Siirry sisältöön

Avek

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Avek

AVEK-palkinto kuvataiteilja Anna Estarriolalle

9.9.2015
Kuvataiteilija Anna Estarriola (s.1980) on saanut tämän vuoden AVEK-palkinnon. Mediataiteelle suunnattu 15 000 euron arvoinen palkinto jaettiin tänään Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin kauden avajaisissa Mediakeskus Lumeessa. AVEK-palkinto on merkittävin mediataiteelle suunnattu tunnustus Suomessa. 


Estarriolan töissä kohtaavat mediainstallaatiot, esitystaide ja kuvanveisto. Viime vuosina Estarriola on toteuttanut installaatioita, joissa veistokset ja liikkuva kuva yhdistyvät tanssiin, dramaturgiaan ja teknologiaan. Keskiössä on kuitenkin aina ihminen, joka yhtä aikaa kiehtoo ja vaivaannuttaa taiteilijaa. Estarriolan töiden teemat liittyvät todellisuuden hahmottamiseen, tunteisiin, yksilöiden ja yhteisöjen käyttäytymiseen sekä kommunikaatioon.

AVEK-palkintoraati oli erityisen iloinen taiteilijan viimeisen yksityisnäyttelyn Related to Glory monipuolisista töistä. Näyttelyssä esillä olleissa teoksissa nähtiin taiteilijan näköinen vatsastapuhujanukke, joka kävi dialogia tekijänsä kanssa, mikroskoopin alla petrimaljassa elävä alaston ihmispopulaatio, alttarikaapissa kotitöitä tekevä rouva sekä kaikkensa antanut parkour-esiintyjä. ”Estarriolan henkilökohtaisuutta, maagista realismia ja mediataiteen historiaa raikkaalla tavalla hyödyntävät teokset avaavat katsojalle erilaisia maailmoja, joissa keskeisiksi nousevat kysymykset taideteoksen ontologiasta ja teoksen, taiteilijan ja katsojan suhteesta”, raati kuvailee.

Kataloniassa syntynyt Estarriola on asunut ja työskennellyt Suomessa vuodesta 2004. Hänen töitään on ollut nähtävillä Suomen ja Katalonian lisäksi Saksassa, Islannissa ja Norjassa. Palkintoraati halusi valinnallaan nostaa esille Suomeen kotoutuneiden mediataiteilijoiden tärkeän roolin taidekentän kehittäjinä ja uusien näkökulmien tarjoajana. ”Taiteilijana Estarriola liikkuu ei vain eri medioiden välillä luovasti niitä yhdistellen, vaan myös fyysisten rajojen ja kulttuurien välillä rikastaen taiteellista ilmaisuaan eri perinteillä ja kulttuurisilla lähtökohdilla.”

Estarriolan teoksia on nähtävillä Cinematic Senses -näyttelyssä 11.9.–4.10.2015 Exhibition Laboratoryssä (Merimiehenkatu 36, Helsinki). Ryhmänäyttelyn on kuratoinut Praxis – taiteen ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelman opiskelijat. Lokakuussa Estarriolan performanssi nähdään Sinne Galleriassa ja helmikuussa 2016 hänellä on näyttely Forum Boxissa Helsingissä.

AVEK-palkintoraadin muodostivat puheenjohtajana Nykytaidemuseo Kiasman johtaja Leevi Haapala, elokuvaaja Jussi Eerola, mediataiteilija ja tutkija  Kari Yli-Annala sekä mediataiteilija ja AVEKin mediataiteen tuotantoneuvoja Elena Näsänen.  Palkinnon saajasta päätti raadin lausunnon perusteella AVEKin johtokunta. AVEK-palkinto myönnettiin nyt kahdennettatoista kertaa.

Estarriolan töihin voi tutustua Vimeossa:
Related to Glory -näyttelyn esittely: vimeo.com/136537255
Otteita Ventriloquized-performanssista: vimeo.com/136732279

Lisätietoja:
AVEKin pääsihteeri Juha Samola, 09 4315 2351, juha.samola(a)avek.kopiosto.fi
Anna Estarriola, anna.estarriola(a)gmail.com, www.annaestarriola.com 

Ventriloquized-performanssi. Kuva: Antti Ahonen
Ventriloquized-performanssi. Kuva: Antti Ahonen

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun