Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Kopiosto tilitti televisio-ohjelmien tekijöille 2,5 miljoonaa euroa opetuskäytön korvauksia

10.9.2013

Kopiosto tilitti vuoden 2012 av-teosten opetuskäytön tekijänoikeuskorvauksia yhteensä noin 2,5 miljoonaa euroa. Viikolla 37 suoritetussa tilityksessä korvauksia sai kaikkiaan noin 5 000 tekijää tai esittäjää.

Kopiosto tilitti henkilökohtaiset korvaukset koti- ja ulkomaisille freelancereille. Lähettäjäyritysten aikapalkkaisten tekijöiden osuus on siirretty Kopiostosta koulutusrahasto KOURAlle. Yle Fem -kanavalla esitettyjen ohjelmien freelancertekijöiden osuus jaetaan hakemusten perusteella apurahoina.

Kopiosto, av-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Tuotos ja opetus- ja kulttuuriministeriö sopivat vuosittain niistä tv-kanavista ja ohjelmatyypeistä, joita OKM:n hankkimalla keskitetyllä luvalla voi kouluissa tallentaa ja esittää opetustarkoituksessa. Oppilaitoksissa oli vuonna 2012 lupa tallentaa tv-ohjelmia seuraavilta televisiokanavilta: TV1, TV2, YLE Teema ja YLE Fem sekä MTV3.

Opettajilla on tv-ohjelmien tallentamisen lisäksi ollut 1.8.2012 alkaen mahdollisuus käyttää YLE Areenan kotimaisia ohjelmia opetustilanteessa.

Kopioston teettämä viimeisin opetustallennustutkimus osoittaa, että opettajat eivät tallenna tiettyjä ohjelmatyyppejä opetustarkoitukseen. Sen vuoksi korvausten ulkopuolelle jäävät kilpailu- ja ajanvieteohjelmat, tosi-tv, uutiset, sketsi- ja draamasarjat sekä musiikkivideot.

Lisäksi sopimusrajausten vuoksi Kopioston opetustallennuskorvauksia ei makseta opetusohjelmista, elokuvateatteri- tai videolevitykseen tarkoitetuista elokuvista eikä ulkomaisista fiktiivisistä ohjelmista.

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun