Från CreaDemo-programmet beviljas stöd till utvecklingsprojekt inom kreativa branscher och kulturentreprenörsskap.
Tidsplan för ansökan
- Ansökningstiden startar 2.5.2002 och avslutas 5.8.2022. kl. 16.00.
- Två informationstillfällen för ansökningen ordnas:
18.5. kl. 10–11.30 är allmän information.
15.6. kl. 10–12 är en ansökningsklinik, som du kan komma till med en ansökan som du ännu inte fyllt i klart. Skicka dina frågor i förhand till oss. Anmälan öppnas senare på våren. - Besluten publiceras i oktober.
- Projektrapporten och stödets slutredovisning ska skickas in i enlighet med avtalet, som upprättas med AVEK, dock senast 15.12.2023.
Vart
CreaDemo-stöd beviljas för produktutvecklingsprojekt, i vilka man eftersöker nya produkt- och serviceinnovationer inom kreativa branscher och kulturentreprenörskap. Projekten kan vara samarbeten mellan företag, yrkeskunniga inom branschen eller föreningar som utövar affärsverksamhet, eller nätverk och andra samarbetsformer dessa emellan. Syftet med anslaget är att ge upphov till en ny produkt, metod eller tjänst, som baseras på eller utnyttjar kreativ kompetens.
Projekt som stöds kan vara från olika kreativa och kulturbranscher, och de kan även användas för att främja produktifieringen och utsläppande på marknaden av produkter och tjänster inom kreativa branscher.
Stöd kan beviljas till framställande av demon, piloten eller prototypen, eller planeringen av konceptet.
Det totala stödbeloppet för programmet CreaDemo bekräftas årligen i undervisnings- och kulturministeriets beslut om beviljat statligt stöd till AVEK.
För vem
Demo-, proto- och pilotstödet kan fram till att ansökningstiden avslutas beviljas för företag som är registrerade och har rättshandlingsförmåga, bortsett från firma.
Konceptstöd kan även beviljas till en firma, en privatperson och en arbetsgrupp. Arbetsgruppens utsedda ansvarsperson fungerar som den sökande.
Demo-, proto- och pilotstöd
Syftet med demostöden är att utveckla en innehållsplan till en demo eller pilot, med vilken projektet kan presenteras bland annat för finansiärer och distributörer, för produktion på kommersiell skala.
I bedömningen av ansökningarna tar man utöver målet, även hänsyn till:
- innehålls- och utvecklingsplanen för demon
- projektets planerade intjäningslogik
- marknadsförings- och/eller distributionsplanen för en färdig produkt
- nyhetsvärdet för innehållet eller projektet som utvecklas eller någon annan innehållsmässig innovation
- konkurrensanalysen, så att projektet jämförs med eventuella nationella eller internationella motsvarande produkter eller innehåll som redan finns på marknaden
- demons eller pilotens kostnadsberäkning och en bedömning av kostnaderna för den slutliga produkten
- stabiliteten i företagets ekonomiska situation
- den sökandes tidigare erfarenhet av motsvarande verksamhet
Den sökande kan även begära som stöd i sitt projekt en bedömning eller ett utlåtande av företagets andra finansiärer, till exempel närings-, trafik- och miljöcentralen, Business Finland, ett kommunalt eller regionalt näringsbolag/näringsverksamhet, Nyföretagscentrum eller motsvarande. Den sökande ska själv begära rekommendationen i god tid och bifoga den till ansökan. En lista över NTM-centralernas kontaktpersoner för demostöd, som beviljats av AVEK.
Konceptstöd
Syftet med konceptstöd är att utveckla idén med innehållsprojektet till ett färdigt koncept.
I bedömningen av ansökningarna tar man utöver målet, även hänsyn till:
- innehålls- och utvecklingsplanen för konceptet
- en plan för fortsatt utveckling av konceptet
- den sökandes tidigare erfarenhet
Finansiering och begränsningar
Demo-, proto- och pilotstöden uppgår till 10 000 eller 20 000 euro, beroende på projektets omfattning. Till konceptplaneringen beviljas ett stöd om 5 000 euro.
Demo- och pilotstöd får täcka högst 80 procent av de godkända utgifterna för projektet som ges stöd.
Som projektkostnader godkänns kostnader som har realiserats för de utgiftsposter som angivits i ansökan, efter att ansökan lämnades in.
Understödet får tillsammans med övriga offentliga stöd inte överskrida beloppet för godtagbara utgifter.
Understöden härrör från specialanslaget avsett för verkställande av programmet CreaDemo, som undervisnings- och kulturministeriet beviljade till AVEK och som är ett de minimis-stöd enligt EU:s regler om statligt stöd (stöd av mindre betydelse). De minimis-stödens maximala belopp för ett företag får vara 200 000 euro under tre på varandra följande skatteår.
CreaDemo-stöden är skattepliktig inkomst för företag och privatpersoner. Mottagaren av stödet måste se till att deklarera det beviljade stödet för skatteförvaltningen.
Mottagaren av stödet ska ta reda på om hen har skyldighet att efterleva lagen om offentlig upphandling och koncession, och ta hänsyn till detta i sin verksamhet. Även mottagare av stöd som inte hör till staten, en kommun eller en församling kan vara skyldig att konkurrensutsätta sitt projekt med förfaringssätt i enlighet med lagen om offentlig upphandling och koncession (29.12.2016/1397).
Beslut
CreaDemo-ansökningar bedöms av en sakkunniggrupp. Stöden är behovsprövade. Bedömningen av projektansökan baseras på en totalbedömning, i vilken man tar hänsyn till målen och genomförandeplanen för projektet, som det sökande företaget har planerat, i relation till målen för CreaDemo-programmet. Dessutom tas hänsyn till företagsverksamhetens innehållsmässiga, funktionella och yrkesmässiga kvalitet.
I bedömningen uppmärksammas även eventuella tidigare mottagna CreaDemo-stöd och deras genomförande samt genomslag.
Dessutom tas i bedömningen hänsyn till undervisnings- och kulturministeriets strategiska genomslagsmål och förpliktelser samt allmänna förutsättningar för beviljande av statligt stöd.
AVEK:s styrelse bekräftar sakkunniggruppens beslut. De sökande meddelas om besluten per e-post. Beslutet syns även i AVEK:s ansökningssystem.
Förhinder för beviljande av stöd
Ansökan avvisas om den inkommer efter den utsatta tidsfristen.
Sökande ska ha ombesörjt rapporteringen av tidigare mottagna stöd från AVEK.
Stöd beviljas inte
- för ansökningar som inkommer efter att ansökningstiden har löpt ut
- för företagets basverksamhet, fasta kostnader, marknadsföring eller anskaffning av basprogram och -anordningar.
- retroaktivt för kostnader som har uppstått innan ansökan lämnades in och inte för projekt, som redan är i pilot- eller demoskedet eller för redan utförd produktutveckling.
- för utarbetande av läromaterial för allmänbildande, yrkesmässig eller högskoleutbildning
- för enkom teknikorienterade projekt
- för färdigställande och produktion av ett enskilt verk
- för utvecklingsprojekt gällande nätbutiker och marknadsföringsinnehåll eller -tjänster
- för examensarbeten eller utveckling av dem
- produktutvecklingsprojekt som utförs för det sökande företagets kunds räkning
Från anslaget stöds inte produktifiering av kulturturism, för vilket det vid undervisnings- och kulturministeriet finns ett separat allokerat anslag.
Övrig finansiering/självfinansieringsandel
Minst 20 procent av de totala kostnaderna för demon/piloten ska bestå av annat än finansiering som har beviljats av AVEK. Som finansiering godkänns förutom det sökande företagets externa finansiering, även företagets självfinansiering.
Som en del av självfinansieringen godkänns även den sökandes egna arbetskostnader eller användning av egen utrustning – som timpris för det egna arbetet kan man tillämpa nominella 19 euro/h och användningen av egen utrustning är max. 60 procent av hyrespriset för motsvarande utrustning. Rapporteringen ska innehålla timuppföljning av det egna arbetet.
Konceptstöden förutsätter inte en egen eller annan finansieringsandel.
Ansökningsförfarande
CreaDemo-projektansökan utarbetas i AVEK:s elektroniska ansökningssystem. Personen som gör ansökan ska ha namnteckningsrätt för organisationen.
Kom ihåg att utöver detta ansökningsmeddelanden även läsa stödanvisningarna längst ned på sidan.
Vid första inloggningen registrerar sig det sökande företaget i systemet. Det lönar sig att registrera sig i systemet med en personlig e-postadress, inte till exempel den allmänna adressen till en organisation.
Efter registreringen skapas ett nytt organisationskonto på sidan Gör en ansökan. Organisationens administratör får rollen som ”ägare” till kontot. Som ägare till en organisation kan du lägga till andra användare som medlemmar i organisationen och vid behov även ta bort dem.
Om det sökande företaget har icke-slutförda, finansierade projekt hos AVEK, görs i ansökningssystemet först en begäran om att ansluta till företagets/organisationens uppgifter. Begäran görs på sidan Gör en ansökan, med knappen Anslut till organisation. Begäran behandlas i AVEK. Efter godkännandet är det möjligt att göra en ansökan.
Ansökan
På ansökningsblanketten anges företagets basuppgifter.
Dessa omfattar företagets näringsgrensklassificering med ett nummer som du kan kontrollera i Företags- och organisationsdatasystemet.
Anvisning för hur ansökan fylls i:
Ansökans rubrik:
Projektets namn eller annan specifik beskrivning
Stödets användningsändamål kortfattat och lättbegripligt (max. 300 tecken):
Kort beskrivning av projektet i ett publicerbart format.
Typ av kreativ bransch:
Kryssa i ett alternativ.
Stöd som ansöks:
Stödbelopp som söks från AVEK.
Projektets totala budget:
Budget, det vill säga kostnadsberäkningens totalbelopp för demon, proton, piloten eller konceptet. Stödet från AVEK får vara högst 80 procent av den totala budgeten.
Specifikation av projektets kostnadsberäkning:
Specifikation av kostnader med anknytning till projektet. Specifikationen kan göras direkt i blanketten eller som separat bilaga, genom att använda AVEK:s kostnadsberäkningsmall eller den sökandes egen kostnadsberäkningsmall.
Mer omfattande beskrivning av innehållet (max. 5 000 tecken)
Demo-, proto- och pilotstöd: beskrivning av projektet eller annan innehålls- eller produktutvecklingsplan för det.
Konceptstöd beskrivning av projekt eller annan innehålls- eller produktutvecklingsplan eller tidsplan för konceptarbetet
Arbetsplan (max. 5 000 tecken)
Demo-, proto- och pilotstöd
- motiveringar till behovet av demon/piloten som har sökts
- produktionsplan och tidsplan för demon/piloten
- marknadsförings- och distributionsplan
- finansieringsplan, såvida den inte anges i en separat bilaga
Konceptstöd: utredning av tidigare verksamhet/CV:n för privatpersoner eller sökande i en arbetsgrupp
Bilagor:
- Intyg på betalda skatter/skatteskuldsintyg (obligatorisk bilaga)
- Den senaste verksamhets- och revisionsberättelsen. Om bolagsformen inte förpliktigar till obligatorisk rapportering, räcker det med en fritt formulerad ekonomisk utredning. (obligatorisk, övrig bilaga)
- specifikation av övrig finansiering och eventuell självfinansiering (obligatorisk bilaga för demostöd)
- Eventuell rekommendation (övrig bilaga)
Som bilaga kan man bifoga annat material som man anser vara nödvändigt med tanke på ansökan, även länkar till visuellt material.
STÖDANVISNINGAR
Syftet med och randvillkor för stödet
Från CreaDemo-programmet beviljas stöd till utvecklingsprojekt inom kreativa branscher och kulturentreprenörsskap.
Stöden beviljas från specialanslaget avsett för verkställande av programmet CreaDemo, som undervisnings- och kulturministeriet beviljade till AVEK och som är ett de minimis-stöd enligt EU:s regler om statligt stöd (stöd av mindre betydelse). De minimis-stödens maximala belopp för ett företag får vara 200 000 euro under tre på varandra följande skatteår.
Stödet får vara högst 80 procent av projektets totala kostnader. Projektets övriga finansiering kan vara förutom det sökande företagets externa finansiering, även företagets självfinansieringsdel. Som en del av självfinansieringen godkänns även den sökandes egna arbetskostnader eller användning av egen utrustning – som timpris för det egna arbetet kan man tillämpa nominella 19 euro/h och användningen av egen utrustning är max. 60 procent av hyrespriset för motsvarande utrustning. Rapporteringen ska innehålla timuppföljning av det egna arbetet.
Stödet får endast användas för det syfte som det har beviljats för och under de villkor som har specificerats i avtalet, som upprättas med mottagaren i samband med beviljandet av stödet.
CreaDemo-stöden är skattepliktig inkomst för företag och privatpersoner. Mottagaren av stödet måste se till att deklarera det beviljade stödet för skatteförvaltningen.
Mottagaren av stödet ska ta reda på om hen har skyldighet att efterleva lagen om offentlig upphandling och koncession, och ta hänsyn till detta i sin verksamhet. Även mottagare av stöd som inte hör till staten, en kommun eller en församling kan vara skyldig att konkurrensutsätta sitt projekt med förfaringssätt i enlighet med lagen om offentlig upphandling och koncession (29.12.2016/1397).
Avtalsförfarande
För det beviljade stödet görs ett skriftligt stödavtal eller en förbindelse med stödtagaren i ansökningssystemet.
Stödbeslutet är bindande när stödtagaren med sin underskrift har godkänt stödavtalet/förbindelsen och betalningsraterna i ansökningssystemet.
Om stödavtalet/förbindelsen inte görs inom tre månader från stödbeslutet så förfaller stödbeslutet.
Avtalet kan hävas och stödet återkrävas:
- om stödet inte används inom överenskommen tid eller för det ändamål som godkänts.
- om stödtagaren har gett AVEK vilseledande information som har påverkat beviljandet av stöd eller den fortsatta utbetalningen.
- om slutredovisningen inte lämnas in inom utsatt tid och i överenskommen form, och stödtagaren inte har kommit överens om ett nytt förfarande med AVEK.
När kostnaderna underskrider den budget som stått som grund för stödavtalet kan även beloppet på stödet från AVEK minskas i samma förhållande och skillnaden återkrävas, om det resterande stödbeloppet inte räcker för att täcka underskridningen.
Utbetalning
Stödet utbetalas i två eller flera rater. Mottagaren av stödet begär betalningsrater i ansökningssystemet, betalningsraterna är förknippade med en rapporteringsskyldighet och den sista raten utbetalas efter slutrapporten, och dess storlek uppgår till minst 20 procent av stödet.
CreaDemo-stödets rapportering
En slutredovisning utarbetas om användningen av stödet i enlighet med slutredovisningsdatumet i avtalet/förbindelsen. Slutredovisningen görs i AVEK:s ansökningssystem.
Konceptstöd – uppgifter som begärs i slutredovisningen:
- Kort beskrivning
Ange en kort beskrivning av det förverkligade innehållet, som även ska vara i ett publicerbart format. - Skriftlig rapport om innehållet
Hur innehållet och målen uppnås med bidraget, avvikelser från planer och deras inverkan på ekonomin. Konceptplan. När konceptplanen är mer omfattande, kan den även skickas som bilaga. - Ekonomisk redovisning och planer för fortsättningen
Stödets inverkan och betydelse, fortsatta planer för projektet. - Bifoga annat nödvändigt material, till exempel bilder.
Demo- och pilotstöd – uppgifter som begärs i slutredovisningen:
- Kort beskrivning
Ange en kort beskrivning av det förverkligade innehållet, som även ska vara i ett publicerbart format. - Skriftlig rapport om innehållet
Hur innehållet och målen uppnås med bidraget, avvikelser från planer och deras inverkan på ekonomin. Sammanfattning av innehållet i det genomförda projektet. - Ekonomisk redovisning och planer för fortsättningen
Stödets inverkan och betydelse, fortsatta planer för projektet, inklusive en uppskattning av stödets betydelse för företagets verksamhet.
En utredning av användningen av stödet ges i samma format som användningen har presenterats vid ansökan om stöd.
Slutredovisningens bilagor:
- Slutredovisningsrapport. Skriftlig rapport över genomförandet av projektet. Obligatorisk bilaga.
- Ekonomisk redovisning. Den ekonomiska redovisningen ska baseras på bokföring och bokföraren ska bekräfta den med sin signatur. Redovisningen ska omfatta projektets samtliga kostnader, AVEK:s stöd får täcka högst 80 procent av de förverkligade kostnaderna. Den ekonomiska redovisningen ska även innehålla annan förverkligad finansiering. Obligatorisk bilaga.
- Redovisning av självfinansiering. Om egen arbetstid har använts i självfinansieringen, ska redovisningen även innehålla en rapport av arbetstidsuppföljningen. Obligatorisk bilaga, såvida projektet har en självfinansieringsdel.
- Utlåtande från revisor. Utlåtandet är obligatoriskt om det totala stödet som AVEK beviljat projektet är 20 000 euro eller mer.
- Bilder. Bildmaterial förknippat med projektet. Ej obligatoriskt.
- Länkar. Länkar förknippade med projektet. Ej obligatoriska.
CreMa-stöd beviljas för inledning av många olika slags pilotprojekt med kreativa branscher och industri- och servicebranscher samt övriga branscher.
Tidsplan för ansökan
- Ansökningstiden startar 2.5.2022 och avslutas 5.8.2022. kl. 16.00.
- Två informationstillfällen för ansökningen ordnas:
18.5. kl. 10–11.30 är allmän information.
15.6. kl. 10–12 är en ansökningsklinik, som du kan komma till med en ansökan som du ännu inte fyllt i klart. Skicka dina frågor i förhand till oss. Anmälan oppnäs senare på våren. - Besluten publiceras i oktober.
- Projektrapporten och stödets slutredovisning ska skickas in i enlighet med avtalet, som upprättas med AVEK, dock senast 15.12.2023.
Vart
CreMa-stödet beviljas för projekt som
- ger upphov till nya produkter, tjänster eller verksamhetsmodeller
- bidrar till att förbättra samarbete mellan olika branscher och i synnerhet till samordning av kreativ kompetens och annan företagskompetens samt kreativ nu affärsverksamhet
- utvecklar företagande inom kreativa branscher
De projekt som stöds ska ha en betydlig inverkan på företagens affärsverksamhet. Projekten ska vara innovativa och i regel betydande ur företagens perspektiv.
Projekt som stöds kan vara från olika kreativa och kulturbranscher, och de kan även användas för att främja produktifieringen och utsläppande på marknaden av produkter och tjänster inom kreativa branscher.
CreMa-stödet är en del av AVEK:s stöd till de kreativa branscherna och det totala stödbeloppet bekräftas årligen i undervisnings- och kulturministeriets beslut om beviljat statligt stöd till AVEK.
För vem
CreMa-stöd kan fram till att ansökningstiden avslutas beviljas för företag, eller nätverk bestående av flera företag, inom den kreativa branschen som är registrerade och har rättshandlingsförmåga. I projektet ska samarbetsparterna i första hand bestå av minst ett industri-, service- eller annat företag inom den kreativa branschen, eller ett nätverk av sådana företag, men även nätverksprojekt företag inom den kreativa branschen emellan tas i beaktande.
Syftet med stödet är att inleda pilotprojekt med kreativa branscher och industri- och servicebranscher samt övriga branscher.
I bedömningen av ansökningarna tar man utöver målet för branschmångfalden, även hänsyn till:
- innehålls- och utvecklingsplanen för projektet
- projektets planerade intjäningslogik
- hur produkten eller tjänsten som utvecklas ska produktifieras
- marknadsförings- och/eller distributionsplanen för en färdig produkt eller tjänst
- nyhetsvärdet för innehållet eller projektet som utvecklas eller någon annan innehållsmässig innovation
- konkurrensanalysen, så att projektet jämförs med eventuella nationella eller internationella motsvarande produkter eller innehåll som redan finns på marknaden
- demons eller pilotens kostnadsberäkning och en bedömning av kostnaderna för den slutliga produkten
- stabiliteten i företagets ekonomiska situation
- den sökandes tidigare erfarenhet av motsvarande verksamhet
Den sökande kan även begära som stöd i sitt projekt en bedömning eller ett utlåtande av företagets andra finansiärer, till exempel närings-, trafik- och miljöcentralen, Business Finland, ett kommunalt eller regionalt näringsbolag/näringsverksamhet, Nyföretagscentrum eller motsvarande. Den sökande ska själv begära rekommendationen i god tid och bifoga den till ansökan. En lista över NTM-centralernas kontaktpersoner för demostöd, som beviljats av AVEK.
Finansiering och begränsningar
Projektstöden uppgår till 10 000 eller 20 000 euro, beroende på projektets omfattning.
CreMa-stöd får täcka högst 80 procent av de godkända utgifterna för projektet som ges stöd.
Som projektkostnader godkänns kostnader som har realiserats för de utgiftsposter som angivits i ansökan, efter att ansökan lämnades in.
Understödet får tillsammans med övriga offentliga stöd inte överskrida beloppet för godtagbara utgifter.
Stöden härrör från specialanslaget avsett för verkställande av demostöden för kreativa branscher, som undervisnings- och kulturministeriet beviljade till AVEK och som är ett de minimis-stöd enligt EU:s regler om statligt stöd (stöd av mindre betydelse). De minimis-stödens maximala belopp för ett företag får vara 200 000 euro under tre på varandra följande skatteår.
CreMa-stöden är skattepliktig inkomst för företag och privatpersoner. Mottagaren av stödet måste se till att deklarera det beviljade stödet för skatteförvaltningen.
Mottagaren av stödet ska ta reda på om hen har skyldighet att efterleva lagen om offentlig upphandling och koncession, och ta hänsyn till detta i sin verksamhet. Även mottagare av stöd som inte hör till staten, en kommun eller en församling kan vara skyldig att konkurrensutsätta sitt projekt med förfaringssätt i enlighet med lagen om offentlig upphandling och koncession (29.12.2016/1397).
Beslut
CreMa-ansökningar bedöms av en sakkunniggrupp. Stöden är behovsprövade. Bedömningen av projektansökningar baseras på en totalbedömning, i vilken man tar hänsyn till målen och genomförandeplanen för projektet, som det sökande företaget har planerat, i relation till målen för CreaMa-programmet. Dessutom tas hänsyn till företagsverksamhetens innehållsmässiga, funktionella och yrkesmässiga kvalitet.
I bedömningen uppmärksammas även eventuella tidigare mottagna CreMa-stöd och deras genomförande samt genomslag.
Dessutom tas i bedömningen hänsyn till undervisnings- och kulturministeriets strategiska genomslagsmål och förpliktelser samt allmänna förutsättningar för beviljande av statligt stöd.
AVEK:s styrelse bekräftar sakkunniggruppens beslut. De sökande meddelas om besluten per e-post. Beslutet syns även i AVEK:s ansökningssystem.
Förhinder för beviljande av stöd
Ansökan avvisas om den inkommer efter den utsatta tidsfristen.
Sökande ska ha ombesörjt rapporteringen av tidigare mottagna stöd från AVEK.
Stöd beviljas inte
- för ansökningar som inkommer efter att ansökningstiden har löpt ut
- för företagets basverksamhet, fasta kostnader, marknadsföring eller anskaffning av basprogram och -anordningar.
- retroaktivt för kostnader som har uppstått innan ansökan lämnades in, eller för projekt, som redan är i pilot- eller demoskedet eller för redan utförd produktutveckling.
- för utarbetande av läromaterial för allmänbildande, yrkesmässig eller högskoleutbildning
- för enkom teknikorienterade projekt
- för färdigställande och produktion av ett enskilt verk
- för utvecklingsprojekt gällande nätbutiker och marknadsföringsinnehåll eller -tjänster
- för examensarbeten eller utveckling av dem
- produktutvecklingsprojekt som utförs för det sökande företagets kunds räkning
Från anslaget stöds inte produktifiering av kulturturism, för vilket det vid undervisnings- och kulturministeriet finns ett separat allokerat anslag.
Övrig finansiering/självfinansieringsandel
Minst 20 procent av de totala kostnaderna för demon/piloten ska bestå av annat än finansiering som har beviljats av AVEK. Som finansiering godkänns förutom det sökande företagets externa finansiering, även företagets självfinansiering.
Som en del av självfinansieringen godkänns även den sökandes egna arbetskostnader eller användning av egen utrustning – som timpris för det egna arbetet kan man tillämpa nominella 19 euro/h och användningen av egen utrustning är max. 60 procent av hyrespriset för motsvarande utrustning. Rapporteringen ska innehålla timuppföljning av det egna arbetet.
Det är önskvärt, men inte ett krav, att även ett partnerföretag inom en annan bransch ekonomiskt deltar i projektkostnaderna.
Ansökningsförfarande
CreMa-projektansökan utarbetas i AVEK:s elektroniska ansökningssystem. Personen som gör ansökan ska ha namnteckningsrätt för organisationen.
Kom ihåg att utöver detta ansökningsmeddelanden även läsa stödanvisningarna längst ned på sidan.
Vid första inloggningen registrerar sig det sökande företaget i systemet. Det lönar sig att registrera sig i systemet med en personlig e-postadress, inte till exempel den allmänna adressen till en organisation.
Efter registreringen skapas ett nytt organisationskonto på sidan Gör en ansökan. Organisationens administratör får rollen som ”ägare” till kontot. Som ägare till en organisation kan du lägga till andra användare som medlemmar i organisationen och vid behov även ta bort dem.
Om det sökande företaget har icke-slutförda, finansierade projekt hos AVEK, görs i ansökningssystemet först en begäran om att ansluta till företagets/organisationens uppgifter. Begäran görs på sidan Gör en ansökan, med knappen Anslut till organisation. Begäran behandlas i AVEK. Efter godkännandet är det möjligt att göra en ansökan.
Ansökan
På ansökningsblanketten anges företagets basuppgifter.
Dessa omfattar företagets näringsgrensklassificering med ett nummer som du kan kontrollera i Företags- och organisationsdatasystemet.
Anvisning för hur ansökan fylls i:
Ansökans rubrik:
CREMA som rubrik för projektet: och projektets namn eller annan specificerande beskrivning.
Stödets användningsändamål kortfattat och lättbegripligt (max. 300 tecken):
Kort beskrivning av projektet i ett publicerbart format.
Typ av kreativ bransch:
Välj
- DigiDemo – om produkten eller tjänsten som utvecklas är förknippad med digitala innehåll
- CreaDemo – om produkten eller tjänsten som utvecklas är förknippad med övriga produkter inom kulturentreprenörskap eller den kreativa branschen
Stöd som ansöks:
Stödbelopp som söks från AVEK, 10 000 eller 20 000 euro
Projektets totala budget:
Projektets budget, det vill säga kostnadsberäkningens totalbelopp i detta skede. Stödet från AVEK får vara högst 80 procent av den totala budgeten.
Specifikation av projektets kostnadsberäkning:
Specifikation av kostnader med anknytning till projektet. Specifikationen kan göras direkt i blanketten eller som separat bilaga, genom att använda AVEK:s kostnadsberäkningsmall eller den sökandes egen kostnadsberäkningsmall.
Mer omfattande beskrivning av innehållet (max. 5 000 tecken)
beskrivning av projekt eller annan innehålls- eller produktutvecklingsplan
Arbetsplan (max. 5 000 tecken)
- motivering för behovet av projektet
- produktionsplan och tidsplan för projektet
- marknadsförings- och distributionsplan
- finansieringsplan, såvida den inte anges i en separat bilaga
- plan för mångprofessionellt samarbete
Bilagor:
- Intyg på betalda skatter/skatteskuldsintyg (obligatoriskt)
- Den senaste verksamhets- och revisionsberättelsen. Om bolagsformen inte förpliktigar till obligatorisk rapportering, räcker det med en fritt formulerad ekonomisk utredning. (obligatorisk, övrig bilaga)
- Specifikation av övrig finansiering och eventuell självfinansiering (obligatorisk)
- Skriftlig förbindelse till projektet för företag/nätverk inom den kreativa branschen eller någon annan bransch som är samarbetspartner (obligatorisk)
- Eventuell rekommendation (övrig bilaga)
- Som bilaga kan man bifoga annat material som man anser vara nödvändigt med tanke på ansökan, även länkar till visuellt material.
STÖDANVISNINGAR
Syftet med och randvillkor för stödet
CreMa-programmets mål är att bevilja stöd för inledning av pilotprojekt med kreativa branscher och industri- och servicebranscher samt övriga branscher.
Stöden beviljas från specialanslaget avsett för verkställande av demostödsprogrammet för kreativa branscher, som undervisnings- och kulturministeriet beviljade till AVEK och som är ett de minimis-stöd enligt EU:s regler om statligt stöd (stöd av mindre betydelse). De minimis-stödens maximala belopp för ett företag får vara 200 000 euro under tre på varandra följande skatteår.
Stödet får vara högst 80 procent av projektets totala kostnader. Projektets övriga finansiering kan vara förutom det sökande företagets externa finansiering, även företagets självfinansieringsdel. Som en del av självfinansieringen godkänns även den sökandes egna arbetskostnader eller användning av egen utrustning – som timpris för det egna arbetet kan man tillämpa nominella 19 euro/h och användningen av egen utrustning är max. 60 procent av hyrespriset för motsvarande utrustning. Rapporteringen ska innehålla timuppföljning av det egna arbetet.
Stödet får endast användas för det syfte som det har beviljats för och under de villkor som har specificerats i avtalet, som upprättas med mottagaren i samband med beviljandet av stödet.
CreMa-stöd är skattepliktig inkomst för företaget. Mottagaren av stödet måste se till att deklarera det beviljade stödet för skatteförvaltningen.
Mottagaren av stödet ska ta reda på om hen har skyldighet att efterleva lagen om offentlig upphandling och koncession, och ta hänsyn till detta i sin verksamhet. Även mottagare av stöd som inte hör till staten, en kommun eller en församling kan vara skyldig att konkurrensutsätta sitt projekt med förfaringssätt i enlighet med lagen om offentlig upphandling och koncession (29.12.2016/1397).
Avtalsförfarande
För det beviljade stödet görs ett skriftligt stödavtal eller en förbindelse med stödtagaren i ansökningssystemet.
Stödbeslutet är bindande när stödtagaren med sin underskrift har godkänt stödavtalet/förbindelsen och betalningsraterna i ansökningssystemet.
Om stödavtalet/förbindelsen inte görs inom tre månader från stödbeslutet, förfaller stödbeslutet.
Avtalet kan hävas och stödet återkrävas:
- om stödet inte används inom överenskommen tid eller för det ändamål som godkänts.
- om stödtagaren har gett AVEK vilseledande information som har påverkat beviljandet av stöd eller den fortsatta utbetalningen.
- om slutredovisningen inte lämnas in inom utsatt tid och i överenskommen form, och stödtagaren inte har kommit överens om ett nytt förfarande med AVEK.
När kostnaderna underskrider den budget som stått som grund för stödavtalet kan även beloppet på stödet från AVEK minskas i samma förhållande och skillnaden återkrävas, om det resterande stödbeloppet inte räcker för att täcka underskridningen.
Utbetalning
Stödet utbetalas i två eller flera rater. Mottagaren av stödet begär betalningsrater i ansökningssystemet, betalningsraterna är förknippade med en rapporteringsskyldighet och den sista raten utbetalas efter slutrapporten, och dess storlek uppgår till minst 20 procent av stödet.
Rapportering av CreMa-stöd
En slutredovisning utarbetas om användningen av stödet i enlighet med slutredovisningsdatumet i avtalet/förbindelsen. Slutredovisningen görs i AVEK:s ansökningssystem.
Uppgifter som begärs i slutredovisningen:
Kort beskrivning
Ange en kort beskrivning av projektets förverkligade innehåll, som även ska vara i ett publicerbart format.
Skriftlig rapport om innehållet
Hur innehållet och målen uppnås med bidraget, avvikelser från planer och deras inverkan på ekonomin. Sammanfattning av innehållet i det genomförda projektet.
Ekonomisk redovisning och planer för fortsättningen
Stödets inverkan och betydelse, fortsatta planer för projektet, inklusive en uppskattning av stödets betydelse för företagets verksamhet samt om genomförandet av den gemensamma verksamheten och dess fortsättning.
En utredning av användningen av stödet ges i samma format som användningen har presenterats vid ansökan om stöd.
Slutredovisningens bilagor:
- Slutredovisningsrapport. Skriftlig rapport över genomförandet av projektet. Obligatorisk bilaga.
- Ekonomisk redovisning. Den ekonomiska redovisningen ska baseras på bokföring och bokföraren ska bekräfta den med sin signatur. Redovisningen ska innehålla projektets samtliga kostnader. AVEK:s stöd får täcka högst 80 procent av de förverkligade kostnaderna. Den ekonomiska redovisningen ska även innehålla annan förverkligad finansiering. Obligatorisk bilaga.
- Redovisning av självfinansiering. Om egen arbetstid har använts i självfinansieringen, ska redovisningen även innehålla en rapport av arbetstidsuppföljningen. Obligatorisk bilaga, såvida projektet har en självfinansieringsdel.
- Utlåtande från revisor. Utlåtandet är obligatoriskt om det totala stödet som AVEK beviljat projektet är 20 000 euro eller mer.
- Bilder. Bildmaterial förknippat med projektet. Ej obligatoriskt.
- Länkar. Länkar förknippade med projektet. Ej obligatoriska.
Från programmet DigiDemo beviljas stöd för produktutveckling av nytt digitalt innehåll.
Tidsplan för ansökan
- Ansökningstiden startar 2.5.2022 och avslutas 5.8.2022. kl. 16.00.
- Två informationstillfällen för ansökningen ordnas:
18.5 kl. 10–11.30 är allmän information.
15.6 kl. 10–12 är en ansökningsklinik, som du kan komma till med en ansökan som du ännu inte fyllt i klart. Skicka dina frågor i förhand till oss. Anmälan öppnas senare på våren. - Besluten publiceras i oktober.
- Projektrapporten och stödets slutredovisning ska skickas in i enlighet med avtalet, som upprättas med AVEK, dock senast 15.12.2023.
Vart
DigiDemo är ett produktutvecklingsstöd, som är avsett för utveckling av nya audiovisuella och andra kulturinnehåll, och deras berättelseformer. Stödet kan beviljas till framställning av en demo, framställande av ett pilotavsnitt för en serie eller planering av ett koncept.
Det totala stödbeloppet för programmet DigiDemo bekräftas årligen i undervisnings- och kulturministeriets beslut om statligt stöd till AVEK.
För vem
Demo- och pilotstödet kan fram till att ansökningstiden avslutas beviljas för företag som är registrerade och har rättshandlingsförmåga, bortsett från firma.
Konceptstöd kan även beviljas till en firma, en privatperson och en arbetsgrupp. Arbetsgruppens utsedda ansvarsperson fungerar som den sökande.
Demo- och pilotstöd
Syftet med demo- och pilotstudien är att utveckla ett innehållsprojekt, som förädlats till koncept, till en demo eller pilot, med vilken projektet kan presenteras bland annat för finansiärer och distributörer, för produktion på kommersiell skala.
I bedömningen av ansökningarna tar man utöver målet, även hänsyn till:
- innehålls- och utvecklingsplanen för demon
- projektets planerade intjäningslogik
- marknadsförings- och/eller distributionsplanen för en färdig produkt
- nyhetsvärdet för innehållet eller projektet som utvecklas eller någon annan innehållsmässig innovation
- konkurrensanalysen, så att projektet jämförs med eventuella nationella eller internationella motsvarande produkter eller innehåll som redan finns på marknaden
- demons eller pilotens kostnadsberäkning och en bedömning av kostnaderna för den slutliga produkten
- stabiliteten i företagets ekonomiska situation
- den sökandes tidigare erfarenhet av motsvarande verksamhet
Den sökande kan även begära som stöd i sitt projekt en bedömning eller ett utlåtande av företagets andra finansiärer, till exempel närings-, trafik- och miljöcentralen, Business Finland, ett kommunalt eller regionalt näringsbolag/näringsverksamhet, Nyföretagscentrum eller motsvarande. Den sökande ska själv begära rekommendationen i god tid och bifoga den till ansökan. En lista över NTM-centralernas kontaktpersoner för demostöd, som beviljats av AVEK.
Konceptstöd
Syftet med konceptstöd är att utveckla idén med innehållsprojektet till ett färdigt koncept.
I bedömningen av ansökningarna tar man utöver målet, även hänsyn till:
- innehålls- och utvecklingsplanen för konceptet
- en plan för fortsatt utveckling av konceptet
- den sökandes tidigare erfarenhet
Finansiering och begränsningar
Demo- och pilotstöden uppgår till 10 000 eller 20 000 euro, beroende på projektets omfattning. Till konceptplaneringen beviljas ett stöd om 5 000 euro.
Demo- och pilotstöd får täcka högst 80 procent av de godkända utgifterna för projektet som ges stöd.
Som projektkostnader godkänns kostnader som har realiserats för de utgiftsposter som angivits i ansökan, efter att ansökan lämnades in.
Understödet får tillsammans med övriga offentliga stöd inte överskrida beloppet för godtagbara utgifter.
Understöden härrör från specialanslaget avsett för verkställande av programmet DigiDemo, som undervisnings- och kulturministeriet beviljade till AVEK och som är ett de minimis-stöd enligt EU:s regler om statligt stöd (stöd av mindre betydelse). De minimis-stödens maximala belopp för ett företag får vara 200 000 euro under tre på varandra följande skatteår.
DigiDemo-stöden är skattepliktig inkomst för företag och privatpersoner. Mottagaren av stödet måste se till att deklarera det beviljade stödet för skatteförvaltningen.
Mottagaren av stödet ska ta reda på om hen har skyldighet att efterleva lagen om offentlig upphandling och koncession, och ta hänsyn till detta i sin verksamhet. Även mottagare av stöd som inte hör till staten, en kommun eller en församling kan vara skyldig att konkurrensutsätta sitt projekt med förfaringssätt i enlighet med lagen om offentlig upphandling och koncession (29.12.2016/1397).
Beslut
DigiDemo-ansökningar bedöms av en sakkunniggrupp. Stöden är behovsprövade. Bedömningen av projektansökan baseras på en totalbedömning, i vilken man tar hänsyn till målen och genomförandeplanen för projektet, som det sökande företaget har planerat, i relation till målen för DigiDemo-programmet. Dessutom tas hänsyn till företagsverksamhetens innehållsmässiga, funktionella och yrkesmässiga kvalitet.
I bedömningen uppmärksammas även eventuella tidigare mottagna DigiDemo-stöd och deras genomförande samt genomslag.
Dessutom tas i bedömningen hänsyn till undervisnings- och kulturministeriets strategiska genomslagsmål och förpliktelser samt allmänna förutsättningar för beviljande av statligt stöd.
AVEK:s styrelse bekräftar sakkunniggruppens beslut. De sökande meddelas om besluten per e-post. Beslutet syns även i AVEK:s ansökningssystem.
Förhinder för beviljande av stöd
Ansökan avvisas om den inkommer efter den utsatta tidsfristen.
Sökande ska ha ombesörjt rapporteringen av tidigare mottagna stöd från AVEK.
Stöd beviljas inte
- för ansökningar som inkommer efter att ansökningstiden har löpt ut
- för företagets basverksamhet, fasta kostnader, marknadsföring eller anskaffning av basprogram och -anordningar.
- retroaktivt för kostnader som har uppstått innan ansökan lämnades in och inte för projekt, som redan är i pilot- eller demoskedet.
- för utarbetande av läromaterial för allmänbildande, yrkesmässig eller högskoleutbildning
- för enkom teknikorienterade projekt
- för färdigställande och produktion av ett enskilt verk
- för utvecklingsprojekt gällande nätbutiker och marknadsföringsinnehåll eller -tjänster
- för examensarbeten eller utveckling av dem
Från anslaget stöds inte produktifiering av kulturturism, för vilket det vid undervisnings- och kulturministeriet finns ett separat allokerat anslag.
Övrig finansiering/självfinansieringsandel
Minst 20 procent av de totala kostnaderna för demon/piloten ska bestå av annat än finansiering som har beviljats av AVEK. Som finansiering godkänns förutom det sökande företagets externa finansiering, även företagets självfinansiering.
Som en del av självfinansieringen godkänns även den sökandes egna arbetskostnader eller användning av egen utrustning – som timpris för det egna arbetet kan man tillämpa nominella 19 euro/h och användningen av egen utrustning är max. 60 procent av hyrespriset för motsvarande utrustning. Rapporteringen ska innehålla timuppföljning av det egna arbetet.
Konceptstöden förutsätter inte en egen eller annan finansieringsandel.
Ansökningsförfarande
DigiDemo-projektansökan utarbetas i AVEK:s elektroniska ansökningssystem. Personen som gör ansökan ska ha namnteckningsrätt för organisationen.
Kom ihåg att utöver detta ansökningsmeddelanden även läsa stödanvisningarna längst ned på sidan.
Vid första inloggningen registrerar sig det sökande företaget i systemet. Det lönar sig att registrera sig i systemet med en personlig e-postadress, inte till exempel den allmänna adressen till en organisation.
Efter registreringen skapas ett nytt organisationskonto på sidan Gör en ansökan. Organisationens administratör får rollen som ”ägare” till kontot. Som ägare till en organisation kan du lägga till andra användare som medlemmar i organisationen och vid behov även ta bort dem.
Om det sökande företaget har icke-slutförda, finansierade projekt hos AVEK, görs i ansökningssystemet först en begäran om att ansluta till företagets/organisationens uppgifter. Begäran görs på sidan Gör en ansökan, med knappen Anslut till organisation. Begäran behandlas i AVEK. Efter godkännandet är det möjligt att göra en ansökan.
Ansökan
På ansökningsblanketten anges företagets basuppgifter.
Dessa omfattar företagets näringsgrensklassificering med ett nummer som du kan kontrollera i Företags- och organisationsdatasystemet.
Anvisning för hur ansökan fylls i:
Ansökans rubrik:
Projektets namn eller annan specificerande beskrivning
Stödets användningsändamål kortfattat och lättbegripligt (max. 300 tecken):
Kort beskrivning av projektet i ett publicerbart format.
Typ av kreativ bransch:
Kryssa i ett alternativ.
Stöd som ansöks:
Stödbelopp som söks från AVEK
Projektets totala budget:
Budget, det vill säga kostnadsberäkningens totalbelopp för demon, piloten eller konceptet. Stödet från AVEK får vara högst 80 procent av den totala budgeten.
Specifikation av projektets kostnadsberäkning:
Specifikation av kostnader med anknytning till projektet. Specifikationen kan göras direkt i blanketten eller som separat bilaga, genom att använda AVEK:s kostnadsberäkningsmall eller den sökandes egen kostnadsberäkningsmall.
Mer omfattande beskrivning av innehållet (max. 5 000 tecken)
Demo- och pilotstöd: beskrivning av projektet, manuskript eller annan innehålls- eller produktutvecklingsplan för det.
Konceptstöd: beskrivning av projekt eller annan innehålls- eller produktutvecklingsplan eller tidsplan för konceptarbetet
Arbetsplan (max. 5 000 tecken)
Demo- och pilotstöd
- motiveringar till behovet av demon/piloten som har sökts
- produktionsplan och tidsplan för demon/piloten
- marknadsförings- och distributionsplan
- finansieringsplan, såvida den inte anges i en separat bilaga
Konceptstöd: utredning av tidigare verksamhet/CV:n för privatpersoner eller sökande i en arbetsgrupp
Bilagor:
- Intyg på betalda skatter/skatteskuldsintyg (obligatoriskt)
- Den senaste verksamhets- och revisionsberättelsen. Om bolagsformen inte förpliktigar till obligatorisk rapportering, räcker det med en fritt formulerad ekonomisk utredning. (obligatorisk, övrig bilaga)
- Specifikation av övrig finansiering och eventuell självfinansiering (obligatorisk för demostöd)
- Eventuell rekommendation (övrig bilaga)
Som bilaga kan man bifoga annat material som man anser vara nödvändigt med tanke på ansökan, även länkar till visuellt material.
STÖDANVISNINGAR
Syftet med och randvillkor för stödet
Från programmet DigiDemo beviljas stöd för produktutveckling av digitalt innehåll.
Stöden beviljas från specialanslaget avsett för verkställande av programmet DigiDemo, som undervisnings- och kulturministeriet beviljade till AVEK och som är ett de minimis-stöd enligt EU:s regler om statligt stöd (stöd av mindre betydelse). De minimis-stödens maximala belopp för ett företag får vara 200 000 euro under tre på varandra följande skatteår.
Stödet får vara högst 80 procent av projektets totala kostnader. Projektets övriga finansiering kan vara förutom det sökande företagets externa finansiering, även företagets självfinansieringsdel. Som en del av självfinansieringen godkänns även den sökandes egna arbetskostnader eller användning av egen utrustning – som timpris för det egna arbetet kan man tillämpa nominella 19 euro/h och användningen av egen utrustning är max. 60 procent av hyrespriset för motsvarande utrustning. Rapporteringen ska innehålla timuppföljning av det egna arbetet.
Stödet får endast användas för det syfte som det har beviljats för och under de villkor som har specificerats i avtalet, som upprättas med mottagaren i samband med beviljandet av stödet.
DigiDemo-stöden är skattepliktig inkomst för företag och privatpersoner. Mottagaren av stödet måste se till att deklarera det beviljade stödet för skatteförvaltningen.
Mottagaren av stödet ska ta reda på om hen har skyldighet att efterleva lagen om offentlig upphandling och koncession, och ta hänsyn till detta i sin verksamhet. Även mottagare av stöd som inte hör till staten, en kommun eller en församling kan vara skyldig att konkurrensutsätta sitt projekt med förfaringssätt i enlighet med lagen om offentlig upphandling och koncession (29.12.2016/1397).
Avtalsförfarande
För det beviljade stödet görs ett skriftligt stödavtal eller en förbindelse med stödtagaren i ansökningssystemet.
Stödbeslutet är bindande när stödtagaren med sin underskrift har godkänt stödavtalet/förbindelsen och betalningsraterna i ansökningssystemet.
Om stödavtalet/förbindelsen inte görs inom tre månader från stödbeslutet, förfaller stödbeslutet.
Avtalet kan hävas och stödet återkrävas:
- om stödet inte används inom överenskommen tid eller för det ändamål som godkänts.
- om stödtagaren har gett AVEK vilseledande information som har påverkat beviljandet av stöd eller den fortsatta utbetalningen.
- om slutredovisningen inte lämnas in inom utsatt tid och i överenskommen form, och stödtagaren inte har kommit överens om ett nytt förfarande med AVEK.
När kostnaderna underskrider den budget som stått som grund för stödavtalet kan även beloppet på stödet från AVEK minskas i samma förhållande och skillnaden återkrävas, om det resterande stödbeloppet inte räcker för att täcka underskridningen.
Utbetalning
Stödet utbetalas i två eller flera rater. Mottagaren av stödet begär betalningsrater i ansökningssystemet, betalningsraterna är förknippade med en rapporteringsskyldighet och den sista raten utbetalas efter slutrapporten. Storleken på den sista raten är minst 20 procent av stödet.
Rapportering av DigiDemo-stöd
En slutredovisning utarbetas om användningen av stödet i enlighet med slutredovisningsdatumet i avtalet/förbindelsen. Slutredovisningen görs i AVEK:s ansökningssystem.
Konceptstöd – uppgifter som begärs i slutredovisningen:
- Kort beskrivning
Ange en kort beskrivning av det förverkligade innehållet, som även ska vara i ett publicerbart format. - Skriftlig rapport om innehållet
Hur innehållet och målen uppnås med bidraget, avvikelser från planer och deras inverkan på ekonomin. Konceptplan. När konceptplanen är mer omfattande, kan den även skickas som bilaga. - Ekonomisk redovisning och planer för fortsättningen
Stödets inverkan och betydelse, fortsatta planer för projektet. - Bifoga annat nödvändigt material, till exempel bilder.
Demo- och pilotstöd – uppgifter som begärs i slutredovisningen:
- Kort beskrivning
Ange en kort beskrivning av det förverkligade innehållet, som även ska vara i ett publicerbart format. - Skriftlig rapport om innehållet
Hur innehållet och målen uppnås med bidraget, avvikelser från planer och deras inverkan på ekonomin. Sammanfattning av innehållet i det genomförda projektet. - Ekonomisk redovisning och planer för fortsättningen
Stödets inverkan och betydelse, fortsatta planer för projektet, inklusive en uppskattning av stödets betydelse för företagets verksamhet.
En utredning av användningen av stödet ges i samma format som användningen har presenterats vid ansökan om stöd.
Slutredovisningens bilagor:
- Slutredovisningsrapport. Skriftlig rapport över genomförandet av projektet. Obligatorisk bilaga.
- Ekonomisk redovisning. Den ekonomiska redovisningen ska baseras på bokföring och bokföraren ska bekräfta den med sin signatur. Redovisningen ska omfatta projektets samtliga kostnader, AVEK:s stöd får täcka högst 80 procent av kostnadsutfallet. Den ekonomiska redovisningen ska även innehålla annan förverkligad finansiering. Obligatorisk bilaga.
- Redovisning av självfinansiering. Om egen arbetstid har använts i självfinansieringen, ska redovisningen även innehålla en rapport av arbetstidsuppföljningen. Obligatorisk bilaga, såvida projektet har en självfinansieringsdel.
- Utlåtande från revisor. Utlåtandet är obligatoriskt om det totala stödet som AVEK beviljat projektet är 20 000 euro eller mer.
- Bilder. Bildmaterial förknippat med projektet. Ej obligatoriskt.
- Länkar. Länkar förknippade med projektet. Ej obligatoriska.