Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Tekijänoikeussopimus vahvistaa av-tekijöiden asemaa

15.4.2013

Av-tekijäjärjestöt alkavat tänä keväänä kerätä jäseniltään yksinoikeuksia tietyillä av-teosten massakäyttöalueilla. Sopimus tekijänoikeuksien siirrosta eli tekijänoikeussopimus vahvistaa av-tekijöiden asemaa ja heidän teoksiinsa liittyvää määräysvaltaa.

 

Nopea teknologinen kehitys on lisännyt mahdollisuuksia hyödyntää av-teoksia uusilla tavoilla. Kilpailu av-teoksiin liittyvistä tekijänoikeuksista on kiristynyt, eivätkä av-tekijät aina saa heille kuuluvia korvauksia teostensa käytöstä. Usein tekijöiltä vaaditaan kertakorvausta vastaan kaikkia luovutettavissa olevia tekijänoikeuksia edelleenluovutusoikeuksin. Tätä ei pidetä nykytilanteessa kohtuullisena.

Massakäyttöalueilla tarkoitetaan tilanteita, joissa suuri määrä käyttäjiä käyttää suurta määrää teoksia. Av-teosten osalta massakäyttöalueita ovat muun muassa televisiokanavien edelleenlähettäminen kaapeli- ja teleoperaattoreiden toimesta sekä av-teosten julkinen esittäminen, jota tapahtuu esimerkiksi ravintoloissa ja muissa palveluyrityksissä. Näissä tilanteissa tekijä tai yksittäinen av-tekijäjärjestö ei käytännössä kykene itse myöntämään kattavia käyttölupia.

Tekijänoikeussopimus turvaa av-tekijöiden oikeudet teosten massakäyttötilanteissa. Samalla se mahdollistaa uusien palveluiden, kuten verkkotallennuspalveluiden ja striimauspalveluiden, tehokkaan lisensioinnin.

Av-tekijäjärjestöt siirtävät tekijänoikeussopimuksella kerättyjen yksinoikeuksien hallinnoinnin tietyin rajoituksin Kopiostolle, joka voi tämän jälkeen entistä tehokkaammin lisensioida teosten käyttöä, valvoa av-tekijöiden etuja sekä kerätä ja tilittää heille korvauksia.

Kopiosto edustaa 27 av-tekijäjärjestöä, ja sillä on lähes 30 vuoden kokemus av-tekijöiden oikeuksien puolustamisesta ja hallinnoinnista sekä korvausten henkilökohtaisesta tilittämisestä.

Lisätietoja tekijänoikeussopimuksesta ja lista usein kysytyistä kysymyksistä löytyy osoitteesta www.kopiosto.fi/tekijanoikeussopimus.Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun