Siirry sisältöön

Avek

Toimintonäppäimet

Sisällysluettelo

Avek

Taiteilija Salla Tykkä sai mediataiteen AVEK-palkinnon

8.9.2016
Taiteilija Salla Tykkä (s.1973) on saanut tämän vuoden AVEK-palkinnon. Mediataiteelle suunnattu 15 000 euron arvoinen palkinto jaettiin tänään Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin kauden avajaisissa Mediakeskus Lumeessa. AVEK-palkinto on merkittävin mediataiteelle suunnattu tunnustus Suomessa.

Salla Tykkä

”AVEK-palkinto on minulle tärkeä tunnustus, koska sen myöntää audiovisuaalisen kentän asiantuntijoiden muodostama raati”, Tykkä kommentoi. ”Olen tehnyt paljon töitä viime vuosina, uusilla tavoilla ja uutta etsien, ja siksikin tämä palkinto tuntuu erityisen lämmittävältä. Rahapalkinto on myös konkreettinen tuki ja tunnustus, jonka avulla voin jatkaa käynnissä olevia projektejani kohti avajaisia ja ensi-iltoja.”

Tykkä on valmistunut Kuvataideakatemiasta 2003, ja hän osallistui Venetsian biennaaliin vuonna 2001. Vuonna 2006 hänen lyhytelokuvansa Zoo palkittiin Arte-palkinnolla Hampurin lyhytelokuvajuhlilla ja vuonna 2014 hän voitti Canon Tiger Awardsin Rotterdamin elokuvajuhlilla lyhytelokuvallaan Giant. Tykän töitä on viime vuosina nähty Sydneyn biennaalissa, Istanbulin nykytaiteen museossa, Metropolitan Art Centressä Belfastissa sekä BALTIC Centre for Contemporary Artissa Newcastlessa.

AVEKin palkintoraati arvosti Tykän pitkäjänteisyyttä ja rohkeata uudistumiskykyä niin ilmaisuvälineensä ja -kielensä kehityksessä kuin teosten sisällön työstössä. Teokset ovat vahvasti poliittisia, mutta suoraviivaisen osoittelun sijaan niistä avautuu merkityksiä monella eri tasolla. ”Taiteilija on työssään pureutunut kuvan erilaisten käytänteiden kautta toistuviin valtarakenteisiin, jotka toiseuttavat ruumiillisen subjektin katseen kohteeksi ja siten kontrolloitavaksi”, raati kuvailee lausunnossaan. ”Läpi tuotannon kulkevana kaarena tulee myös esiin sukupuolen ja rodun yhteenkietoutuminen luonnon kuvaukseen ja kerrontaan, mikä tekee taiteilijan työstä juuri nyt hyvin ajankohtaisen.”

AVEK-palkintoraadin muodostivat puheenjohtajana HIAP – Helsinki International Artist Programin johtaja Juha Huuskonen, taidehistorijoitsija/tuottaja Nina Toppila, kuraattori/tutkija Taru Elfving sekä AVEKin silloinen mediataiteen tuotantoneuvoja, mediataiteilija Elena Näsänen. Palkinnon saajasta päätti raadin lausunnon perusteella AVEKin johtokunta. AVEK-palkinto myönnettiin nyt kolmannentoista kerran.

Videoklippejä Salla Tykän töistä:
https://vimeopro.com/avarkkifi/sallatykka/video/181479898

Salla Tykkä: Retrospective (2016)
Salla Tykkä: Retrospective (2016)

AVEK-palkinnon saaneet 2004–2015

mediataiteilija Heidi Tikka (8.9.2004)
mediataiteilija Hanna Haaslahti (6.9.2005) 
mediataiteilija Pekka Sassi (7.9.2006)
taiteilija Adel Abidin (6.9.2007)
taiteilija Pia Lindman (11.9.2008)
taiteilija-kuraattori Juha Huuskonen (10.9.2009)
kuvataiteilija Jani Ruscica (9.9.2010)
kuvataiteilijat Lea ja Pekka Kantonen (8.9.2011)
taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen (6.9.2012)
mediataiteilija Erkka Nissinen (5.9.2013)
taiteilija Annette Arlander (4.9.2014)
kuvataiteilija Anna Estarriola (10.9.2015)

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on Google+ More sharing options

Siirry alkuun