Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Tv-ohjelmien tekijöille ja esittäjille yli 1,8 miljoonaa euroa yksityisen kopioinnin korvauksia

15.10.2010

Kopiosto tilitti vuoden 2009 yksityisen kopioinnin korvauksia yli 1,8 miljoonaa euroa. Kuluvalla viikolla suoritetussa tilityksessä korvauksia sai kaikkiaan 6 200 tv- ja radio-ohjelmien tekijää ja esittäjää.


Yksityisen kopioinnin korvausten kokonaismäärä riippuu av-puolella siitä, kuinka paljon suomalaiset ostavat televisio-ohjelmien kotikopiointia varten tyhjiä tallennusvälineitä tai -alustoja, kuten kovalevyllisiä digisovittimia tai dvd-levyjä. Näistä laitteista ja tallennusalustoista kerättävää hyvitysmaksua tilitetään Kopioston välityksellä av-ohjelmien tekijöille ja esittäjille.

Valtioneuvosto ei ole tekijänoikeusjärjestöjen esityksestä huolimatta ottanut hyvitysmaksun piiriin uusia tallennusvälineitä. Tutkimukset kuluttajien kopiointitottumuksista kuitenkin osoittavat matkapuhelimien, tietokoneiden ja niiden ulkoisten muistilevyjen käytön yleistyneen ja kopioinnin kaiken kaikkiaan lisääntyneen. Kopiointi siis yleistyy ja siirtyy uusiin tallennusvälineisiin, joista ei toistaiseksi kerätä hyvitysmaksua. Tämän vuoksi yksityisen kopioinnin korvausten kokonaismäärä on viime vuodesta tuntuvasti pienentynyt.

Kopiosto maksaa yksityisen kopioinnin korvauksia sekä lähettäjäyritysten vakituisessa työsuhteessa oleville että freelancereille. Korvauksia saa niistä ohjelmista, jotka esitetään kanavilla YLE1, YLE2, MTV3, Nelonen tai Sub. Säännöllisillä kotikopiointitutkimuksilla seurataan kaikkien tv-kanavien tallentamista. Vuonna 2009 muiden kuin edellä lueteltujen tv-kanavien osuus kotitalouksien tallennustapahtumista oli edelleen pieni.

Kopioston tilitysperiaatteisiin otettiin viime vuonna mukaan kanavakerroin. Tämä muuttuja huomioi sen, kuinka paljon kotitaloudet ovat tallentaneet tv-ohjelmia miltäkin kanavalta. Näin korvaukset kohdistuvat entistä tarkemmin juuri niille ohjelmille, joita tallennetaan eniten.

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun