Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Kopiostolta koulukirjastoille 600 000 euroa

15.9.2010

Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto kutsuu Suomen peruskoulut ja lukiot ideoimaan oman koulukirjastonsa kohentamista. Parhaat ehdotuksista palkitaan kannustusrahalla, jota on jaossa yhteensä 600 000 euroa. Koulukirjasto – tilaa luovuudelle -kampanjan hakuaika käynnistyy syyskuun 13. päivänä.

”Kopiosto haluaa parantaa oppilaiden mahdollisuuksia saada käsiinsä jotain todella innostavaa: huippujulkaisuja sarjakuvista tietoteoksiin”, Kopioston varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timonen kertoo. ”Toivomme myös, että koulukirjasto kannustaa oppilaita ja opettajia uskaltautumaan itsekin luovan työn eri alueille. Tähän tarvitaan sekä tiloja että kiinnostavia kirjoja, lehtiä ja muita aineistoja. Koulukirjasto tarjoaa näitä molempia – ja autamme mielellämme niitä kouluja, jotka keksivät parhaat tavat raivata luovuudelle lisää tilaa.”

Kirjojen tekijöillä ja kustantajilla on ollut merkittävä rooli Kopioston koulukirjastohankkeen alullepanossa. Heidän huomionsa on kiinnittynyt koulukirjastojen kehnoon jamaan. Jaossa oleva kannustusraha maksetaan kulttuurin edistämiseen suunnatuista varoista, jotka ovat kertyneet kirjallisuuden valokopioinnin tekijänoikeuskorvauksista. Tekijät ja kustantajat luopuvat tästä heille kuuluvasta osuudestaan koulukirjastojen hyväksi.

Koulukirjastoihin tilaa luovuudelle

Kopioston kampanjan teemana on Koulukirjasto – tilaa luovuudelle. Tällä halutaan korostaa sitä, että koulukirjasto soveltuu moniin erilaisiin tarkoituksiin. Kirjastossa voi opiskella ja viihtyä, viettää välitunteja mutta myös pitää oppitunteja. Koulukirjasto on tila luovan työn tuloksena syntyneiden monipuolisten kulttuurituotteiden tarjoamiselle ja käyttämiselle. Parhaimmillaan se voi olla myös paikka, jossa annetaan tilaa oppilaiden omalle luovuudelle ja sen toteuttamiselle.

Nyt käynnistyvä Kopioston koulukirjastokampanja on järjestyksessään toinen. Edellinen vastaava hanke toteutettiin vuosina 2004–2005. Hakemuksia tuli tuolloin reilu tuhat, ja tukea myönnettiin 90 koulukirjastolle eri puolilta Suomea. Valtaosa kannustuspalkkioista oli 2 000–4 000 euron suuruisia. Lisäksi jaettiin kolme suurempaa, yksi 20 000 euron ja kaksi 15 000 euron pääpalkintoa. Suosittu koulukirjastokampanja jäi monen opettajan mieleen, ja projektia onkin toivottu uusittavaksi jo pitkään.

Eturivin kirjailijat tukevat hanketta

Koulukirjastohankkeen kummeina ovat kirjailija-näyttelijä Eppu Nuotio ja kirjailija Timo Parvela. Eppu Nuotio tunnetaan monista lastenkirjoistaan mutta myös aikuisille suunnatuista romaaneistaan ja tv-töistään. Esimerkkeinä Nuotion teoksista mainittakoon Villilä-lastenkirjasarja sekä Pii Marin -dekkarit. Nuotio on näytellyt muun muassa käsikirjoittamassaan tv-sarjassa Sisaret sekä draamasarjassa Tuliportaat.

Opettajanakin työskennellyt Timo Parvela on kirjoittanut monia lasten- ja nuortenromaaneja sekä äidinkielen oppikirjoja. Erityisen tutuksi hän on tullut suositun Ella-kirjasarjan luojana. Parvelan kynästä on syntynyt myös useita radio- ja televisiokäsikirjoituksia, joista Taivaan tulet -draamasarjan hän kirjoitti yhdessä Kari Väänäsen kanssa.

Koulukirjastokampanjan hakuaika on 13.9.–1.11.2010. Hakemus täytetään netissä osoitteessa www.kopiosto.fi/koulukirjasto.

 

Lisätietoja:
Varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timonen, jukka-pekka.timonen(at)kopiosto.fi, 040 722 8082

www.kopiosto.fi/koulukirjasto

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun