Siirry sisältöön

Avek

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Avek

AVEKin tukemat lyhytelokuvat ja mediataideteokset menestyvät maailmalla

19.12.2013

AVEKin tukemat teokset ovat saaneet kuluneen syksyn aikana runsaasti kansainvälistä tunnustusta. Teoksia on palkittu ja valittu festivaalien kilpailusarjoihin. Ensimmäistä kertaa kotimainen lyhytelokuva on listattu niiden elokuvien joukkoon, jotka kilpailevat lyhyiden näytelmäelokuvien Oscar-palkinnosta.

AVEK myöntää käsikirjoitus- ja tuotantotukea lyhyt- ja dokumenttielo­kuville sekä audiovisuaalisille mediataideteoksille.  AVEKin tukemista teoksista Naima Mohamudin ohjaama lastenelokuva Fatima voitti marraskuussa ensimmäisen palkinnon Chicagon kansainvälisillä lastenelokuvafestivaaleilla eli maailman suurimmassa lastenelokuvatapahtumassa. Fatima poimittiin mukaan kilpailuun yli tuhannen elokuvan joukosta. Elokuvan on tuottanut Markku Tuurna (Filmimaa Oy).

 

Fatiman lisäksi myös moni muu AVEKin tukema teos on saanut kansainvälistä huomiota. Hamy Ramezanin ohjaama Paratiisin avaimet valittiin joulukuussa Clermont-Ferrandin lyhytelokuvafestivaalien kilpailusarjaan. Clermont-Ferrand on yksi maailman tärkeimmistä lyhytelokuvafestivaaleista ja jo pääsy festivaalin kilpasarjaan on merkittävä saavutus. Elokuvan on tuottanut Cilla Werning (For Real Productions Oy).

 

Selma Vilhusen ohjaama Pitääkö mun kaikki hoitaa listattiin marraskuussa niiden kymmenen lyhytelokuvan joukkoon, joista valitaan 3-5 lyhytelokuvan Oscar-ehdokasta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen lyhytelokuva on ehdolla lyhyiden näytelmäelokuvien sarjassa. Teos on aiemmin palkittu Aspenin lyhytelokuvafestivaaleilla parhaana komediana. Elokuvan on tuottanut Elli Toivoniemi (Tuffi Films Oy). 

 

AVEKin tuotantoneuvoja Timo Korhosen mukaan kansainvälisesti huomioitu kotimainen lyhytelokuva ansaitsee huomiota myös kotimaassa. ”Hyvän mahdollisuuden tutustua monipuoliseen suomalaiseen lyhytelokuvaan antaa lauantaina 21.12. vietettävä Kansainvälinen lyhytelokuvapäivä.  Tuona vuoden lyhimpänä päivänä esimerkiksi YLE Teema esittää neljä tuntia lyhytelokuvia.”

 

Myös AVEKin tukemat mediataideteokset ovat menestyneet kansainvälisesti.  Mediataiteilija Salla Tykän teoksia on esillä nykytaiteen keskus Balticissa. Koillis-Englannissa sijaitsevan keskuksen näyttelyssä on mukana muun muassa Tykän uusin teos Giant. Videoteos kertoo romanialaisesta telinevoimistelusta totalitäärisen yhteiskunnan estetiikkaa vaalivana järjestelmänä.

 

AVEK on myöntänyt syksyn aikana lyhytelokuvien tuotantotukea 116 500 euroa. Tukea on saanut 10 hanketta. Dokumenttielokuville on myönnetty syksyllä tukea 356 000 euroa 40 hankkeelle. Mediataiteelle suunnattua tukea on myönnetty 25 hankkeelle yhteensä 75 000 euroa.

 

Lisätietoja antavat:

Tuotantoneuvoja Timo Korhonen, timo.korhonen(a)avek.kopiosto.fi

09 4315 2352

 

Tuotantoneuvoja Elena Näsänen, elana.nasanen(a)avek.kopiosto.fi,

09 4315 2356



Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun