Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Kopiosto tilitti syksyllä liki 7 miljoonaa kopiointikorvauksia

3.10.2013

Valokopioinnista ja tulostamisesta kerättyjen korvausten ensimmäinen erä tilitettiin Kopioston jäsenjärjestöille syyskuussa.   

Suomalaiset tekijät ja kustantajat ovat antaneet Kopiostolle valtuudet myöntää puolestaan lupia tekijänoikeuden suojaamien teosten valokopiointiin ja tulostamiseen. Kopiosto tilittää kopiointiluvista kertyneet tekijänoikeuskorvaukset luovan työn aloja edustaville jäsenjärjestöilleen kaksi kertaa vuodessa.  Tämän vuoden ensimmäinen korvauserä, 6,7 miljoonaa euroa, maksettiin järjestöille syyskuussa. Syyskuun tilitys koostuu eri oppilaitosten, valtionhallinnon ja kirkollishallinnon maksamista kopiointikorvauksista.

Korvauksia maksetaan 26:lle luovan työn tekijöitä ja kustantajia edustavalle jäsenjärjestölle. Korvauksia kertyy viidestä eri aineistoryhmästä: tietokirjallisuus, kaunokirjallisuus, lehti, kuva ja nuotit. Korvauksia saavilla järjestöillä on kattava edustus näiden aineistojen tekijöistä ja kustantajista.

Tekijöitä, esimerkiksi kirjailijoita, kuvittajia tai toimittajia, edustavat jäsenjärjestöt jakavat saamansa kopiointikorvaukset edelleen pääosin apurahoina. Kustantajajärjestöt puolestaan jakavat suurimman osan varoista suoraan jäsenkustantajilleen.

Tunnetuimpia kopiointikorvausten käyttökohteita lienevät kuitenkin Kopioston jäsenjärjestöjen jakamat palkinnot. Useat Suomen nimekkäimmistä kirjallisuus- ja kuvapalkinnoista rahoitetaan Kopioston keräämillä kopiointikorvauksilla. Esimerkiksi joulun alla jaettavat Finlandia-palkinnot on rahoitettu kopiointiluvista kertyneillä varoilla.

Lisätietoja kopiointikorvauksista Kopioston internetsivuilla.

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun