Siirry sisältöön

Kopiosto

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Kopiosto

Valokopiointi seurakunnissa ja uskonnollisissa yhteisöissä

Tutkimusten mukaan seurakunnissa valokopioidaan vuosittain kymmeniä miljoonia sivuja. Kaikista kopioista noin 10 prosenttia otetaan tekijänoikeuden suojaamasta aineistosta, kuten kirjoista, lehdistä, nuottijulkaisuista ja muista sävelteoksista.

Kun seurakuntien toiminnassa otetaan valokopioita tekijänoikeuden suojaamasta materiaalista, tarvitaan kopiointiin aina oikeudenomistajan, kuten kustantajan tai kirjoittajan lupa.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkohallitus ja Suomen ortodoksisen kirkkokunnan kirkkohallitus ovat hankkineet kopiointiluvat keskitetysti seurakunnilleen ja seurakuntayhtymilleen. Muut uskonnolliset yhteisöt hankkivat kopiointiluvan suoraan Kopiostosta. Luvan voi tilata kätevästi suoraan lupakaupasta

Kopiointilupa 

Kopioston valokopiointilupa kattaa sekä koti- että ulkomaisen aineiston kopioinnin. Luvalla saa kopioida lähes kaikentyyppisiä julkaisuja, kuten esimerkiksi tieto- ja kaunokirjallisuutta, ammatillisia ja tieteellisiä aikakauslehtiä sekä sävelteoksia. Kopiointiluvalla saa valokopioida samasta julkaisusta enintään 20 sivua, muttei kuitenkaan koskaan enempää kuin puolet julkaisusta. Kopiointilupa koskee sekä kotimaista että ulkomaista aineistoa.

Nuottien kopiointi 

Nuotteja saa kopioida enintään 10 sivua per julkaisu, muttei kuitenkaan enempää kuin puolet julkaisuista.

Nuotteja saa kopioida vain musiikin teorian ja historian opetusta varten. Tämän lisäksi sävellysteoksesta (nuotti tai laulunsanat) saa kopioida jumalanpalveluksissa ja hartaustilaisuuksissa osallistujien käytettäväksi sekä kerhotoiminnassa tai muussa vastaavassa pienehkön suljetun piirin toiminnassa käytettäväksi. Kopioita saa tällöin valmistaa korkeintaan 25 kappaletta kutakin käyttötarkoitusta kohden.

Kuorojen, orkestereiden ja muiden esiintyvien taiteilijoiden tulee käyttää alkuperäisiä nuotteja esiintyessään konserteissa tai muissa yleisölle tarkoitetuissa tilaisuuksissa, kuten jumalanpalveluksissa ja hartaustilaisuuksissa. Julkista esittämistä tai siihen valmistautumista varten nuotteja saa kopioida ainoastaan

  • Esitystilanteen sujuvuutta helpottavan apukopion. Jokaisella esiintyjällä on kuitenkin oltava myös alkuperäinen nuotti. Sitä ei saa korvata apukopiolla.
  • Kuorolle saa ottaa kopiot esitettävistä teoksista, jos esitettävä teos on julkaistu ja saatavilla ainoastaan laajemmassa julkaisulla ja kuorolla on hallussaan kuoron jäsenten lukumäärää vastaava määrä luvallisesti hankittuja nuotteja.


Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun