Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Hallituksen hyvitysmaksupäätös valtava pettymys kulttuurialalle

17.12.2010

Tekijät, taiteilijat ja kulttuurialan yrittäjät ovat pahasti pettyneitä kulttuuri- ja liikuntaministeri Stefan Wallinin hallitukselle esittelemään hyvitysmaksupäätökseen.  
 

Odotukset olivat korkealla sen jälkeen, kun eduskuntapuolueet olivat tiistaina vastaanottaneet taiteilijoiden 8000 nimen adressin. Adressin luovutuspäivänä  ministeri Wallin lupasi eduskuntakeskustelussa esittää asetuksen, joka kääntää käyrän ensi vuonna nousuun ja lisää maksukertymää paljonkin.

Hallitus kuitenkin antoi asetuksen, joka pitää vanhojen hyvitysmaksullisten laitteiden maksut ennallaan ja ottaa maksun piiriin uutena laitteena vain osan ulkoisista kovalevyistä, sellaiset joissa on muistia yli 250 gigatavua.

Esityksen perusteluissa ulkoisten kovalevyjen arvioidaan tuottavan 1–2 miljoonaa euroa. Hyvitysmaksuyksikön asiantuntija-arvion mukaan tämä summa tuskin riittää edes paikkaamaan hyvitysmaksun vuosittaista pudotusta. Hyvitysmaksutulo on pudonnut noin 3 miljoonaa euroa vuodessa, koska uusia laitteita ei ole otettu maksun piiriin ja kopiointi tapahtuu yhä enemmän laitteilla, joista hyvitysmaksua ei kerätä. Koska hyvitysmaksutulo muilta osin putoaa, pelkkä ulkoisten kovalevyjen ottaminen maksun piiriin ei riitä kääntämään käyrää nousuun.

Sen enempää opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa luvattu 20 % kasvu kuin ministeri Wallinin eduskunnan kyselytunnilla ennakoima 20–30 % kasvu tähän vuoteen verrattuna ei siten toteudu.

Nyt tehty hyvitysmaksupäätös tietää ensi vuonna kuoliniskua sadoille musiikki- ja av-alan hankkeille, joiden toteutus on riippuvainen yksityisten kulttuurinedistämiskeskusten hyvitysmaksuvaroilla antamasta tuesta.  Vaikutukset kotimaisella kulttuurikentällä ovat vakavat.

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun