Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Kopiointi ja teosten digitaalinen käyttö kansalaisopistoissa

Kansalaisopistot sopivat kopiointiluvista suoraan Kopioston kanssa. Kansalaisopistojen liitto KoL on neuvotellut jäsenopistoilleen suositussopimuksen Kopioston kanssa. KoL suosittelee jäsenopistojaan hankkimaan kopiointiluvan Kopiostosta. Kansalaisopistojen kopiointilupa kattaa valokopioinnin ja tulostamisen lisäksi myös digitaalisen kopioinnin ja käytön opetuksessa ja tutkimuksessa.

Mitä luvalla saa tehdä?

Kopioston luvalla opettaja, opiskelija tai muu oppilaitoksen henkilökuntaan kuuluva saa

  • kopioida osia painetuista julkaisuista valokopioimalla, skannaamalla tai vastaavilla menetelmillä (kts. sallitun kopioinnin laajuus)
  • tulostaa ja tallentaa digitaalisessa muodossa olevia julkaisuja ja teoksia sekä
  • välittää tällä luvalla valmistettuja kopioita digitaalisesti siten, että ne ovat opettajan ja opetusryhmän saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta

Lupa koskee kopiointia ja kopioiden käyttöä, joka tapahtuu opettajan toimesta, johdolla tai aloitteesta.

Teoksia saa kopioida opetus- ja oppimateriaalin täydentämiseksi sekä osaksi opettajan itse laatimaa opetusmateriaalia ja opiskelijoiden tekemiä harjoitustöitä.

Kopioston luvalla saa

  • kopioida sekä kotimaisia että ulkomaisia julkaisuja, kuten kirjoja, tieteellisiä lehtiartikkeleita, tutkimusraportteja, nuotteja, kuvia ja verkkolehtien artikkeleita
  • koota oppitunnille opetusmateriaalia eri julkaisuista ja verkkoaineistoista
  • toteuttaa monimuotoista etä- ja verkko-opetusta
  • tallentaa aineistoja suljettuun tietoverkkoon, jonne on pääsy vain opetusryhmän opettajilla ja oppilailla. Kopiot saavat olla opetusryhmän saatavilla lukuvuoden ajan. Opettaja saa kuitenkin säilyttää itsellään tekemänsä kopiot myöhempää luvanmukaista käyttöä varten.

Kopioston kopiointilupa helpottaa myös etäopetuksen järjestämistä. Kopioston luvalla opetuksessa esitettyjä teoksia voidaan välittää videokuvana toiseen tilaan, ja luennosta tehdyn tallenteen voi myös laittaa opetusryhmän saataville suljetulle kurssialustalle.

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun