Siirry sisältöön

Avek

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Avek

Lea ja Pekka Kantoselle 15 000 euron AVEK-palkinto

8.9.2011

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin myöntämän AVEK-palkinnon ovat saaneet kuvataiteilijat Lea ja Pekka Kantonen. Mediataiteelle kohdennettu 15 000 euron arvoinen palkinto jaettiin torstaina 8.9.2011 AVEKin kauden avajaisissa Mediakeskus Lumeessa. Palkinto myönnettiin kahdeksatta kertaa.

Lea (s. 1956) ja Pekka Kantonen (s. 1955) ovat mediataiteen pioneereja.  He ovat tehneet performanssi- ja videotaidetta sekä yhteisöllistä taidetta 1980-luvun alusta lähtien. Kantoset olivat mukana Turppi-ryhmässä, jonka kollektiivisesti tekemän videoteoksen Earth Contacts (1982) katsotaan käynnistäneen suomalaisen videotaiteen 1980-luvun. Sittemminkin taiteilijapari on työskennellyt yhteistyössä taiteilijaryhmien, koulujen, museoiden ja erilaisten yhteisöjen kanssa sekä paikallisesti että kansainvälisesti.

 

Lea ja Pekka Kantoselle AVEK-palkinnon saaminen on mieluisa osoitus siitä, että pariskunnan tekemää taidetta arvostetaan.  ”Meitä ilahduttaa, että pitkäkestoista koettamme altistua eri medioille arvostetaan mediataiteena yhtä lailla kuin teknisiä innovaatioita kehittävää tai teknisesti hiottua mediataidetta. Taiteen tekemisessä päähuomiomme on siinä, mitä arjessa tapahtuu ja miten elämme median vaikutuspiirissä.”

 

Taitelijapariskunta on työskennellyt dokumentaarisen ja henkilökohtaisen videodokumentaation parissa jo 30 vuotta. Tästä nähtiin vahva näyttö heidän Taidehallissa keväällä 2011 olleessa näyttelyssä Kodin väreilyä, joka oli installaatioista ja videoteoksista rakennettu teoskokonaisuus. Teokset oli koostettu yli 20 vuoden ajan kuvatusta materiaalista: kodin, ystävien ja arkitapahtumien säännöllisestä tallentamisesta. Näyttelyn prosessinomaisissa teoksissa näkyi Kantosten käsitys kodista keskustelun ja yhteisöllisyyden paikkana.

 

Kantoset ovat editoineet kotivideoitaan performanssien, installaatioiden, videonäytösten, keskustelutilanteiden ja tapaustutkimusten muotoihin.  Työskentelyn myötä on muotoutunut videokuvan sukupolvittelu -menetelmä, jossa kotivideoita katsotaan ja kommentoidaan yhdessä eri ikä- ja asiantuntijaryhmiin sekä kulttuureihin kuuluvien kanssa. Katselutilanteissa kuvattuja videoita liitetään alkuperäisiin kotivideoihin, ja näin syntyneitä uusia videon sukupolvia näytetään uusille katsojaryhmille, joiden kommentit taas editoidaan osaksi seuraavaa editiota eli sukupolvea.

 

AVEK-palkinnon perusteluissa korostetaan, että vaikka Kantosten saama tunnustus ei ole elämäntyöpalkinto, on 30 vuotta kestäneellä videokuvaamisella ja 20 vuotta jatkuneella videopäiväkirjaprojektilla jo oma ainutkertainen asemansa suomalaisen ja kansainvälisenkin videotaiteen historiassa. Projekti on ainutlaatuinen ja -kertainen. ”Video on enemmän kuin peili, peilikuvaa ei oikein voi näyttää toisille eikä varsinkaan tallentaa arkistoihin. Siksi Kantosten toivottavasti pitkään jatkuva – sillä mitä pidempää se jatkuu, sen merkityksellisemmäksi se muodostuu – kuvausmatka ihmisyyteen on henkilökohtaisuudessaan meille muille ja tuleville sukupolville tärkeä”, raadin lausunnossa todetaan.

 

Myös muut Kantosten teokset koostuvat enimmäkseen projekteista, joissa ajalliset kerrokset, kulttuurienvälinen keskustelu ja kommentointi muodostavat kehiä sekä kehien sukupolvia. Pariskunnan projekteissa taide yhdistyy usein kenttätyöhön, opetukseen, tutkimukseen tai poliittiseen toimintaan.

 

AVEK-palkintoraadin muodostivat puheenjohtajana erikoissuunnittelija Perttu Rastas, jäseninä amanuenssi Kati Kivinen, taiteellinen johtaja Laura Köönikkä sekä AVEKin mediataiteen tuotantoneuvoja Heidi Tikka. Palkinnon saajasta päätti raadin lausunnon perusteella AVEKin johtokunta.

 

AVEK-PALKINNON SAANEET 2004–2010

mediataiteilija Heidi Tikka (8.9.2004)

mediataiteilija Hanna Haaslahti (6.9.2005)

mediataiteilija Pekka Sassi (7.9.2006)

taiteilija Adel Abidin (6.9.2007)

taiteilija Pia Lindman (11.9.2008)

taitelija-kuraattori Juha Huuskonen (10.9.2009)

kuvataiteilija Jani Ruscica (9.9.2010)

 

 

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston yhteydessä toimiva Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK tukee tekijänoikeusvaroilla audiovisuaalista kulttuuria. Varat ovat pääasiassa peräisin hyvitysmaksusta, jota peritään muun muassa dvd-levyistä ja digitaalisista videotallentimista. AVEK myöntää tukea elokuvan eri lajityyppien kehittelyyn ja kulttuurivientiin, audiovisuaalisen alan tekijöiden jatko- ja täydennyskoulutukseen sekä festivaalien ja tapahtumien järjestämiseen. Lisäksi AVEK tukee lyhyt-, dokumentti- ja animaatioelokuvien sekä mediataideteosten tuotantoa. Opetus- ja kulttuuriministeriön DigiDemo-määrärahasta AVEK myöntää tukea kulttuuristen sisältöjen kehittämiseen.

 

Lisätietoja:
AVEKin pääsihteeri Juha Samola, 09 4315 2351, www.kopiosto.fi/avek

Lea ja Pekka Kantonen, 040 562 0751, pekka.kantonen@kuva.fi, lea.kantonen@kuva.fi

www.kantonenart.comShare on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun