Siirry sisältöön

Avek

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Avek

AVEK jakoi 30 000 euroa tukea tv-draamasarjojen käsikirjoituksille

22.5.2014

AVEKin tämän kevään tv-draamasarjojen käsikirjoitustuen saajat on valittu. Tukea saavat teokset ovat Ulrika Begtsin ja Annina Enckellin Ett privat initiativ, Daniela Hakulisen ja työryhmän Saari, Tove Idströmin Rakkauden rajalla, Timo Lehden Tuhka ja Paula Monosen Kuin avointa kirjaa.

Hakemuksia tv-draamahakuun tuli 25, ja tukea sai viisi hanketta. Hakemuksissa korostui se, että suomalaiset käsikirjoittajat mielellään sijoittavat tapahtumat ajallisesti yhteen kesään. AVEKin tuotantoneuvoja Timo Korhosen mukaan kesä ilmentää käsikirjoittajien keinovalikoimassa työstä ja rutiineista irtautumisen aikaa sekä myös aikaa, jolloin ihmiset kohtaavat vapaampina rooleista: niinpä ihmissuhteiden tila ja merkitys on mahdollista ja pakko ratkaista ja löytää uudelleen. ”Voi sanoa, että lyhyt kesä suo suomalaiselle vapauden ja pakottaa valintoihin. Valituista hankkeista kolme sijoittuu ajallisesti yhteen kesään”.


Toistuvana teemana hakemuksissa oli noin 35-vuotiaan menestyvän naisen päätyminen burn outiin ja halu muuttaa maalle rintamamiestaloon. Hankkeet käsittelivät myös muilla tavoilla nuorten aikuisten kokemuksia työelämästä ja sen paineista. Tuetuista hankkeista neljä sijoittuu Suomeen ja niissä ihmiset kohtaavat erityisessä mikrokosmoksessa: koulussa, saaressa, vuokraviljelmällä tai mökillä. Yksi sarja vie syvälle siihen sodan ja terrorin maailmaan, jonka normaalisti näemme vain tv-uutisissa.


Ulrika Begtsin ja Annina Enckellin Ett privat initiativ  tutkii sitä, miten yksityinen raha vaikuttaa koulun, oppilaiden ja opettajien elämään. Tarina lähtee liikkeelle, kun yksityinen sijoittaja päättää mahdollistaa vakituisen opettajan palkkaamisen kouluun. Idea pohjautuu siihen todelliseen tilanteeseen, että ruotsinkielisille ala-asteille ei saada päteviä opettajia. Mutta mitä jos yksityisellä rahalla saadaan?


Daniela Hakulisen ja työryhmän Saari  on komediallinen perhesarja kolmen erilaisen perheen ja sukupolven kohtaamisesta kesäsaarella. Lyhyen kesän aikana hiertyvät vastakkain niin nykypäivän jännitteet kuin niiden taustalla oleva historiakin.


Tove Idströmin Rakkauden rajalla seuraa mahdollisia ja mahdottomia rakkauksia kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien välillä vuokraviljelmällä sekä omakotialueella.  Sarja perustuu havaintoon siitä, että rakkaus murtaa hallitun pinnan, ja halkeamista paljastuu arvoja sekä tiedostamattomia valintoja.


Timo Lehden Tuhka kuvaa kahden nuoren liian nopeaa kasvua aikuiseksi sodan ja terrorin maailmassa. Vaikka maailma nuorten ympärillä ei muutu, he itse muuttuvat ja ehkä syntyvä lapsi saa vanhemmat. Kertomus voisi hyvin tapahtua Syyrian sisällissodan tai Jugoslavian hajoamissodan maisemissa.


Paula Monosen Kuin avointa kirjaa törmäyttää kolme kirjoittavaa ihmistä yhteen kesän ajaksi. Tilanteessa jokaisen on löydettävä oma äänensä, eikä tuo ääni välttämättä ole sovinnollinen.


AVEKin viime vuosina jakaman tv-draaman käsikirjoitustuen kohderyhmänä ovat ammattikäsikirjoittajat, joilla on jo näyttöä av-alan töistä. Tuen on tarkoitus mahdollistaa perusteellisen treatmentin kirjoittaminen 1−6-osaisiin television draamasarjoihin. Tuen yhteismäärä on tänä vuonna 30 000 euroa.


Lisätietoja antaa:

Pääsihteeri Juha Samola, juha.samola(a)avek.kopiosto.fi, 09 4315 2351


Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun