Siirry sisältöön

Avek

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Avek

Dox@net - lyhytdokumenttielokuvaprojektit on valittu

6.5.2014

Dox@net on Suomen elokuvasäätiön, Yleisradion ja AVEKin yhteinen dokumenttielokuvahanke, joka etsi kevään aikana viiden 3-5 minuuttisen lyhytdokumenttielokuvan paketteja. Provokatiivisuuteen ja uudenlaiseen elokuvalliseen muotoon perustuvia viiden elokuvan kokonaisuuksia haluttiin löytää viisi kappaletta.

Ehdotuksia tuli yhteensä 73 sisältäen suunnitelmat n. 365 lyhytdokumentin toteuttamisesta. Teemallisesti ehdotukset olivat raikkaita ja keskenään ilahduttavan erilaisia. Eniten ehdotuksia tuli vapaaehtoiseen ”hyväntekemiseen” ja naisen seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista. Valintaraati poimi ehdotuksista jatkoon kymmenen parasta, joista tapaamisien ja keskustelujen jälkeen valittiin tuotantoon lopulliset viisi elokuvapakettia.

Hankkeet olivat erittäin korkeatasoisia. Dox@netin peruslähtökohdasta huolimatta suuressa osassa ehdotuksia netti ei ollut ensimmäinen esitysalusta, vaan enemmistö ehdotuksista olisi soveltunut paremmin esitettäväksi festivaalien isoilla kankailla tai televisiossa. Valintaa tehtäessä painotettiinkin teemojen tärkeyden rinnalla hankkeiden soveltumista juuri nettiin sekä miten toteutuksessa oli pyritty ottamaan huomioon netin katselukokemukset, interaktiivisuus ja jaettavuus eri julkaisualustoilla.

Valitut projektit:

AREENAN LEIJONAT JA LAMPAAT
Lyhyiden tuokiokuvien sarja Porin Suomi Areenasta ja sen vihreillä niityillä vaeltavasta Suomen kermasta. Dokumenttisarja taltioi hyvinvointivaltion leikkuriin ajaneen eliitin kesätunnelmia ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja.
Tuotanto: Tühma Audio/Visual Oy 
Tiimi: Susanna Kuparinen, Jari Hanksa, Konsta Väänänen ja Anna Rombach

Valintaraati:
Hanke pureutuu monitasoisesti suomalaisen vallankäytön ytimen eri alueisiin taloudesta mediaan ja yhdistää mielenkiintoisella tavalla journalismin, teatterin ja elokuvan lyhytdokumenteiksi, jotka onnistuessaan tulevat varmasti herättämään keskustelua.

KARSINASTA KAUPPAAN
Interaktiivinen nettidokumenttisarja, jossa katsoja pääsee tutustumaan suomalaisen tuotantoeläimen elinkaareen. Elokuvien sarjassa esitellään erilaisilla suomalaisilla tiloilla elävien kanan ja sian taival syntymästä kuolemaan ja aina kaupan hyllylle asti. Katsoja saa tutustua eläinten elinolosuhteisiin ja vaiheisiin omien valintojensa mukaisesti. Asia esitetään sarjassa tiukasti eläimen näkökulmasta ja elinympäristöstä käsin eli elokuvat eivät sisällä haastatteluja (tai asiantuntijoita). Karsinasta kauppaan antaa suomalaisille mahdollisuuden saada lisää tietoa ja ymmärrystä aiheesta, joka on arkinen ja meitä päivittäin lähellä - ruokalautasella.
Tuotanto: Liisa Juntunen / napafilms oy
Ohjaus: Marika Väisänen,

Valintaraati:
Kertoessaan kliinisesti, kantaa ottamatta suomalaisen ruokatuotannon ketjun ja sen eri vaihtoehdot hanke pyrkii hyväksikäyttämään netin interaktiivisuutta, katsojan mahdollisuutta valintoihin jolloin lopputuloksena voi olla vaaditun viiden elokuvan sijasta kaksi elokuvaa, jotka pitävät sisällään kuusi elokuvaa.

KLIKKAUSSOTA
Netti ja nopeasti kehittyvä arkitekniikka on räjäyttänyt videomateriaalin leviämisen netin kautta. Kuka tahansa voi ladata nettiin videon, joka saa enemmän katsojia kuin mikään yksittäinen tv-ohjelma. Mutta mikä tekee videosta hitin? Nyt viisi tekijää julistaa keskenään kilpailun siitä, kenen video saa eniten klikkauksia. Kaikki, paitsi lainvastaiset keinot päämäärän saavuttamiseen ovat sallittuja. Tulemme näkemään niin paljasta pintaa, laulukilpailua kuin kuuluisuuden henkilöitäkin. Kilpailu tulee olemaan kiihkeä, vain klikkausten määrä ratkaisee.
Tuotanto: Pohjola-Filmi
Omat videonsa ohjaavat: Salla Sorri, Wille Hyvönen, Iris Olsson, Markus Kåhre ja Reetta Aalto.

Valintaraati:
Vahvan tekijäjoukon hulvaton ja energinen hanke pyrkii vakavissaan keräämään lyhytdokumenteille katsojia verkossa samalla ironisoiden ja asettaen kysymyksiä verkkokäyttäytymisestämme elokuvien aiheiden vaihdellessa pillusta änkytykseen ja sodasta erroreihin sekä meemi -tekijöihin.

TYNGDEN AV JANTE
"Älä luule että sinä olet jotain" - Janten laki, sääntö nro 1.  Elämä ruotsinkielisellä maaseudulla mielletään usein idylliseksi ja onnelliseksi yhteiseloksi - mutta tämä ei ole koko totuus. 
Tuotanto: 4KRS Films
Ohjaus: Oskar Forstén ja Arthur Franck

Valintaraati:
Hanke kulkee pitkin Suomen ruotsinsuomalaisia ”payton placeja” kertoen osin omakohtaisiin kokemuksiin perustuen sekä Janten lakeja hyväksikäyttäen näiden pienten paikkakuntien monesti tukahduttavasta ilmapiiristä. Dokumentit tulevat soveltumaan mm. suvaitsevaisuuskasvatukseen kouluissa.

ELOKUVIA MANNERHEIMISTA
Mannerheim -elokuvia ei voi olla liikaa. Mannerheimit -lyhytelokuvien sarja tuo dokumentaarisen muotokuvan internet –aikaan.
Tuotanto: Zodiak Finland Oy
Ohjaus: Sari Lempiäinen, Katri Lautamatti ja Jarkko Virtanen Valintaraati:

Valintaraati:
On valituista hankkeista sovinnaisin, mutta pitkälle kehitelty, selkeä ja eri yleisöille suunnattu. Kun yksi viidestä lyhytdokumenteista on selkeästi suunnattu historiasta kiinnostuneille käyttää toinen puolestaan hyväkseen nettimeemien yhtä suosituinta muotoa: puhuvaa eläintä. Hanke tarjoaa mahdollisuuden myös interaktiivisuuden kehittämiseen sekä visuaalisesti mielenkiintoiseen toteutukseen.

Dox@net hankkeen elokuvia eitetään YLE Areenassa tammikuusta 2015 alkaen.


Lisätietoja:

Elina Kivihalme
Suomen elokuvasäätiö
elina.kivihalme(a)ses.fi

Iikka Vehkalahti
YLE
iikka.vehkalahti(a)yle.fi

Timo Korhonen
AVEK
timo.korhonen(a)avek.kopiosto.fi

Jenny Westergård
YLE
jenny.westergard(a)yle.fi


Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun