissa edistää. Odotamme kouluilta erilaisia ja sytyttäviä ideoita", sanoo varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timonen Kopiostosta.

Valtaosa palkintorahoista suunnataan aineistohankintoihin. Mediaa koskevia rajoituksia ei ole, vaan kouluille hankittava aineisto voi vaihdella räpistä romaaneihin. Koulujen toivotaan myös kehittävän kirjastojaan toiminnallisiksi tiloiksi, joissa järjestetään esimerkiksi kirjavinkkausta tai teemaviikkoja.

"On eduksi, jos koulu ja koulukirjasto rakentavat yhteistyötä esimerkiksi koulujen iltapäivätoiminnan, vanhempainyhdistyksen, yleisen kirjaston tai kirjastoauton kanssa. Vielä parempaa olisi, jos yhteistyö rakentuisi odottamattomaan suuntaan, vaikkapa koulun judoseuran kanssa", Timonen sanoo.

Lukuklaani-hankkeen taustalla on huoli suomalaislasten lukutaidosta. Suomalaislasten lukutaito laski PISA-tutkimusten mukaan jyrkemmin kuin missään muussa OECD-maassa vuosien 2000 ja 2012 välillä. Samalla tyttöjen ja poikien välille on lukutaidossa kasvanut kuilu, joka on suurempi kuin missään muualla. Heikosti lukevat pojat uhkaavat syrjäytyä lukemisesta.

www.lukuklaani.fi

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun