Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Kopiosto palkitsi parhaat kehittämisideat − koulukirjastoille 600 000 euroa

16.03.2011

Kopiosto palkitsi peruskoulujen ja lukioiden parhaat ehdotukset oman koulukirjaston kehittämiseksi. Koulukirjasto – tilaa luovuudelle -kampanjan kautta Kopiosto jakoi 185 koululle kannustusrahaa yhteensä 600 000 euroa. Pääpalkinnot menivät Säkylään, Tampereelle ja Haminaan.
  

Kopioston kampanjan tavoitteena oli lisätä koulukirjastojen vetovoimaisuutta. ”Koulukirjasto on parhaimmillaan kuin kulttuurin aarre-arkku, josta riittää ammennettavaa. Kireä taloudellinen tilanne on kuitenkin kuristanut koulukirjastojen elinehtoja”, Kopioston varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timonen sanoo. ”Tekijöille ja kustantajille sisältöjen saatavuus on sydämen asia. Siksi Kopiosto päätti tukea tekijänoikeuskorvauksistaan oppilaiden −  ja miksei opettajienkin − parempaa lukemista. Haluamme kouluille monipuoliset mahdollisuudet nauttia luovan työn tuloksista."

Syksyllä 2010 käynnistyneeseen koulukirjastojen ideointikisaan hakemuksensa lähetti 750 koulua. Tukea haettiin yhteensä noin kuusi miljoonaa euroa. Valtaosa hakemuksista tuli alakouluista, yhteensä 414 kappaletta. Ruotsinkielisistä kouluista mukaan ilmoittautui 42. 

Kannustusrahaa myönnettiin 25 % hakijoista. Tukea annettiin ideoille, joissa painotettiin koulukirjastojen keskeistä merkitystä koko koulun toiminnassa niin opettajien kuin oppilaidenkin kannalta. Korkealle arvostettiin oppilaiden osallistumista koulukirjastotoimintaan ja oman kirjastonsa kehittämiseen. Monissa hakemuksissa näkyikin koululaisten kädenjälki. 

Tukea saaneissa alakouluissa (108), yläkouluissa (11), lukioissa (11), yhteiskouluissa (19), yhtenäiskouluissa (16) ja erityiskouluissa (10) oppilaita on yhteensä 57 800. Ruotsinkielisistä hakijoista tukea sai 11 oppilaitosta. Keskimääräinen tukisumma koulukirjastoille oli noin 3300 euroa.

Hakijoiden joukosta kolme koulukirjastohanketta nousivat ylitse muiden. Pääpalkitut koulut olivat Säkylän yhteiskoulu ja lukio (20 000 €), Tampereen lyseon lukio (15 000 €) ja Aseman koulu Haminassa (10 000 €). Hakemuksissa korostui tarve laadukkaalle ja ajantasaiselle sisällölle sekä koulukirjaston monipuolinen hyödyntäminen paitsi tiedon hankinnassa myös virkistyskäytössä.

Koulukirjasto – tilaa luovuudelle -kampanja rahoitetaan Kopioston kulttuurin edistämiseen suunnatuista varoista, jotka ovat kertyneet kirjojen ja lehtien valokopioinnin tekijänoikeuskorvauksista. Tekijät ja kustantajat luopuvat tästä heille kuuluvasta osuudestaan koulukirjastojen hyväksi.

www.kopiosto.fi/koulukirjasto

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun