Siirry sisältöön

Avek

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Avek

AVEK-palkinto taiteilija-kuraattori Juha Huuskoselle

10.9.2009

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin myöntämän AVEK-palkinnon on saanut taiteilija-kuraattori Juha Huuskonen. Mediataiteelle kohdennettu, nykyisin 15 000 euron arvoinen palkinto jaettiin tänään AVEKin kauden avajaisissa Mediakeskus Lumeessa. AVEK-palkinto myönnettiin kuudetta kertaa.

Helsingissä asuva Juha Huuskonen (1974) on paitsi mediataiteen tekijä myös alan tapahtumien tuottaja ja kuraattori. Huuskonen on vuonna 1998 käynnistyneen katastro.fi-kollektiivin perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja. Hän oli mukana perustamassa kokeellisen musiikin ja elokuvan Avanto-festivaalia vuonna 2000 ja kehitti vuosina 2002–2003 Nifcan pohjoismaista mediataiteen residenssitoimintaa. Vuonna 2002 Huuskonen perusti Petri Lievosen kanssa elektronisen taiteen PixelACHE-festivaalin, jota hän on myös kuratoinut. Lisäksi Huuskonen on toiminut muun muassa Taideteollisen korkeakoulun vuoden 2009 The Master of Arts Festival (MoA) -tapahtuman kuraattorina.

Huuskosen omista mediataideteoksista tuoreimpia ovat Mouse Labour (yhdessä Tuomo Tammenpään kanssa 2006–2007), PLAN*B for Arkadianmäki (2004–2005) ja Roosa (2002). Huuskonen on myös ollut keskeisessä osassa monien muiden töiden toteutuksessa. Näistä viimeisin on HeHe taiteilijakaksikon (Helen Evans & Heiko Hansen) Ars Electronica -palkittu ympäristötaideteos Vihreä Pilvi, jossa Huuskonen teki osan vaativaa ohjelmakoodia, kuratoi teoksen Pikseliähkyyn ja loi taiteilijoiden kanssa yhteistyösuhteen Helsingin Energian kanssa.

AVEK-palkinnon saajasta päätti palkintoraadin ehdotuksesta AVEKin johtokunta. Raadin puheenjohtajana toimi Salfordin yliopioston AHRC Reseach Fellow Tapio Mäkelä ja muina jäseninä Espoon kulttuurijohtaja Georg Dolivo sekä Turun museotoimen apulaisjohtaja, kuvataidejohtaja Päivi Kiiski.

Palkintoraati korosti Huuskosen valinnassa hänen luovaa tuottajuuttaan, joka mediataiteen kentässä ilmenee niin taiteilijan, kuraattorin, tuottajan kuin ohjelmoijan profiileina. Myös Huuskosen rooli Suomen mediataiteen verkostuneen tuotantokulttuurin luojana ja sosiaalisena moderaattorina nousi raadin lausunnossa esiin. Huuskoselle annetun AVEK-palkinnon todetaankin olevan ”samalla tunnustus hänen työryhmilleen, organisaatioilleen ja sille yhteisölliselle sisulle, jolla viime vuosikymmenen tapahtumat ja teokset on tuotettu”.

 

AVEK-PALKINNON SAANEET 2004–2009

mediataiteilija Heidi Tikka (8.9.2004)

mediataiteilija Hanna Haaslahti (6.9.2005)

mediataiteilija Pekka Sassi (7.9.2006)

taiteilija Adel Abidin (6.9.2007)

taiteilija Pia Lindman (11.9.2008)

taitelija-kuraattori Juha Huuskonen (10.9.2009)

 

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston yhteydessä toimiva Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK tukee tekijänoikeusvaroilla audiovisuaalista kulttuuria. Varat ovat pääasiassa peräisin hyvitysmaksusta, jota peritään muun muassa dvd-levyistä ja digitaalisista videotallentimista. AVEK myöntää tukea elokuvan eri lajityyppien kehittelyyn ja kulttuurivientiin, audiovisuaalisen alan tekijöiden jatko- ja täydennyskoulutukseen sekä festivaalien ja tapahtumien järjestämiseen. Lisäksi AVEK tukee lyhyt-, dokumentti- ja animaatioelokuvien sekä mediataideteosten tuotantoa.

 

Lisätietoja:
AVEKin pääsihteeri Juha Samola, 09 4315 2351, www.kopiosto.fi/avek

Juha Huuskonen, 040 570 9617, juhuu(at)juhuu.nu, www.juhuu.nu 

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun