Siirry sisältöön

Avek

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Avek

AVEK tuki kotimaista av-alaa 2,3 miljoonalla eurolla

22.6.2010

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK on tehnyt kuluvan toimikautensa viimeiset tukipäätökset. Toimikaudellaan 2009–2010 AVEK jakoi kokonaisuudessaan lähes 2,3 miljoonaa euroa erilaisina tukina.

AVEKin jakamasta kokonaissummasta lyhyt- ja dokumenttielokuvien tuotantotukea oli 1 007 500 euroa ja käsikirjoitustukea 93 000 euroa. Tv-sarjojen käsikirjoittamiseen myönnettiin 60 000 euroa ja elokuvahankkeiden ennakkovalmisteluun tarkoitettua Vieteri-tukea 222 300 euroa. Mediataiteen tukea jaettiin 345 865 euroa.

Lisäksi AVEK on myöntänyt tukea tekijöiden täydennyskoulutukseen, kulttuurivientiin sekä tapahtumien järjestämiseen yhteensä 561 818 euroa.

Sadan tuetun mediataidehankkeen joukossa ovat muun muassa Mika Taanilan videoinstallaatiot, joissa kuvan projisoinnista rakennetaan veistoksellinen tapahtuma. Täydellisen pimennyksen vyöhyke -teoksessa projisoitujen, epäsynkronisten kuvien avulla tarkastellaan tieteellisen mittaamisen epävarmuutta ja riippuvuutta käytetyistä laitteista. Taanilan installaatiot ovat nähtävissä Helsingissä Galleria Heinossa 12.6.–4.7.2010.

Lyhyt- ja dokumenttielokuvien tuotantotukea myönnettiin 137 hakemuksen joukosta yhteensä 62 hankkeelle.  Tuettujen joukossa on Eija-Liisa Ahtilan kokeellinen lyhytelokuva Marian ilmestys. Se pohjautuu Luukkaan evankeliumin tarinaan, jossa enkeli Gabriel ilmestyy Marialle ja kertoo tämän synnyttävän Jumalan Pojan. Teos yhdistää fiktiivistä ja dokumentaarista elokuvaa: kuvauksia taltioiva materiaali yhdistyy ilmestystapahtuman uudelleenkerrontaan.

AVEKin tuotantotukea sai myös Markku Lehmuskallion Kaksikymmentäseitsemän ihmisen kuvaa, joka on dokumenttielokuva kalliomaalauksista ja ihmisen kuvasta niissä. ”Elokuvassa tuodaan esiin Suomen ja maailman kalliopiirroksia niin, että eteemme avautuu näkymä ihmisestä, joka on kaikkea muuta kuin alkeellinen”, AVEKin tuotantoneuvoja Pia Andell kertoo. Itselleen uutena ilmaisukeinona Lehmuskallio ottaa elokuvaansa mukaan animaation.

Kevään kiinnostavia tuen saajia olivat dokumentaristit Jukka Eggert, Jouko Aaltonen ja Teemu Nikki. Eggertin episodein etenevä Jahti-elokuva kertoo monelta kannalta citykani-ilmiöstä ja kahdesta henkilöstä, jotka tutustuvat haulikon käyttöön. Aaltosen Turku 2011 -hankkeisiin kuuluva Taistelu Turusta pohtii Suomen vanhimman kaupungin rakennuskannan systemaattista tuhoa ja suomalaista miljööpolitiikkaa. Nikin tragikoominen Play God on elokuva elokuvanteosta: ohjaajan lapsuuden suuren unelman, suomalaisen scifi-action-splatter-elokuvan toteuttamisesta, siinä epäonnistumisesta ja romahduksesta selviämisestä.

AVEKin toimikausi on heinäkuun alusta seuraavan kesäkuun loppuun.

 

Lisätietoja antavat:

Tuotantoneuvoja, Pia Andell, pia.andell@avek.kopiosto.fi, 09 4315 2352

Tuotantoneuvoja, Heidi Tikka, heidi.tikka@avek.kopiosto.fi, 09 4315 2356

Pääsihteeri, Juha Samola, juha.samola@avek.kopiosto.fi, 09 4315 2351

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun