Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Kopiosto jakoi kuvantekijöille ensimmäiset lainauskorvaukset

31.12.2010

Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto on jakanut ensimmäistä kertaa lainauskorvausta kuvantekijöille. Kyseessä on teoksen tekijälle kuuluva korvaus, jota maksetaan hyvitykseksi siitä, että hänen tuotantoaan lainataan yleisölle kirjastosta. 
 

Haettavissa olivat korvaukset vuosilta 2007 ja 2008, yhteensä 527 000 euroa. Mediaanikorvaus oli noin 300 euroa. Suurimmat korvaukset menivät suosittujen lastenkirjojen kuvittajille. Kirjojen lainausmäärät saadaan vuosittain kirjastojen tilastoista. Lainausmäärä vaikuttaa keskeisesti kirjan tekijöille maksettavan korvauksen määrään.

"Kuvittajille ja valokuvaajille on rakennettu verkkoon oma palvelu, josta he voivat hakea lainauskorvausta. Korvausta jaetaan 12 000:n eniten lainatun julkaisun kuvittajille. Meillä on kuitenkin vielä paljon työtä tehtävänä, jotta saamme tekijät tietoisiksi lainauskorvauksesta", toteaa Kopioston varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timonen.

Korvauksia voi hakea takautuvasti kolmen vuoden ajan. Nyt maksamatta jääneitä korvauksia voivat kuvantekijät hakea aina vuoteen 2012 saakka.

Lainauskorvaus perustuu tekijänoikeuslakiin, jonka mukaan tekijällä on oikeus korvaukseen, kun hänen teoksiaan lainataan yleisölle. Opetus- ja kulttuuriministeriön maksama korvaus koskee kuntien ylläpitämissä niin sanotuissa yleisissä kirjastoissa tapahtuvaa lainausta.

Lainauskorvausta myönnetään ETA-maista peräisin oleville sävelteosten, kirjallisten teosten sekä kuvataiteellisten teosten ja valokuvateosten tekijöille. Suomessa lainauskorvausta hallinnoi Kopioston lisäksi kaksi muuta tekijänoikeusjärjestöä. Sanaston vastuulla on korvauksen tilittäminen kirjallisten teosten oikeudenomistajille: kirjailijoille, kääntäjille ja toimittajille. Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto hallinnoi lainauskorvausta säveltaiteen alan teosten tekijöiden osalta.

Seuraavan kerran kuvantekijät voivat hakea lainauskorvausta 2011. Korvausta haetaan Kopioston lainauskorvauspalvelussa osoitteessa www.kopiosto.fi/lainauskorvaus. Tarkempi hakuaika ilmoitetaan myöhemmin.

 

Lisätietoja:

Kopiosto ry, varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timonen
jukka-pekka.timonen(at)kopiosto.fi, 040 722 8082

 

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun