Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Vuoden 2010 yksityisen kopioinnin korvauksia tilitettiin lähes 1,3 miljoonaa euroa

22.11.2011

Kopiosto tilitti vuoden 2010 yksityisen kopioinnin korvauksia vajaat 1,3 miljoonaa euroa. Viikolla 46 suoritetussa tilityksessä korvauksia sai kaikkiaan reilut 6 900 tekijää tai esittäjää.
 

Yksityisen kopioinnin korvausten kokonaismäärä riippuu siitä, kuinka paljon kuluttajat ostavat tyhjiä tallennusvälineitä ja -alustoja, kuten dvd-levyjä ja kovalevyllisiä digisovittimia, esimerkiksi tv-ohjelmien yksityistä kopiointia varten. Korvausten kokonaismäärä on voimakkaasti laskenut. Syynä tähän on, että yksityinen kopiointi on siirtynyt yhä enemmän uusiin laitteisiin, kuten tietokoneisiin ja matkapuhelimiin, jotka Suomen hallitus on päättänyt jättää hyvitysmaksun ulkopuolelle. Tekijänoikeusjärjestöt ovat vaatineet uusia laitteita hyvitysmaksun piiriin jo useiden vuosien ajan perustuen kuluttajien keskuudessa tehtyihin mittaviin yksityisen kopioinnin tutkimuksiin.

Yksityisen kopioinnin korvauksia maksetaan sekä lähettäjäyritysten vakituisessa työsuhteessa oleville että freelancereille. Korvauksia kertyy ohjelmista, jotka esitetään kanavilla YLE TV1, YLE TV2, MTV3, Nelonen tai Sub. Säännöllisillä kotikopiointitutkimuksilla seurataan kaikkien tv-kanavien tallentamista. Vuonna 2011 muiden kuin edellä lueteltujen tv-kanavien osuus kotitalouksien tallennustapahtumista oli edelleen pieni.

Tilitykseen liittyvää tarkempaa tietoa on saatavilla Kopioston verkkosivuilta kohdassa Tv- ja radio-ohjelmien korvaukset.

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun