Siirry sisältöön

Avek

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Avek

AVEK tuki kotimaista av-alaa 2,6 miljoonalla eurolla

27.6.2012

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK on tehnyt kuluvan toimikautensa viimeiset tukipäätökset. Toimikaudellaan 2011‒2012 AVEK jakoi erilaisina tukina kokonaisuudessaan lähes 2,6 miljoonaa euroa. Hyvitysmaksu-varoja oli jaossa vajaat 1,3 miljoonaa euroa, eli noin 40 % vähemmän kuin edellisellä kaudella.

 

AVEKin tuotantoneuvoja Timo Korhosen mukaan taloustilanne on johtanut siihen, että yhä useammat hyvätkin hakemukset jäävät ilman AVEKin tukea ja hankkeita voidaan tukea aiempaa pienemmillä summilla. ”Kun tekijät eivät kuitenkaan tingi laadusta, tilanne merkitsee käytännössä sitä, että tuotantoyhtiöt karsivat ohjaajan ja tuottajan palkkiosta entisestään. Se ei ole kestävä kehityssuunta.”

 

AVEK vastaanotti kuluneella kaudella ennätysmäärän tukihakemuksia. Kaiken kaikkiaan tukea haettiin yli 1400 hakemuksella, kun esimerkiksi edellisellä toimintakaudella hakemusten määrä jäi tuhanteen.  Suurin syy hakemusten määrän kasvuun on ensimmäistä kertaa jaettu CreaDemo-tuki, mutta myös tuotantopuolella hakemusten määrä lisääntyi.

 

AVEKin jakamasta kokonaissummasta lyhyt- ja dokumenttielokuvien tuotantotukea oli 703 500 euroa. Tv-sarjojen käsikirjoittamiseen myönnettiin 30 000 euroa. Mediataiteen tukea jaettiin 196 260 euroa.

Lisäksi AVEK on myöntänyt tekijöiden täydennyskoulutukseen 161 856 euroa, kulttuurivientiin 85 245 euroa sekä tapahtumien järjestämiseen 94 278 euroa.

 

Lyhyt- ja dokumenttielokuvien tuotantotukea myönnettiin 303 hakemuksen joukosta yhteensä 76 hankkeelle. Tukea sai muun muassa Mikko Kuparisen ohjaama lyhyt fiktioelokuva Sirocco. Se kertoo naisesta, joka löytää vauvan roskakatoksesta. Elokuva sai kansainvälisen ensi-iltansa Palm Springsin elokuvafestivaalilla 23.6.2012. Ari Matikaisen dokumenttielokuva Venäjän vapain mies kertoo venäläisestä toisinajattelija Victor Erofeyevistä. Toukokuun puolivälissä ensi-iltansa saanut elokuva pyörii parhaillaan teattereissa. Marraskuussa ensi-iltaan tuleva Wille Hyvösen dokumenttielokuva Kummisetäni thaimorsian kysyy, voiko keski-ikäisen suomalaismiehen ja nuoren thainaisen rakkaus olla aitoa.  Tuija Halttunen tutkii Naapurit-elokuvassaan kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien kohtaamista pirkanmaalaisessa vuokratalossa.

 

AVEKin tuotantoneuvoja Timo Korhosen mukaan todellisuutemme  muuttuminen monikulttuurisemmaksi on ollut vahva teema lyhyt- ja dokumenttielokuvien hakemuksissa kuluneella kaudella. ”Sen lisäksi nyt voidaan tehdä luontevasti elokuvaa niin graffitimaalareista Sao Paolon favelassa kuin kiinalaisen gansta-rap-yhtyeen unelmien ja todellisuuden kohtaamisestakin”, Korhonen kertoo.

 

Hyvitysmaksuvarojen lisäksi AVEK myöntää opetus- ja kulttuuriministeriön DigiDemo- ja CreaDemo-määrärahoista tukea kulttuuristen sisältöjen ja kulttuuriyrittäjyyden kehittämiseen. Toimikaudella 2011‒2012 DigiDemo-rahaa jaettiin 102 hankkeelle yhteensä 829 000 euroa. Hakemuksia tuli 340 kappaletta.  Tammikuussa AVEK jakoi ensimmäistä kertaa CreaDemo-määrärahaa. Tukea myönnettiin 311 hakemuksen joukosta 91 hankkeelle yhteensä 491 220 euroa.

 

AVEKin toimikausi on heinäkuun alusta seuraavan kesäkuun loppuun. Tarkemmat tiedot toimikauden 2011–2012 päätöksistä AVEKin verkkosivuilta.

 

Lisätietoja:

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, puh. (09) 4315 2350.Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun