Mistä on kyse?
Direktiivin tavoitteena on modernisoida lainsäädäntöä vastaamaan teosten uusia käyttötapoja ja -tarpeita, yhdenmukaistaa tekijänoikeuksia digitaalisilla sisämarkkinoilla sekä parantaa oikeudenhaltijoiden asemaa verkkoympäristössä ja taata yhdenvertaiset toimintamahdollisuudet digimarkkinoilla EU:ssa. Direktiivissä myös vahvistetaan sopimuslisenssijärjestelmän merkitys ja toimivuus teosten jälkikäyttömarkkinoilla.
EU hyväksyi 15.4.2019 uuden direktiivin tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla ja se tulee sisällyttää osaksi Suomen lainsäädäntöä viimeistään vuonna 2021. Hallituksen esityksen luonnos oli lausuntokierroksella 1.10.–3.11.2021. Huhtikuussa 2022 hallituksen esitys annettiin eduskunnalle.
Tekijänoikeusdirektiivin muutokset Suomen tekijänoikeuslakiin valmisteli opetus- ja kulttuuriministeriö. Asiaa käsiteltiin sivistysvaliokunnan lisäksi perustuslakivaliokunnassa, liikenne- ja viestintävaliokunnassa sekä talousvaliokunnassa.
Eduskunta hyväksyi lain muutokset 27.2.2023, ja ne astuivat voimaan 3.4.2023. Muutokset parantavat tekijöiden, kustantajien ja esiintyvien taiteilijoiden asemaa EU-direktiivien edellyttämällä tavalla. Kokosimme uutiseemme päivitetyn tekijänoikeuslain merkittävimpiä muutoksia luovan alan tekijöiden näkökulmasta.
Kulttuurin toimijoiden ja luovan talouden kannalta paras ratkaisu on, jos valtaosa direktiivistä viedään sananmukaisesti Suomen lakiin. Direktiivi sisältää paljon yksityiskohtaisia säännöksiä, joiden osalta kansallinen liikkumavara Suomessa on pieni. Valtaosa direktiivistä onkin vietävä sananmukaisesti Suomen lakiin.
Kopioston kanta on, että tukeutuminen erittäin hyvin toimivaan sopimuslisenssijärjestelmään on oikeudenhaltijoiden, käyttäjien ja koko yhteiskunnan etu.
Direktiivissä tunnistetaan suomalainen sopimuslisenssijärjestelmä tavaksi, jonka avulla voidaan hoitaa oikeuksien hallinnointi ja lisensiointi erityisesti teosten nk. massakäyttötilanteissa. Sopimuslisenssi mahdollistaa tekijöitä ja oikeudenhaltijoita edustavan järjestön – kuten Kopioston – myöntämän käyttöluvan kattamaan myös ne oikeudenhaltijat, joita järjestö ei edusta. Ulkopuoliset oikeudenhaltijat voivat myös saada korvauksia järjestöstä. Kopioston kanta on, että tukeutuminen erittäin hyvin toimivaan sopimuslisenssijärjestelmään on oikeudenhaltijoiden, käyttäjien ja koko yhteiskunnan etu.
Direktiivin voimaan saattamisessa tulee valita yksilöllistä tai kollektiivista sopimista korostava vaihtoehto aina silloin, kun sellainen vaihtoehto on olemassa. Sopimista korostavia ja mahdollistavia vaihtoehtoja on useissa artikloissa.
Kopioston Tekijänoikeusuutiset -uutiskirjeellä haluamme tarjota päätöksentekijöille tukea tekijänoikeustiedon omaksumiseen, ajankohtaista tietoa tekijänoikeuslainsäädännöstä ja sen toimivuudesta sekä näkökulmia tekijänoikeuksien merkityksestä luovalle alalle. Uutiskirjeemme ilmestyy neljä kertaa vuodessa.