Siirry sisältöön

Avek

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Avek

Uudenlaisia dokumentteja lapsille ja nuorille

16.3.2017
AVEKin, Suomen elokuvasäätiön ja Ylen yhteisessä kids@docs-hankkeessa valmistuneet dokumentaariset teokset lapsille ja nuorille ovat nyt nähtävissä Yle Areenassa.


Dokumenttisisällöissä muun muassa kannustetaan nuoria olemaan rohkeasti oma itsensä. Hankkeiden dokumentit ja verkkosisällöt tarjoavat keskustelunaiheita itsetunnosta, monikulttuurisuudesta ja luontoarvoista. 

kids@docs-projektissa valmistui neljä 7–12-vuotiaille lapsille tarkoitettua teoskokonaisuutta:

#ThisIsMe-verkkodokumenttikampanja koostuu kolmesta aihetta käsittelevästä lyhytdokumenttielokuvasta sekä keväällä 2017 toteutettavasta some-kampanjasta. Kampanja pyrkii vahvistamaan nuorten tyttöjen itseluottamusta ja rohkeutta olla oma itsensä. Noin viiden minuutin mittaisissa lyhytelokuvissa nähdään tyttöjä, jotka haluaisivat kokeilla jotakin uutta tai näyttää sellaisen puolen itsestään, jota eivät ole aiemmin uskaltaneet tuoda esiin. Dokumenteissa seurataan, miten tytöt kannustavan ryhmän tuella rohkaistuvat tarttumaan haasteeseensa.

Laitaitteslikoon käsittelee sekin itsetunto ja rohkeus -teemaa. Kolme erillistä tarinaa kertova nettidokumentti rohkaisee murrosiän kynnyksellä olevia nuoria tavoittelemaan omia unelmiaan. Sarja koostuu kolmesta eri jaksosta, jossa jokaisessa seurataan tarinaa unelmien tavoittelusta. Katsoja voi lisäksi halutessaan syventyä päähenkilöiden elämään katsomalla heidän itsensä kuvaamia videoblogeja arjestaan.

Vedenneito on ala-asteikäisille suunnattu verkkodokumentti, joka kertoo kahden nuoren kesästä Saimaan saaressa järviluonnon keskellä ja innostaa katsojansa löytämään luonnossa jännittävää tekemistä. Verkkodokumentti koostuu kolmesta kokonaisuudesta: kalastuksesta, metsässä seikkailusta ja vesileikeistä. Kussakin niistä on katsottavissa kolme lyhytelokuvaa. Lisäksi dokumentin kokijat voivat omaksua tärkeää tietoa luonnossa olemisesta.
http://www.vedenneito.fi/

DinnerTime360 on paitsi verkkodokumentti myös virtuaalitodellisuuskokemus, joka rikkoo kulttuurien välisiä rajoja ja tuo Suomessa asuvat, eri kulttuureista tulevat lapsiperheet lähemmäksi toisiaan. Dinnertime-verkkosivustolla perheenjäsenet heräävät klikattaessa tarinoimaan interaktiivisissa 360-ympäristöissä. Lyhytdokumenttien katselun lisäksi sivustolla voi itse istua perheen seuraksi virtuaalitodelliseen päivällispöytään. Pöydällä olevia herkkuja klikkaamalla voi oppia valmistamaan hummusta Lähi-idän tyyliin, suomalaista ruisleipää tai somalialaista riisiä.
http://dinnertime360.lyftaworlds.com/

Kukin kids@docs-projektissa toteutukseen valitusta neljästä hankkeesta sai AVEKilta, Suomen elokuvasäätiöltä ja Yleltä yhteensä 60 000 euron tuotantorahoituksen. Projekti käynnistyi vuonna 2015. Siinä haettiin uusia dokumentaarisen kerronnan muotoja hyödyntäviä online-dokumenttiteoksia lapsille. Määräaikaan mennessä saapui 26 hakemusta, ja projektin voittajat julkistettiin toukokuussa 2016. 

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun