Siirry sisältöön

Avek

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Avek

AVEKilta lähes 800 000 euroa av-kulttuurin tukemiseen

17.12.2010

AVEK on syksyn aikana myöntänyt erilaisia audiovisuaaliselle kulttuurille suunnattuja tukia yhteensä 789 406 euroa. Lyhyt- ja dokumenttielokuville AVEK suuntasi 336 000 euroa ja mediataiteelle 131 040 euroa. Lisäksi myönnettiin festivaalitukea 121 500 euroa, kulttuurivientitukea 84 244 euroa, tutkimus- ja kehittelytuki Vieteriä 61 600 euroa ja koulutustukea 55 022 euroa.
   

AVEKin tuotantoneuvoja Timo Korhonen kertoo Yleisradion organisaatiouudistuksesta ja rahoitustilanteesta johtuvan odottavan tilanteen vaikuttaneen myös AVEKin tukipäätöksiin. ”AVEKissa on päästy tekemään normaalia vähemmän tuotantotukipäätöksiä, kun monet hankkeet eivät ole edenneet YLEllä”, Korhonen sanoo. Tämä johtuu siitä, että AVEKin tukemilla elokuvilla tulee olla levittäjä, joka usein on juuri Yleisradio.

Tuotantotukien vähentyessä ennakkovalmistelupäätöksiä on tehty aiempaa suuremmilla summilla. Käsikirjoitustukea myönnettiin 38 000 euroa ja tuotantotukea 298 000 euroa. Yhteensä lyhyt- ja dokumenttielokuvatukea myönnettiin 33 hankkeelle.

Ensi kertaa tukea dokumentaariselle animaatiolle

Syksyn merkittävimmän tuen dokumenttielokuvien puolella sai Jouko Aaltosen ohjaama Kaksi elämää jumalalle, joka kertoo kahdesta Krishnalle elämänsä omistaneesta etsijästä.  Toinen varsin merkittävän tuotantotuen saaja on romanikerjäläisten ja suomalaisten auttajien suhdetta kuvaava Hanna Maylettin Kerjäläisen laulu.

”Valmistelutukea saaneista odotan paljon Ilkka Ilkareen kuuden vuoden seurantaan perustuvalta Joki on kohtalon kehto -dokumenttielokuvalta, jonka tapahtumapaikka on Ounasjoen mutkassa”, Korhonen kertoo. ”Sitä voi luonnehtia dokumentaariseksi Kahdeksan surmanluotia -elokuvaksi.” Uutena ilmaisumuotona tuettiin dokumentaarista animaatiota, kun Juho Horttanaisen Tahra-elokuvalle myönnettiin valmistelutukea.

”Olen myös iloinen, että tuotantoyhtiö Making Movies löysi lyhytelokuvan hankalassa levitystilanteessa uuden levitystavan”, Korhonen sanoo. ”AVEKin tukema ja Antti Heikki Pesosen ohjaama lyhytelokuva Tsägäateria leviää keväällä pitkän elokuvan alkukuvana.” 

Marian ilmestys muuntui mediataiteeksi

AVEKin mediataiteen tukea myönnettiin syksyn aikana kohdeapurahoina ja tuotantotukena 125 540 euroa sekä käsikirjoitustukena 5 500 euroa. Yhteensä tuettiin 39:ää hanketta.

Mediataidetukea sai muun muassa Eija-Liisa Ahtila Marian ilmestys -elokuvateoksen 3-kanavaisen installaatioversion tuotantokustannuksiin. Teoksessa esitetään uudelleen liikkuvan kuvan keinoin yksi kristillisen ikonografian keskeisistä maalauksista. Installaatioteos on parhaillaan esillä Pariisissa ja Galleria Heinossa, Helsingissä.

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun