Siirry sisältöön

Avek

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Avek

Dokumenttielokuvien uusia tuulia

19.2.2016
Dokumenttielokuvien tulevaisuutta pohdittiin AVEKin, SESin ja Ylen järjestämässä Dokumenttielokuvat online-ympäristössä –seminaarissa. Puheenvuorojen perusteella muutos tulee olemaan melkoinen niin jakelukanavien, tuotannon kuin rahoituksenkin osalta. Taustalla ovat ihmisten toimintatapojen muutos ja teknologinen kehitys. Avainsanoja ovat tarinallisuus, interaktiivisuus ja monikanavaisuus.

Elokuvien ja audiovisuaalisten teosten katselu ja tuotanto siirtyvät enenevässä määrin online-ympäristöön. Millaisia dokumenttiteoksia verkkoon tuotetaan ja kuinka niitä tehdään? Millaista on interaktiivinen tarinankerronta virtuaalitodellisuudessa? Miten dokumenttisisällöt voisi toteuttaa mobiilisovelluksessa? Näitä teemoja pohdittiin Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin yhdessä Suomen elokuvasäätiön ja Ylen kanssa järjestämässä seminaarissa.

AVEKin tuotantoneuvoja Outi Rousu haluaa rohkaista kotimaisia elokuvantekijöitä etsimään dokumenttielokuvalle uusia ilmaisu- ja jakelumuotoja. ”Seminaarin tarkoitus oli koota yhteen, dokumentaristit, mobiilisovellusten tekijät ja pelisuunnittelijat keskustelemaan dokumenttisisältöjen mahdollisuuksista online-ympäristössä.”

Seminaarin puhujat kertoivat omia näkemyksiään dokumenttielokuvien tulevaisuudesta. Dokumenttielokuvien tuottaja, konsultti ja dramaturgi Iikka Vehkalahti esitteli interaktiivisia dokumentteja. Hänen mukaansa aidosti interaktiivinen dokumentti mahdollistaa katsojan osallistumisen esimerkiksi tekemällä valintoja tarinan etenemisessä, esittämällä kysymyksiä tai kommentoimalla tarinaa. Ohjaaja-tuottaja Pauliina Tervo uskoo tarinan voimaan ja siihen, että uudenlaisella, interaktiivisuuden mahdollistavalla tavalla tuotetuilla dokumenttielokuvilla saavutetaan uudenlaisia yleisöjä, esimerkiksi lapset. Mobiilisovellusten parissa työskentelevä Tuomas Jalamo kertoi, että päätelaitteiden erilaiset ominaispiirteet kannattaa huomioida interaktiivisten dokumenttisisältöjen tekemisessä.  Esimerkiksi mobiililaitteen paikannusominaisuus voi tuoda dokumentin kokemiseen oman mielenkiintoisen lisän.

Osa kids@docs-tuotantoprojektia

Dokumenttisisällöt online-ympäristössä -seminaari järjestettiin osana AVEKin, Suomen elokuvasäätiön ja Ylen yhteistä kids@docs-tuotantoprojektia, jossa etsitään uudenlaisia lapsille suunnattuja, digitaaliseen online-ympäristöön valmistettavia dokumentaarisia teoksia, jotka toteuttavat uusia dokumentaarisen kerronnan muotoja.  Teosten kohderyhmä on alakouluikäiset, 7–12-vuotiaat lapset. Projektiin valitaan neljä tuotantoa. Haku päättyy 15.3.2016 ja teosten on määrä valmistua 5.1.2017.

Lisätietoja:

AVEK, Outi Rousu, outi.rousu@avek.kopiosto.fi, 09 4315 2352
Suomen elokuvasäätiö, Pekka Uotila, pekka.uotila@ses.fi
Erkko Lyytinen, Yle, erkko.lyytinen@yle.fi

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun