Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Kuvantekijöiden lainauskorvaushaku käynnissä

10.6.2013

Kuvataiteellisten teosten ja valokuvateosten tekijöille osoitetun lainauskorvauksen haku on jälleen alkanut.
 

Kuvantekijät voivat hakea kirjastolainaamiseen perustuvaa korvausta 4.7.2013 saakka Kopioston lainauskorvauspalvelussa, osoitteessa www.kopiosto.fi/lainauskorvaus.

Lainauskorvauspalvelussa jätetty hakemus on voimassa toistaiseksi. Korvaukseen oikeutetut julkaisut kuitenkin vaihtuvat kussakin haussa. Kuvantekijän tulee jättää lainauskorvauspalvelussa uusi hakemus niiden korvaukseen oikeutettujen julkaisujensa osalta, joista hän ei ole aiemmin saanut korvausta.

Kuvantekijöiden haettavissa on tällä kertaa yhteensä 380 000 euroa. Korvauksen jako perustuu vuoden 2011 lainaustilastoihin. Kyseistä korvausta voi hakea takautuvasti vuoteen 2016 saakka.

Tänä vuonna tekijöillä on viimeinen mahdollisuus hakea ensimmäisen, vuoden 2010 haun yhteydessä tilitettyjä, vuosia 2007 ja 2008 koskevia korvauksia.

Lainauskorvaus perustuu tekijänoikeuslakiin, jonka mukaan tekijällä on oikeus korvaukseen, kun hänen teoksiaan lainataan yleisölle. Opetus- ja kulttuuriministeriön tekijöille maksama korvaus koskee yleisissä kirjastoissa tapahtuvaa lainaamista. Lainauskorvaus kohdistuu eniten lainattuihin julkaisuihin. Korvaukseen oikeutettu lainaustilaston kärki sisältää noin 15 000 lainatuinta julkaisua. Julkaisu- ja tekijäkohtainen korvaus määräytyy tehtyjen lainausmäärien perusteella.

Lainauskorvausta myönnetään Euroopan talousalueen (ETA) maista peräisin oleville musiikin, tekstin ja kuvan tekijöille. Suomessa lainauskorvausta hallinnoi Kopioston lisäksi kaksi muuta tekijänoikeusjärjestöä: Sanasto vastaa lainauskorvauksesta kirjallisten teosten tekijöiden ja Teosto musiikintekijöiden osalta.

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun