Siirry sisältöön

Avek

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Avek

AVEKilta syksyn aikana 2 miljoonaa euroa audiovisuaaliselle kulttuurille

22.12.2015
Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK on syksyn aikana myöntänyt erilaisia audiovisuaaliselle kulttuurille suunnattuja tukia yhteensä 2 miljoonaa euroa. Lyhyt- ja dokumenttielokuville AVEK suuntasi reilut 900 000 euroa ja mediataiteelle noin 100 000 euroa. Kehittelytuki Vieteriä myönnettiin lähes 50 000 euroa. Tuettuja hankkeita on yhteensä 113 kappaletta.


Lisäksi AVEK on jakanut kulttuurivientitukea 110 000 euroa, koulutusapurahoja ja kurssitukea 25 000 euroa sekä festivaalitukea 78 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriön määrärahoista on myönnetty DigiDemo-tukea 378 000 euroa ja CreMa-tukea 315 000 euroa.

Kehittelytuki Vieteriä viidelle hankkeelle

Viime kauden tauolla ollutta kehittelytuki Vieteriä on jaettu jälleen kuluvalla toimikaudella. Tukimuoto on tarkoitettu audiovisuaalisen ilmaisun eri osa-alueiden kehittämiseen. Syksyn aikana Vieteri-tukea haettiin 122 000 euroa ja tukea myönnettiin 47 000 euroa viiden teoksen kehittelyyn. Joukossa on mm. elokuvaaja, ohjaaja Jussi Eerolan työryhmän teos, joka tutkii minimalistisen elokuvan kerronnan muotoja ja havainnollistamista kahden kuvan/kohtauksen kautta. Sirkustaiteilija Tatu Tynin työryhmä kehittää laseria ja erilaisia illuusiotekniikoita yhdistelemällä toteutettavan animaationäytelmädemon, joissa oikea näyttelijä ja animoidut hahmot näyttelevät keskenään. 

Mediataiteen tukea 29 hankkeelle

Mediataiteelle myönnetty 98 000 euroa jakaantui 29 hankkeelle. Näistä käsikirjoitustukea sai neljä hanketta, tuotantotukea yksi hanke, jälkituotantotukea kolme hanketta ja kohdeapurahoja 21 hanketta. ”Tuettujen teosten aihepiirissä näkyi erityisen vahvasti huoli ihmiskunnan ja luonnon tilasta”, mediataiteen tuotantoneuvoja Elena Näsänen kertoo. ”Tarkastelussa on muun muassa maahanmuutto, työskentelyolosuhteet aasialaisissa hikipajoissa, suomalaisen kaivostoiminnan luontoon jättämät jäljet sekä Euroopan lähihistorian pimeät hetket. ”

Mediataiteen tukea sai muun muassa Liinu Grönlundin Rat, joka kertoo rotan ja ihmisen suhteesta sivilisaation rapistuessa. Teos tulee esille yhteisnäyttelyyn Open Source Galleriaan New Yorkiin keväällä 2016. Saara Ekströmin Oracle -videoinstallaatiossa linnut ovat tulevaisuuden ja menneisyyden tulkkina. Visuaalisesti voimakas teos nähdään keväällä Ekströmin yksityisnäyttelyssä Wäinö Aaltosen museossa Turussa, jonka jälkeen näyttely jatkaa Bildmuseetiin Uumajaan ja National Museum of Artiin Riikaan.

Dokumentti- ja lyhytelokuvatukea 79 hankkeelle

Dokumenttielokuville ja lyhytelokuville myönnetty 908 700 euroa jakaantui 79 hankkeelle. Käsikirjoitustukea myönnettiin 15 hankkeelle, ennakkovalmistelutukea 31 hankkeelle, tuotantotukea 15 hankkeelle ja jälkituotantotukea 18 hankkeelle.

Hakemusten hyväksymisprosentti on noin 50. ”Se kertoo siitä, että Suomessa on valmisteilla hyviä dokumentti- ja lyhytelokuvia”, AVEKin tuotantoneuvoja Outi Rousu sanoo. Tukea ovat saaneet uransa alussa olevat tekijät, kokeneet tekijät ja erilaisten lajityyppien välillä työskentelevät tekijät. Uusia tekijöitä ovat mm. Panu Suuronen, Nina Brandt ja Iina Terho. Kokeneilta tekijöiltä saamme nähdä uudet elokuvat mm. Anu Kuivalaiselta (Sielunmetsä), Mika Koskiselta (Green mine) ja Jouni Hiltuselta (Suomenlahti). Esseistisiä ja lajityyppien rajoilla työskenteleviä tekijöitä ovat mm. Heikki Huttu-Hiltunen, taiteilija Patrik Söderlund ja Mika Taanila. ”Kuluneen kauden aikana on huomioitu myös kansainväliset yhteistuotantoelokuvat, joissa on suomalainen vähemmistötuottaja. Tukemalla suomalaisten osallistumista kansainvälisiin tuotantoihin, tuodaan suomalaisiin elokuviin lisäresursseja ulkomailta”, Rousu sanoo. 

Lisätietoja antavat:
Tuotantoneuvoja Elena Näsänen, elana.nasanen(at)avek.kopiosto.fi, 09 4315 2356
Tuotantoneuvoja Outi Rousu, outi.rousu(at)avek.kopiosto.fi, 09 4315 2352
Pääsihteeri Juha Samola, juha.samola(at)avek.kopiosto.fi, 09 4315 2351

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun